Φονική χιονοθύελλα στις βορειοανατολικές ΗΠΑ

Φονική χιονοθύελλα στις βορειοανατολικές ΗΠΑ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΑΦΑΛΟ. Χιλιάδες οδηγοί διαπίστωσαν ότι οι αντιολισθητικές αλυσίδες δεν βοηθούν όταν ολόκληρη η εθνική οδός θάβεται στο χιόνι, στη χειρότερη χιονοθύελλα των τελευταίων 40 ετών στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Το χιόνι που θα πέσει αύριο αναμένεται να ξεπεράσει το 1,5 μ., ενώ ήδη χθες, σε σημεία όπου ο αέρας στοίβαζε το χιόνι, δημιουργήθηκαν παγωμένοι τοίχοι ύψους ενός σπιτιού.

Παρόλο που η περιοχή γύρω από την πόλη Μπάφαλο της πολιτείας της Νέας Υόρκης πλήττεται συχνά από χιονοθύελλες, οι μετεωρολόγοι έκαναν λόγο για «ιδιαίτερα ακραίο καιρικό φαινόμενο».

Τουλάχιστον επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της κακοκαιρίας χθες στην περιοχή, εκ των οποίων τρεις υπέστησαν ανακοπή καρδιάς ενώ φτυάριζαν το χιόνι. Δύο ακόμη άτομα έχασαν τη ζωή τους στις πολιτείες Μίσιγκαν και Νιου Χάμσαϊρ.

Παγωμένες αέριες μάζες από την Αρκτική συνάντησαν θερμότερα υγρά στρώματα αέρος πάνω από τις μεγάλες λίμνες, προκαλώντας το λεγόμενο «φαινόμενο της λίμνης», κύματα κακοκαιρίας με έντονες κατά τόπους διακυμάνσεις. Οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» επεσήμαναν ότι, ενώ η πόλη του Μπάφαλο ήταν πασπαλισμένη με λιγοστό χιόνι, στην πόλη Ιβανς, λίγα χιλιόμετρα μακριά, οι κάτοικοι συνέκριναν τη χιονόπτωση με τη φονική χιονοθύελλα του 1977.

«Ποτέ μα ποτέ δεν έχω δει τόσο πολύ χιόνι να πέφτει μονομιάς» είπε στην εφημερίδα ο τοπικός αξιωματούχος Κιθ Ντας. Ο αυτοκινητόδρομος των 225 χιλιομέτρων που περνάει από τις λίμνες Ερι και Οντάριο παρέμεινε κλειστός, καθώς οι αρχές επιχειρούσαν να διασώσουν παγιδευμένους οδηγούς και να απομακρύνουν οχήματα που είχαν εγκλωβιστεί στο χιόνι. Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, κήρυξε 10 κομητείες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καλώντας την εθνοφρουρά σε βοήθεια.

«Ευτυχώς έχουμε φτυάρι και έτσι κατορθώσαμε να ανοίξουμε την πόρτα και να βγούμε από το σπίτι μας», είπε η Λίντα Οκλεϊ. «Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μπορούμε να βγούμε από την πόρτα, αλλά δεν μπορούμε να πάμε πιο μακριά». Η ταχύτητα με την οποία συσσωρεύτηκαν μεγάλες ποσότητες χιονιού στις πόλεις νότια του Μπάφαλο εξέπληξε τους κατοίκους που εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους.

Παράλληλα, θερμοκρασίες υπό το μηδέν (32 βαθμοί Φαρενάιτ) καταγράφηκαν και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, περιλαμβανομένης και της Φλόριντα αλλά και της Χαβάης, με αποτέλεσμα το χθεσινό πρωινό να καταγραφεί ως το πιο παγωμένο του Νοεμβρίου από το 1976. Το κύμα ψύχους παραπέμπει σε θερμοκρασίες που καταγράφονται στα τέλη Δεκεμβρίου, τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, αλλά όχι στα τέλη Νοεμβρίου.

Στην Ατλάντα της Τζόρτζια, τη μητρόπολη του αμερικανικού Νότου, οι τουρίστες Μόρτεν και Ανέτ Λάρσεν από την Κοπεγχάγη έδειχναν έκπληκτοι με τα μπλουτζίν μπουφάν τους. «Εδώ έχει το ίδιο κρύο όπως και στη Δανία. Αυτό δεν το περιμέναμε», είπαν.

Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπου χθες το πρωί εμφανίστηκε ένας λαμπερός ήλιος, οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους ότι το κύμα κακοκαιρίας δεν έχει παρέλθει και νέες χιονοπτώσεις αναμένονταν το απόγευμα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι περιοχές που δέχθηκαν τις ισχυρότερες χιονοπτώσεις έως χθες το πρωί είναι αυτές που θα πληγούν περισσότερο από το δεύτερο κύμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή