Σκληρή γραμμή από Νετανιάχου

Σκληρή γραμμή από Νετανιάχου

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα μετά τη δολοφονία πέντε Ισραηλινών από τρομοκρατική επίθεση δύο Παλαιστινίων σε συναγωγή της Δυτικής Ιερουσαλήμ, η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου διεμήνυσε, με δύο συμβολικές κινήσεις της, ότι δεν εννοεί να υποχωρήσει ούτε κατά ένα γιώτα από τη σκληρή γραμμή που έχει επιλέξει.

Η επιτροπή σχεδιασμού του Δήμου της Ιερουσαλήμ ενέκρινε την κατασκευή 78 πρόσθετων κατοικιών στους εποικισμούς Χαρ Χόμα και Ραμότ στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ – μια κίνηση που απειλεί να κλιμακώσει περαιτέρω τις εντάσεις στην ιερή πόλη. Το «πράσινο φως» που έδωσε πρόσφατα η κυβέρνηση Νετανιάχου στην κατασκευή 1.000 νέων κατοικιών εποίκων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και 2.160 στη Δυτική Οχθη αποτέλεσε τον βασικό πυροκροτητή των συγκρούσεων που μαίνονται σε σχεδόν καθημερινή βάση τους τελευταίους μήνες.

Νωρίτερα, ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ανατίναξαν την κατοικία του Παλαιστίνιου Αμπντελραχμάν Σαλούντι στη συνοικία Σιλουάν, ένα από τα κυριότερα επίκεντρα των συγκρούσεων στην Αν. Ιερουσαλήμ. Ο 21χρονος Σαλούντι είχε οδηγήσει, τον περασμένο μήνα, το αυτοκίνητό του εναντίον πεζών Ισραηλινών, με αποτέλεσμα μία γυναίκα και ένα βρέφος να χάσουν τη ζωή τους προτού να τραυματιστεί θανάσιμα ο δράστης από αστυνομικούς.

Το Ισραήλ κατέστρεψε στη διάρκεια της δεύτερης παλαιστινιακής Ιντιφάντα (Εξέγερση) τουλάχιστον 664 κατοικίες Παλαιστινίων μαχητών και βομβιστών αυτοκτονίας, αφήνοντας περισσότερους από 4.000 ανθρώπους άστεγους. Στη συνέχεια εγκατέλειψε αυτή την πρακτική, διαπιστώνοντας ότι δεν συνέβαλε στην αποτροπή παλαιστινιακών επιθέσεων. Η ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων B΄ Tselem καυτηρίασε την απόφαση του Νετανιάχου να επιστρέψει στην πρακτική των κατεδαφίσεων, τονίζοντας ότι «τα κύρια θύματα είναι συγγενείς, γυναίκες, ηλικιωμένοι και παιδιά, που δεν έχουν ευθύνη για τις επιθέσεις, ούτε θεωρούνται ύποπτοι για οποιοδήποτε αδίκημα».

Την επίθεση των δύο Παλαιστινίων στη συναγωγή, που είχε ως συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις ραββίνοι, ένας Ισραηλινός αστυνομικός και οι δύο δράστες, αποδοκίμασε ο Πάπας Φραγκίσκος. «Παρακολουθώ την ανησυχητική κλιμάκωση της έντασης στην Ιερουσαλήμ και σε άλλα σημεία των ιερών τόπων, όπου απαράδεκτα περιστατικά βίας εκτυλίσσονται ακόμη και σε χώρους λατρείας», δήλωσε ο Ποντίφικας. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Ιορδανίας ζήτησε από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές «αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία», καταδικάζοντας «κάθε πράξη βίας και τρομοκρατίας εναντίον πολιτών, απ’ όπου κι αν προέρχεται».

Στη Μαδρίτη, το ισπανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε, σχεδόν ομόφωνα, απόφαση με την οποία καλεί την κυβέρνηση να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος, σε συντονισμό με την Ε.Ε. Η κυβέρνηση του Ισραήλ αποδοκίμασε αυτή την εξέλιξη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT