Αποδόσεις

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν και χθες οι τιμές του πετρελαίου αν και οριακά ενισχυμένες από τα χαμηλά τετραετίας στα οποία είχαν κλείσει την Πέμπτη, όταν το αργό ΗΠΑ βρέθηκε στα 74,07 δολάρια το βαρέλι. Χθες το απόγευμα βρισκόταν στα 74,34 δολάρια το βαρέλι. Σε ό,τι αφορά το Brent παρέμεινε σε επίπεδα κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι και κινείτο το απόγευμα στα 77,68 δολάρια το βαρέλι. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας που προεξοφλούσε περαιτέρω υποχώρηση του μαύρου χρυσού το 2015, επικαλούμενη την αναιμική ζήτηση και την εκτίναξη της παραγωγής στις ΗΠΑ κυρίως εξαιτίας της μεγάλης παραγωγής σχιστολιθικών. Συνδυάστηκε με την εκτίμηση του ΟΠΕΚ ότι η διεθνής ζήτηση θα μειωθεί το 2015 κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα εξαιτίας πάντα της μεγάλης παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Μειωμένο το ενδιαφέρον για χρυσό

H υποχώρηση των φόβων για εμφάνιση πληθωρισμού σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών του πετρελαίου και την ενίσχυση του δολαρίου εξασθένισαν το ενδιαφέρον των επενδυτών για τον χρυσό και τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα. Σχεδόν το 89% των συμμετεχόντων σε έρευνα του Bloomberg Global Poll επισημαίνουν πως ο αποπληθωρισμός συνιστά ακόμα μεγαλύτερη απειλή για την Ευρωζώνη από ό,τι ο πληθωρισμός το προσεχές έτος. Οι επενδυτές, οι οποίοι συχνά αγοράζουν χρυσό ως ανάχωμα σε πιθανή αύξηση τιμών καταναλωτή, έχουν μειώσει στα χαμηλότερα επίπεδα 5ετίας τις τοποθετήσεις τους σε συναφή επενδυτικά προϊόντα. Συνολικά το πολύτιμο μέταλλο από τις αρχές της εβδομάδας είδε την τιμή του να υποχωρεί 2,1% και χθες τις πρωινές ώρες στο Λονδίνο βρισκόταν στα 1.154,19 δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, το δολάριο συνεχίζει την ανοδική του πορεία, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι το 2015 η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια. «Η συνεχιζόμενη εκροή κεφαλαίων από τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια σε χρυσό υποδηλώνει και το πόσο ευμετάβλητο είναι το αίσθημα των επενδυτών προς το μέταλλο», παρατηρεί η Αμπισέκ Τσιντσαλκάρ της AnandiRathi Commodities.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα παρουσίασε η εγχώρια αγορά ομολόγων τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Οι συναλλαγές δεν ξεπέρασαν τα 120 εκατ. ευρώ. Στη διάρκεια των συνεδριάσεων η απόδοση στο δεκαετές ελληνικό ομόλογο παρέμεινε στα επίπεδα του 8% λόγω του πολιτικού ρίσκου. Οι επενδυτές παρέμειναν διστακτικοί για περισσότερες τοποθετήσεις στα ελληνικά ομόλογα. Η τιμή της σειράς (strip) των 20 νέων ελληνικών ομολόγων διαμορφώθηκε στα 57,00 λεπτά/ευρώ. Η τιμή του 10ετούς ελληνικού ομολόγου που λήγει στις 24 Φεβρουαρίου του 2024 διαμορφώθηκε στα 70,35 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση στο 8%. Η διαφορά απόδοσης (spread) από τα γερμανικά ομόλογα ανήλθε στις 719 μ.β. Η τιμή του 10ετούς γερμανικού με ημερομηνία λήξης στις 15 Αυγούστου του 2024 έφτασε στα 101,88 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να κυμαίνεται στα 0,8%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή