Ο τζίρος της βιομηχανίας αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο

Ο τζίρος της βιομηχανίας αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση κατά 1,8% παρουσίασε ο τζίρος της ελληνικής βιομηχανίας τον Σεπτέμβριο, λόγω ενίσχυσης των πωλήσεων τόσο στην εγχώρια όσο και την εξωτερική αγορά.

Η θετική αυτή εξέλιξη περιόρισε τις απώλειες για την περίοδο Οκτωβρίου 2013 – Σεπτεμβρίου 2014 σε 3,6%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), η ενίσχυση του κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Σεπτέμβριο (1,8%) οφείλεται κυρίως στην άνοδο των πωλήσεων του κλάδου «ορυχείων-λατομείων» κατά 2% και την αύξηση του κύκλου εργασιών των μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 1,8%.

Ειδικότερα, στον κλάδο των ορυχείων, η ώθηση προήλθε κυρίως από τις εταιρείες εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη. Στη μεταποίηση, η άνοδος προήλθε από τους κλάδους παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα, βασικών μετάλλων και κατασκευής μεταλλικών προϊόντων.

Πού οφείλεται

Επίσης, στη συνολική άνοδο του κύκλου εργασιών στην ελληνική βιομηχανία κατά 1,8% τον Σεπτέμβριο συνέβαλε η αύξηση κατά 1,8% του τζίρου που πραγματοποιήθηκε στην εγχώρια αγορά και κατά 1,5% στις αγορές εξωτερικού.

Σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία διαμορφώθηκε επίσης σε 1,8%, η οποία οφείλεται:

Πρώτον, στην ενίσχυση του τζίρου των κλάδων ορυχείων και λατομείων κατά 8%. Ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτήν την τάση είχαν οι εταιρείες εξόρυξης άνθρακα, λιγνίτη και μεταλλούχων μεταλλευμάτων.

Δεύτερον, στην αύξηση του κύκλου εργασιών μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 1,8%, κυρίως από τις εταιρείες παραγωγής πετρελαίου, άνθρακα, χημικών προϊόντων μη μεταλλικών ορυκτών και βασικών μετάλλων.

Εξωτερικές αγορές

Η ζήτηση από την εξωτερική αγορά, σε ετήσια βάση, ενισχύθηκε κατά 1,5% τον Σεπτέμβριο και αυτή προήλθε κυρίως από τις εταιρείες ορυχείων και λατομείων (άνοδος τζίρου κατά 3,5%).

Επίσης, θετικά συνέβαλε η αύξηση του κύκλου εργασιών στη μεταποιητική βιομηχανία κατά 1,6% από εταιρείες του κλάδου χάρτου, παραγώγων πετρελαίων και άνθρακα.

Τέλος, η ετήσια άνοδος του τζίρου από την εξωτερική αγορά κατά 1,5% στη βιομηχανία από αύξηση της ζήτησης κατά 0,2% από χώρες της Ευρωζώνης και κατά 1,7% από τρίτες χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή