Επιστροφή στην ανάπτυξη με επενδύσεις 80 δισ. προτείνει ο Μακρόν

Επιστροφή στην ανάπτυξη με επενδύσεις 80 δισ. προτείνει ο Μακρόν

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρώπη χρειάζεται επενδύσεις ύψους 80 δισ. ευρώ για να επιστρέψει στην ανάπτυξη, λέει ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, μόλις μία εβδομάδα προτού ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσιάσει την πρότασή του για επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 300 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι η πρόταση Γιουνκέρ δεν περιλαμβάνει νέους πόρους και φαίνεται να βασίζεται περισσότερο σε ιδιωτικές επενδύσεις που παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθούν, ο κ. Μακρόν μάλλον έχει δίκιο να ζητάει «πραγματικά χρήματα». Δεν λέει, όμως, από πού θα βρεθούν.

«Φοβάμαι ότι το σχέδιο (Γιουνκέρ) θα μπορούσε να αποδειχτεί απογοητευτικό. Δεν διαθέτω στοιχεία περί αυτού, αλλά ανησυχώ», δηλώνει στους Financial Times ο 36χρονος Εμανουέλ Μακρόν, υπονομεύοντας ηθελημένα ή όχι το σχέδιο Γιουνκέρ. Τους προηγούμενους μήνες, η Γερμανία είχε απορρίψει πρόταση να χρησιμοποιηθούν ορισμένα από τα αδιάθετα χρήματα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ώστε να βρεθούν χρήματα για επενδύσεις.

«Δεν είμαι απαισιόδοξος, αλλά η φυσική τάση ενός κουρασμένου οικοσυστήματος είναι να αποδίδει λιγότερα από τα αναμενόμενα», λέει στη βρετανική εφημερίδα ο νέος σταρ του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια (το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα) να αποδίδει λιγότερα από τα αναμενόμενα. Η πολιτική και οικονομική κατάσταση απαιτεί κάποιου είδους σοκ», προσθέτει ο κ. Μακρόν. Αυτό που θέλει το Παρίσι είναι το νέο επενδυτικό σχέδιο να περιλαμβάνει 60 με 80 δισ. ευρώ, που θα διατεθούν για να χρηματοδοτηθούν απευθείας επενδυτικά έργα ή να χρησιμοποιηθούν ως κεφαλαιακές εγγυήσεις για επενδύσεις. «Είμαι πεπεισμένος πως χρειαζόμαστε πραγματικά χρήματα και ότι πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε με αποδοτικό τρόπο», συμπληρώνει ο πρώην τραπεζίτης.

Μέχρι σήμερα η γραμμή του Βερολίνου είναι ότι πριν ανοίξει η συζήτηση για νέα επενδυτικά σχέδια, πρώτα θα πρέπει να αξιοποιηθούν «αποδοτικά» τα ήδη υπάρχοντα χρήματα. Ακόμη σημαντικότερο είναι ότι η Αγκελα Μέρκελ έχει αφοσιωθεί πλήρως στον στόχο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και δεν δέχεται να αυξήσει τις γερμανικές δημόσιες επενδύσεις.

Επιπλέον, η κ. Μέρκελ δεν συναινεί ούτε στη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων, κάτι που θεωρητικά θα έδινε στη Γαλλία τη δυνατότητα να δανειστεί φθηνά από τις αγορές και να ενισχύσει τις δημόσιες επενδύσεις. Βέβαια και το Παρίσι δεν σκοπεύει να βάλει το χέρι στην τσέπη. Αντιθέτως, ο κ. Μακρόν παρουσιάζει το επενδυτικό πακέτο ως ανταμοιβή για τις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύει να προωθήσει η γαλλική κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια. Ο κ. Μακρόν δεν διστάζει να παραδεχτεί ότι στο παρελθόν οι Γάλλοι πολιτικοί έχουν προωθήσει «ψεύτικες» μεταρρυθμίσεις, αλλά θεωρεί ότι τα μέτρα που προωθεί εσχάτως η κυβέρνηση Βαλς (π.χ. απελευθέρωση ωραρίου καταστημάτων, απορρύθμιση αγοράς εργασίας) αποτελούν «το πραγματικά αριστερό πακέτο, το πακέτο όσων βρίσκονται απέξω, που έχει στόχο να αποκαταστήσει το καθεστώς ίσων ευκαιριών».

Δεν είναι παράλογη η ιδέα του Μακρόν ότι οι κυβερνήσεις που καλούνται να εφαρμόσουν αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να υποστηρίζονται με χρήματα από την Ε.Ε. ώστε να είναι πιο εύκολο το μεταβατικό στάδιο και λιγότερες οι αντιδράσεις. Μόνο που το Παρίσι το θυμήθηκε κάπως αργά, για την ακρίβεια όταν ήρθε και η δική του ώρα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, και μάλιστα πολύ λιγότερες από αυτές που εφάρμοσαν τα κράτη της περιφέρειας και μάλιστα όσο είχαν ύφεση. Οι «πραγματικές» μεταρρυθμίσεις που προωθεί τώρα το Παρίσι αποτελούν προαπαιτούμενο για να υπάρξει αντίστοιχο πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας από τους Ευρωπαίους εταίρους, πιστεύει ο κ. Μακρόν. «Είναι καθήκον μας να δημιουργήσουμε δυναμική (για το πακέτο μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας). Το μεταρρυθμιστικό μας πακέτο αποτελεί “κλειδί”, διότι μέσω αυτού έχουμε κάτι να απαιτήσουμε σε αντάλλαγμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT