Απομακρύνουν τα οδοφράγματα στο Χονγκ Κονγκ

Απομακρύνουν τα οδοφράγματα στο Χονγκ Κονγκ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις διαδηλώσεις για ελεύθερες εκλογές στο Χονγκ Κονγκ να χάνουν σε ορμή και με την κοινή γνώμη να εμφανίζει έκδηλα συμπτώματα κόπωσης, οι αστυνομικές αρχές της πρώην βρετανικής αποικίας άρχισαν χθες να απομακρύνουν τα οδοφράγματα από ένα εκ των τριών βασικών «οχυρών» των ακτιβιστών.

Γύρω στους 30 δικαστικοί κλητήρες, συνοδευόμενοι από αστυνομικούς, έφτασαν χθες το πρωί στον ουρανοξύστη Citic Tower, στην περιοχή του Ναυαρχείου, κοντά στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης. Στη συνέχεια, συνεργείο εργατών άρχισε να ξηλώνει τα οδοφράγματα, ενώ οι δέκα διαδηλωτές που βρίσκονταν στην περιοχή δεν προέβαλαν καμία αντίσταση.

«Θα ακολουθήσουμε τη γραμμή της μη βίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τζόσουα Γουόνγκ, επικεφαλής ενός εκ των δύο φοιτητικών οργανώσεων που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις. Αλλοι διαδηλωτές μάζευαν τις σκηνές, τους υπνόσακους και τα άλλα υπάρχοντά τους για να μετακινηθούν σε άλλες κατειλημμένες ζώνες του Χονγκ Κονγκ.

Οι κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο, έχουν ως βασικό αίτημα τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών για την ανάδειξη του νέου κυβερνήτη της αυτόνομης κινεζικής περιοχής, το 2017. Η κεντρική κυβέρνηση του Πεκίνου δέχεται εκλογές με πολλούς υποψηφίους, τους οποίους όμως επιμένει να έχει εγκρίνει εκ των προτέρων.

Της χθεσινής επιχείρησης για την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων είχε προηγηθεί προσφυγή της κρατικής κινεζικής εταιρείας Citic Ltd, ιδιοκτήτριας του ομώνυμου ουρανοξύστη, στη Δικαιοσύνη, με το σκεπτικό ότι οι καταληψίες εμπόδιζαν την πρόσβαση πεζών και οχημάτων στο κτίριο. Το δικαστήριο δέχθηκε την προσφυγή και διέταξε την αφαίρεση των οδοφραγμάτων.

Παρόμοια δικαστική απόφαση έχει εκδοθεί για τα οδοφράγματα στην περιοχή Μονγκ Κοκ, το δεύτερο θερμό σημείο των διαδηλώσεων. Μέχρι χθες βράδυ δεν ήταν σαφές αν οι αστυνομικές αρχές επρόκειτο να προχωρήσουν και εκεί σε ανάλογη επιχείρηση. Ακτιβιστές συνεχίζουν να καταλαμβάνουν και τρίτη κεντρική περιοχή του Χονγκ Κονγκ, για την οποία ωστόσο δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, δικαστική απόφαση.

Οι διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας κατέβασαν, στην πρώτη φάση τους, δεκάδες χιλιάδες πολιτών στους δρόμους, αλλά στην πορεία εκφυλίσθηκαν. Παράλληλα, η κοινή γνώμη μοιάζει να έχει μεταστραφεί το τελευταίο διάστημα, αξιώνοντας τον τερματισμό των καταλήψεων που αναστατώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και επιφέρουν σημαντικό κόστος στους επιχειρηματίες. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, το 67% των πολιτών τάσσεται υπέρ του τερματισμού των καταλήψεων. Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ, Λέουνγκ Τσουν Γινγκ, δήλωσε ότι «καθίσταται απολύτως σαφής η παραβίαση της νομοθεσίας του Χονγκ Κονγκ από τους καταληψίες». Η θέση του Λέουνγκ είχε κλονιστεί σοβαρά την επαύριο των κινητοποιήσεων, αλλά οι κεντρικές αρχές του Πεκίνου κατέστησαν σαφές ότι δεν θα ανέχονταν να αμφισβητηθεί η εξουσία του διαρκούσης της κρίσης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT