Τριάντα έξι εκατομμύρια σύγχρονοι σκλάβοι

Τριάντα έξι εκατομμύρια σύγχρονοι σκλάβοι

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΕΡΑ. Περίπου 36 εκατ. άνθρωποι ζουν σήμερα σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας, αφού είναι υποχρεωμένοι να καλλιεργούν βαμβάκι, κάνναβη, να εκδίδονται, να φροντίζουν τους πλούσιους ή να πολεμούν, σύμφωνα με μία νέα έκθεση, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Στη δεύτερη ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Δείκτη Δουλείας (GSI), η χρήση νέων μεθόδων μας επιτρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο αριθμός των σύγχρονων σκλάβων είναι 20% μεγαλύτερος απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

«Υπάρχει η άποψη ότι η δουλεία ανήκει σε μια εποχή που έχει παρέλθει. Ή ότι υπάρχει μόνο σε χώρες που δοκιμάζονται από πολέμους και φτώχεια», εξηγεί ο Αντριου Φόρεστ, επικεφαλής του Ιδρύματος Walk Free, με έδρα την Αυστραλία, που συνέταξε την έκθεση. Ο ορισμός της οργάνωσης για τη σύγχρονη δουλεία περιλαμβάνει πρακτικές, όπως τα υποχρεωτικά δάνεια, οι υποχρεωτικοί γάμοι, η πώληση ή εκμετάλλευση παιδιών, η καταναγκαστική εργασία, η διακίνηση εργατικού δυναμικού. Η έκθεση, που καλύπτει 167 χώρες, ανέφερε ότι η σύγχρονη δουλεία συνέβαλε στην παραγωγή τουλάχιστον 122 αγαθών από 58 χώρες. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά ότι τα κέρδη από την καταναγκαστική εργασία ανέρχονται σε 150 δισ. δολάρια τον χρόνο. «Από τους Ταϊλανδούς ψαράδες που ρίχνουν τα δίχτυα τους μέχρι τα αγόρια στο Κονγκό που αναζητούν διαμάντια και από τα παιδιά του Ουζμπεκιστάν που μαζεύουν βαμβάκι ώς τα κορίτσια στην Ινδία που ράβουν μπάλες ποδοσφαίρου, η καταναγκαστική τους εργασία είναι αυτό που καταναλώνουμε», επισημαίνεται στην έκθεση.

Χώρες όπως το Κατάρ στη Μέση Ανατολή προσελκύουν άνδρες και γυναίκες από την Αφρική και την Ασία, που δελεάζονται από υποσχέσεις καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και βρίσκονται τελικά να γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης είτε ως οικιακές βοηθοί είτε στον κατασκευαστικό τομέα ως εργάτες. Οι πιο δραστήριες χώρες στην καταπολέμηση της σύγχρονης δουλείας είναι η Ολλανδία, η Σουηδία, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ελβετία, η Ιρλανδία, η Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γεωργία και η Αυστρία.

Αν και η Ευρώπη είναι στο τέλος του καταλόγου, τουλάχιστον 556.000 άνθρωποι απασχολούνται σε τέτοιου είδους εργασίες, ορισμένοι εκ των οποίων μεταφέρονται διά της βίας στην Ιρλανδία για να καλλιεργήσουν κάνναβη κι άλλοι στη Γαλλία για επαιτεία. «Η σεξουαλική εκμετάλλευση αποτελεί το 70% του trafficking, ενώ το 19% αφορά καταναγκαστική εργασία», αναφέρεται στην έκθεση. «Η παγκόσμια οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας στην Ε.Ε, είχαν ως αποτέλεσμα ένας αυξανόμενος αριθμός Βούλγαρων και Ρουμάνων να μεταναστεύσει εις άγραν καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Ορισμένοι από αυτούς εξαπατώνται ή πέφτουν θύματα ποικίλων μεθόδων εκμετάλλευσης», προστίθεται.

Ρεκόρ στην Ινδία

Τα μεγαλύτερα ποσοστά σύγχρονης δουλείας εντοπίζονται στην Ινδία, όπου εργάζονται περίπου 14,3 εκατ. σύγχρονοι σκλάβοι. Ωστόσο η οργάνωση ανέφερε ότι το Νέο Δελχί πήρε πρόσφατα μέτρα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Η Αφρική αντιμετωπίζει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις και οι αντάρτες από την Σομαλία μέχρι την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία χρησιμοποιούν ανήλικους στρατιώτες, ενώ χώρες με μεγάλο ορυκτό πλούτο, Ζάμπια, Ανγκόλα, Κονγκό, υποχρεώνουν παιδιά και μεγάλους να εργάζονται σε επικίνδυνα ορυχεία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή