Κοινά γυμνάσια Κίνας – Ρωσίας στη Μεσόγειο

Κοινά γυμνάσια Κίνας – Ρωσίας στη Μεσόγειο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινά ναυτικά γυμνάσια θα πραγματοποιήσουν Κίνα και Ρωσία στη Μεσόγειο και τον Ειρηνικό Ωκεανό το 2015. Η απόφαση αυτή, που επιβεβαιώνει τη σταθερή ενίσχυση των δεσμών Μόσχας και Πεκίνου, οριστικοποιήθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών, Σεργκέι Σοϊγκού και Τσανγκ Βανκουάν, στο Πεκίνο, όπως αναφέρουν κινεζικά και αμερικανικά ΜΜΕ.

Παρόμοια, κοινά γυμνάσια πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη Μεσόγειο τον περασμένο Ιανουάριο. Ωστόσο, η νέα πρωτοβουλία στρατιωτικής συνεργασίας αποκτά πρόσθετη σημασία, καθώς μεσολάβησε η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και η κρίση στην Ανατολική Ουκρανία, εξελίξεις που έφεραν τη Ρωσία σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με τη Δύση. Η παράλληλη κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας και η αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία της Αμερικής στον Ειρηνικό συνέβαλαν επίσης στην ενδυνάμωση των ρωσοκινεζικών σχέσεων.

Στο μεταξύ, αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας για το ουκρανικό πρόβλημα, όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, μία ημέρα μετά τις διαβουλεύσεις που είχε στο Κίεβο και τη Μόσχα με τις πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών.

«Δυστυχώς απέχουμε ακόμη πολύ από μια βιώσιμη αποκλιμάκωση της σύγκρουσης», δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλούσε η τοποθέτηση του Ματίας Πλάτσεκ, ενός σημαντικού πολιτικού από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας, για το ζήτημα της Κριμαίας. Πρώην τοπικός πρωθυπουργός του κρατιδίου του Βραδεμβούργου και νυν πρόεδρος του Γερμανορωσικού Φόρουμ, ο Πλάτσεκ κάλεσε τη Δύση να αναγνωρίσει νομικά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, προκειμένου να διευκολύνει μια ευπρόσωπη υποχώρηση του Πούτιν στο ζήτημα της Ανατολικής Ουκρανίας. Την τοποθέτησή του αποδοκίμασε ο Σταϊνμάγερ και άλλοι Γερμανοί πολιτικοί.

Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ κατέστησε σαφές ότι εκείνο που πρωτίστως ενδιαφέρει τη Μόσχα είναι να υπάρξουν συγκεκριμένες εγγυήσεις για τη μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Μιλώντας σε συνεδρίαση της Κάτω Βουλής, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η «απερίσκεπτη και αδιάκοπη» επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς αποτελεί τον κυριότερο λόγο της ουκρανικής κρίσης και ότι η ύπαρξη «νομικών εγγυήσεων» για την ουδετερότητα της Ουκρανίας είναι το «κλειδί» για την αντιμετώπιση του προβλήματος. AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT