Συμφωνία Κίνας – Αυστραλίας για ζώνη ελεύθερου εμπορίου

Συμφωνία Κίνας – Αυστραλίας για ζώνη ελεύθερου εμπορίου

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικότατη διμερής συμφωνία συνήφθη μεταξύ Αυστραλίας και Κίνας, η οποία διαμορφώνει ζώνη ελεύθερου εμπορίου σε προϊόντα και υπηρεσίες. Η συμφωνία δημοσιοποιήθηκε χθες, με αφορμή την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Καμπέρα και τις συναντήσεις του με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Τόνι Αμποτ. Ειδικότερα,αφ’ ης στιγμής υπογραφεί επισήμως η συμφωνία, το 2015, το 85% των αυστραλιανών εξαγωγών προς την Κίνα δεν θα δασμολογούνται. Οταν δε η διμερής συμφωνία τεθεί πλήρως σε εφαρμογή, τότε το ποσοστό θα ανέλθει στο 95%, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Αμποτ. Οι δασμοί, όπως έγινε γνωστό, θα καταργηθούν, μεταξύ άλλων, από ορισμένες πρώτες ύλες και καύσιμα, όπως το οξείδιο του αλουμινίου και το κοκ, και σταδιακά θα εξαλείφονται σε ορίζοντα διετίας από τον γαιάνθρακα. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας επισήμανε με μεγάλη ικανοποίηση ότι η διμερής συνεργασία με το Πεκίνο πρόκειται να προσθέσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία της χώρας του, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και βελτιώνοντας περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

«Θα πρέπει να επισημάνω ότι η δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου θα ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την ανταγωνιστική μας θέση σε κομβικούς κλάδους, όπως είναι η γεωργία, οι πρώτες ύλες και η ενέργεια, οι εξαγωγές της μεταποίησης, καθώς και οι υπηρεσίες και οι επενδύσεις», πρόσθεσε. Επ’ αυτού θα πρέπει να αναφερθεί ότι μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών η Αυστραλία είναι η περισσότερο εξαρτημένη από την Κίνα. Ιδού και η απόδειξη: οι εξαγωγές της προς αυτήν ισοδυναμούν με το 5,3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την Commonwealth Bank Australia. To διμερές εμπόριο ανήλθε το 2013 στα 132 δισ. δολάρια (106,02 δισ. ευρώ/150 δισ. δολάρια Αυστραλίας). Οι πολιτικοί ηγέτες επιδιώκουν να μετατοπίσουν το κέντρο βάρους από τις πρώτες ύλες ως κινητήριο μοχλό ανάπτυξης σε άλλους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας. Είναι αξιοσημείωτο πως στην Αυστραλία η παροχή υπηρεσιών αντιστοιχεί στο 70% του ΑΕΠ, αλλά μόλις στο 17% των εξαγωγών. «Η συμφωνία θα συνδράμει την Αυστραλία στο να διαμορφώσει νέες ισορροπίες στην οικονομία της», παρατηρεί ο Πολ Μπλόξαμ, ανώτατος οικονομολόγος για την Αυστραλία της HSBC Holdings στο Σίδνεϊ και πρώην οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας.

Επιπλέον, η συμφωνία θα προσφέρει πιο χαλαρό νομοθετικό πλαίσιο για τις κινεζικές μη εισηγμένες επιχειρήσεις στην Αυστραλία, διευρύνοντας το όριο για επενδύσεις ξένων σε μη ευαίσθητους κλάδους στο 1,08 δισ. δολάρια Αυστραλίας (756 εκατ. ευρώ) από τα 248 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (174 εκατ. ευρώ) προηγουμένως. Το όριο αυτό ισχύει και για τις επιχειρήσεις της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, χώρες με τις οποίες συνήψε ανάλογες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου η Αυστραλία το 2014. Επιπλέον, η Αυστραλία αύξησε τις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων κατά 14%, στο ρεκόρ των 4,8 δισ. δολαρίων Αυστραλίας τον Σεπτέμβριο εν συγκρίσει με τον Αύγουστο, συμπεριλαμβανομένων των ιστορικά μεγαλύτερων εισαγωγών σε ηλεκτρονικά προϊόντα, παιχνίδια και ενδύματα. Τέλος, οι Κινέζοι, οι οποίοι ενδιαφέρονται για απόκτηση ακινήτων στη χώρα, συμβάλλουν με τις επενδύσεις τους στην άνοδο των τιμών κατοικιών στην Αυστραλία, ξεπερνώντας τους Αμερικανούς σε αγορές το δωδεκάμηνο Iουλίου 2012 – Ιουνίου 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT