Πώς έγινα «ταξιτζής» στην εταιρεία

Πώς έγινα «ταξιτζής» στην εταιρεία

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η είδηση ότι έρχεται η Uber στην Ελλάδα και ότι αναζητάει συνεργάτες και οδηγούς έπρεπε να επιβεβαιωθεί. Ταυτόχρονα, έπρεπε να απαντηθούν αρκετά ερωτήματα: Πώς γίνεσαι οδηγός της Uber; Υπάρχει ταξίμετρο; Κόβεις απόδειξη; Υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη για ατυχήματα; Και άλλες πολλές…

Το καλύτερο ρεπορτάζ γίνεται στην πράξη και έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε αίτηση για οδηγό στην Uber. Η αίτηση γίνεται online μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας.

1ο βήμα: Το πρώτο βήμα είναι απλό: ζητάει όνομα, επώνυμο, email και ένα τηλέφωνο του υποψήφιου οδηγού.

2ο βήμα: Συμπληρώσαμε την περιοχή, την οποία μπορούμε να εξυπηρετούμε. Πληκτρολογήσαμε «Αθήνα» (Athens) και η ιστοσελίδα έδωσε δύο επιλογές: Αθήνα στις ΗΠΑ και Αθήνα, Κεντρικός Τομέας, Ελλάδα. Κάναμε κλικ στη δεύτερη επιλογή και περάσαμε στο επόμενο βήμα.

3ο βήμα: Εδώ υπάρχουν τρεις επιλογές:

– Ιδιώτης οδηγός. Βασική προϋπόθεση, το αυτοκίνητο να έχει τέσσερις πόρτες, πέραν του πορτ μπαγκάζ.

– Επαγγελματίας οδηγός ταξί.

– Ιδιοκτήτης/οδηγός λιμουζίνας.

Εμείς επιλέξαμε «ιδιώτης οδηγός».

4ο βήμα: Απαντήσαμε σε μια σειρά ερωτήσεων όπως: μάρκα και μοντέλο αυτοκίνητου, εξωτερικό χρώμα, χρώμα καμπίνας, ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας, χρόνια οδηγικής εμπειρίας, αριθμός κυκλοφορίας αυτοκινήτου, κατηγορία διπλώματος οδήγησης, χώρα και αρχή που εξέδωσε το δίπλωμα οδήγησης.

Δώσαμε πραγματικά στοιχεία τόσο για τον οδηγό όσο και για το αυτοκίνητο. Μόνο σε μία περίπτωση συμπηρώσαμε λάθος στοιχεία, η οποία αφορούσε ένα τεχνικό χαρακτηριστικό του αυτοκινήτου. Το λάθος αυτό μπορεί να εντοπιστεί, εάν πραγματικά γίνεται έλεγχος και επιβεβαίωση των στοιχείων, βάσει των αριθμών κυκλοφορίας και των αδειών.

5ο βήμα: Επιβεβαιώσουμε ότι τα στοιχεία που υποβάλαμε είναι αληθή και ότι έχουμε διαβάσει τους όρους χρήσης της υπηρεσίας. Επίσης, σε ένα κουτάκι συμπληρώσαμε το όνομα και το επώνυμο του οδηγού. Από εδώ και στο εξής, αυτές οι δύο λέξεις θα παίζουν το ρόλο της ψηφιακής υπογραφής μας στις επόμενες συναλλαγές με την Uber.

6ο βήμα: Στο κινητό και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο έφτασαν δύο μηνύματα. Το πρώτο ήταν για επιβεβαίωση των στοιχείων και το δεύτερο μας καλωσόριζε στις υπηρεσίες της Uber και μας ευχαριστούσε για το ενδιαφέρον μας να γίνουμε συνεργάτες της Uber στην Αθήνα. Επίσης, η Uber στο email ζητάει λίγο χρόνο για τους απαραίτητους ελέγχους μέχρι να ανοιχτεί και να ενεργοποιηθεί πλήρως ο λογαριασμός.

7ο βήμα: Η ιστοσελίδα ζητάει να «ανεβάσουμε» (upload) έγγραφα για έλεγχο ταυτοπροσωπίας (π.χ. διαβατήριο), του αυτοκινήτου (π.χ. άδεια). Ποια ακριβώς, τα μαθαίνουμε αφού πρώτα γίνει ο πρώτος έλεγχος βάσει των απαντήσεων που δώσαμε.

8ο βήμα: Οσο περιμένουμε, η ιστοσελίδα της Uber μας οδήγησε σε ένα εκπαιδευτικό βίντεο περίπου 15 λεπτών, το οποίο έπρεπε υποχρεωτικά να παρακολουθήσουμε προκειμένου να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Σε αυτό το βίντεο παρουσιάζονται με κάθε λεπτομέρεια η υπηρεσία, οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του οδηγού, το πώς υπολογίζεται η αξία της διαδρομής, πώς πληρώνεται ο οδηγός κ.λπ. Επίσης, δίνει συμβουλές για να αυξήσεις τα έσοδα ως καλός επαγγελματίας και δείχνει πώς θα είναι ο λογαριασμός του οδηγού όταν αυτός εγκριθεί: περιέχει τα προσωπικά και τα φορολογικά στοιχεία του οδηγού και αναλυτικά όλα τα έσοδα και τις διαδρομές.

9ο βήμα: Αφού παρακολουθήσαμε το βίντεο, πατήσαμε το κουμπί «Συνέχεια».

Ενα email μας ενημέρωσε ότι θα πρέπει κάποιος εκπρόσωπος της Uber να επικοινωνήσει μαζί μας για περαιτέρω έλεγχο και έγγραφα που πρέπει να αποστείλουμε ηλεκτρονικά (upload).

Η τελική έγκριση δεν είχε δοθεί μέχρι χθες το βράδυ, καθώς εκκρεμούσε ο έλεγχος. Ισως αυτή είναι η διαδικασία, ίσως η τεχνική ανακρίβεια, την οποία επίτηδες αναφέραμε, να έφερε την καθυστέρηση. Το ενδιαφέρον τώρα έχει η τελική απόφαση για την καταλληλότητα του οδηγού και του αυτοκινήτου. Πάντως, κατ’ αρχήν γίναμε δεκτοί για συνεργάτες της Uber στην Αθήνα!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT