Επενδύσεις 5,1 δισ. ευρώ σε ένα μόνο τρίμηνο σε Ισπανία, Ιρλανδία

Επενδύσεις 5,1 δισ. ευρώ σε ένα μόνο τρίμηνο σε Ισπανία, Ιρλανδία

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια από τις καλύτερες χρονιές διανύουν οι αγορές ακινήτων της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, από την άποψη των επενδύσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την απόκτηση ακινήτων. Σύμφωνα με στοιχεία της CBRE, οι δύο χώρες έχουν πρωταγωνιστήσει φέτος, με αποκορύφωμα το τρίτο τρίμηνο, όταν π.χ. στην Ιρλανδία τοποθετήθηκαν κεφάλαια 1,6 δισ. ευρώ, ποσό που είναι μεγαλύτερο από το προηγούμενο υψηλό που είχε καταγραφεί κατά το τρίτο τρίμηνο του 2006. Αντίστοιχα, στην ισπανική αγορά κατοικίας, επενδύθηκαν κεφάλαια 3,5 δισ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα, που είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσό που επενδύεται τα τελευταία χρόνια σε διάστημα τριών μηνών. Σε αμφότερες τις χώρες, η επενδυτική δραστηριότητα στην αγορά ακινήτων βρίσκεται κοντά σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, δείγμα της ανάκαμψης που καταγράφεται τόσο στην οικονομία όσο και στην κτηματαγορά.

Συνολικά στην ευρωπαϊκή αγορά επενδύθηκαν κεφάλαια 48,4 δισ. ευρώ κατά το τρίτο τρίμηνο, μια πολύ σημαντική αύξηση της τάξεως του 27% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013. Σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, η άνοδος άγγιξε το 4%. Από τις αρχές του έτους, δηλαδή κατά το διάστημα του εννεαμήνου, η ευρωπαϊκή αγορά επαγγελματικών ακινήτων (κτίρια γραφείων, εμπορικά κέντρα κ.ο.κ.) έχει προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια της τάξεως των 133 δισ. ευρώ, έναντι 105 δισ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, μια αύξηση της τάξεως του 27%.

Εκτός από τις αγορές επαγγελματικών ακινήτων της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, κατακόρυφη βελτίωση κατά τη διάρκεια του φετινού τρίτου τριμήνου σημειώθηκε και στην επενδυτική δραστηριότητα άλλων χωρών, όπως της Ολλανδίας (άνοδος 35%), της Ιταλίας (άνοδος 40% και της Πορτογαλίας (άνοδος 54%). Αντίστοιχα, σημαντική άνοδος που ξεπέρασε το 20% καταγράφηκε και στις αναπτυγμένες αγορές της Βρετανίας και της Γερμανίας, όπου οι επενδυτές στρέφονται πλέον σε μικρότερες πόλεις, πέραν του Λονδίνου, ή των πέντε μεγαλύτερων αγορών της Γερμανίας (π.χ. Μόναχο, Βερολίνο, Φρανκφούρτη κ.λπ.). Σύμφωνα πάντως με την ανάλυση της CBRE, η επενδυτική ζήτηση αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο στις μεγάλες αγορές, σε συνδυασμό με τη διάθεση όλο και περισσότερων επενδυτών να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο, τοποθετώντας κεφάλαια σε ακίνητα που βρίσκονται σε δευτερεύουσες πόλεις ή ακόμα και σε σημεία χαμηλότερης προβολής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT