«Πράσινο φως» για 50.000 πεντάμηνες προσλήψεις ανέργων από το Δημόσιο

«Πράσινο φως» για 50.000 πεντάμηνες προσλήψεις ανέργων από το Δημόσιο

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπεγράφη η υπουργική απόφαση και ανάβει το «πράσινο φως» για την πρόσληψη 50.000 ανέργων άνω των 18 ετών για πέντε μήνες στο Δημόσιο, σε δήμους και περιφέρειες. Εντός του Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τους ανέργους, με βασική προϋπόθεση να είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους του ΟΑΕΔ, ενώ εκτιμάται ότι οι προσλήψεις θα ξεκινήσουν τους πρώτους μήνες του 2015.

Η δημόσια πρόσκληση θα αφορά στην κάλυψη 50.000 θέσεων, συνολικά 117 ειδικοτήτων για την απασχόληση σε ασφαλιστικά ταμεία, σχολεία, νοσοκομεία, περιφέρειες και δήμους. Το πρόγραμμα «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα 2014-2015», που παρουσίασαν χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ο υφυπουργός Γ. Πλακιωτάκης, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θ. Αμπατζόγλου, ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας Κ. Αγοραστός και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας Γ. Πατούλης, έχει προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ και αφορά κοινωνικά ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.

Προσφέρει πλήρη απασχόληση με μηνιαίο μισθό που ξεκινά από 427 για νέους έως 25 ετών και φθάνει έως 490 ευρώ για τους υπόλοιπους ανέργους, ενώ για πρώτη φορά σε ειδικότητες όπως αυτή της καθαριότητας προβλέπεται η ασφάλιση με βαρέα και ανθυγιεινά.

Οι 34.000 προσλήψεις θα γίνουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκ των οποίων 3.500 στην Περιφέρεια, ενώ 16.000 προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν στα ασφαλιστικά ταμεία, στις κοινωνικές υπηρεσίες και στο Δημόσιο.

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην κάλυψη των θέσεων από ανέργους χαμηλών τυπικών προσόντων, ενώ βαρύτητα έχει δοθεί στις ειδικότητες εκείνες που παρουσίασαν υψηλό βαθμό σύζευξης προσφερόμενων και ζητούμενων θέσεων εργασίας στα προηγούμενα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, δηλαδή η καθαριότητα, οι υπηρεσίες εκπαίδευσης και υγείας, τα ασφαλιστικά ταμεία και γενικά οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Στο πρόγραμμα προβλέπονται θέματα αδειών ασθενείας, ασφαλιστικές καλύψεις σε ειδικότητες που αφορούν βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, αλλά και συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών ωφελουμένων που υπάγονται σε άλλα ταμεία ασφάλισης πέραν του ΙΚΑ.

Η μοριοδότηση (με έλεγχο από το ΑΣΕΠ) θα στηριχτεί σε κοινωνικά κριτήρια όπως εάν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ είναι μέλη οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι επίσης εγγεγραμμένοι άνεργοι, ή είναι μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς, ενώ θα ληφθούν υπόψη το ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό, η ηλικία και ο αριθμός των ανήλικων τέκνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT