Μεγάλο ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες

Μεγάλο ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν ένα πολύ ενδιαφέρον γεύμα αυτό που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες στην Ουάσιγκτον. Στην «κορυφή» του τραπεζιού ο υπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης (φωτ.), ως επίσημος προσκεκλημένος και δεξιά και αριστερά του εκπρόσωποι ορισμένων από τα μεγαλύτερα think tanks στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Μεταξύ άλλων, των Atlantic Council, German Marshall Fund, Brookings, European Institute, Woodrow Wilson Center, Τhe Washington Institute for Near East Policy, εφημερίδων όπως The New York Times, The Wall Street Journal, πανεπιστημίων όπως το Georgetown University, διπλωμάτες και άλλοι. Στους συνδαιτυμόνες του περιλαμβάνονταν και στελέχη ορισμένων μεγάλων αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών. Σημειώστε εδώ όμως μια σημαντική λεπτομέρεια. Κάποιες από αυτές τις εταιρείες ζήτησαν να ενημερωθούν από το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο για τον διεθνή γύρο παραχωρήσεων, χωρίς όμως να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία τους για λόγους στρατηγικής. Στοιχείο ενδεικτικό του μεγάλου ανταγωνισμού που υπάρχει για την περίπτωση…

Βγαίνει από το συρτάρι το σενάριο να προηγηθεί τελικά ο διαγωνισμός του ΟΛΘ από αυτόν του ΟΛΠ, εάν δεν ξεκαθαρίσουν γρήγορα τα πράγματα με την υπόθεση του φιλικού διακανονισμού μεταξύ Cosco και ΟΛΠ. Και αυτό διότι κάποιοι φοβούνται ότι εάν ο φιλικός διακανονισμός δεν προχωρήσει, η εναλλακτική του είναι, ενδεχομένως, η προσφυγή στη διαιτησία. Η Θεσσαλονίκη πιέζει εδώ και καιρό να έχει μια δίκαιη ευκαιρία καθώς θεωρούν πως εάν κλείσει ο Πειραιάς δύσκολα θα υπάρξει σημαντικό ενδιαφέρον για τον ΟΛΘ. Το Μαξίμου όμως θέλει να ολοκληρώσει τη στρατηγική προσέγγιση με το Πεκίνο. Εξελίξεις, προσεχώς.

Εμπιστοσύνη στις προοπτικές

Παρά τις μεγάλες πιέσεις στο χρηματιστήριο, πραγματοποιούνται συστηματικά τις τελευταίες συνεδριάσεις μεγάλα πακέτα μετοχών σε χαμηλές τιμές, τόσο σε τράπεζες όσο και σε ορισμένες εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Στις περισσότερες συναλλαγές αγοραστές φέρονται να είναι οι ίδιοι μεγάλοι ξένοι θεσμικοί που έχουν ήδη θέσεις στα μετοχικά κεφάλαια αυτών των ομίλων. Οι κινήσεις αυτές υποδεικνύουν σε κάθε περίπτωση εμπιστοσύνη στις προοπτικές τους. Επίσης, οι περισσότεροι απ’ αυτούς έχουν πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα σειρά επαφών τόσο με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όσο και με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως, όλα τα παραπάνω δεν σημαίνει ότι η αγορά θα πάψει να ταλαιπωρείται. Αποτελεί όμως ψήφο εμπιστοσύνης στις περί ων ο λόγος ελληνικές επιχειρήσεις.

Οι πρώτες υπογραφές

Ενα σημαντικό βήμα για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε χθες με την υπογραφή της σύμβασης πώλησης του 100% της εταιρείας Ελληνικόν Α.Ε. Ωστόσο, οι εμπλεκόμενοι δεν πρέπει να εφησυχάζουν. Μένουν άλλα δύο σημαντικά βήματα: η κύρωση της σύμβασης από την ελληνική Βουλή και η έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) με την υπογραφή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Ας μην ξεχνάμε ότι από τότε που ναυάγησε η ανάπλαση του Ελαιώνα, κανένας επενδυτής δεν βάζει το χέρι στη τσέπη πριν δώσει το «πράσινο φως» το ΣτΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT