Πρωτογενές πλεόνασμα 3%, χωρίς πρόσθετα μέτρα στον νέο προϋπολογισμό

Πρωτογενές πλεόνασμα 3%, χωρίς πρόσθετα μέτρα στον νέο προϋπολογισμό

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Παρασκευή θα καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης τον προϋπολογισμό του 2015, χωρίς την έγκριση της τρόικας και με το βλέμμα στραμμένο στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας επιμένουν στην εκτίμησή τους ότι με τα σημερινά δεδομένα, το 2015 υπάρχει δημοσιονομικό κενό που μπορεί να φθάσει ακόμα και στα 3,6 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να απορρίπτει αυτές τις προβλέψεις και να υπενθυμίζει με δηκτικό τρόπο ότι και πέρυσι η τρόικα υπολόγιζε «κενά» που ποτέ δεν επαληθεύτηκαν.

Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος προϋπολογισμός θα προβλέπει την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ χωρίς νέα μέτρα και θα κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή στις 12 το μεσημέρι, ενώ μία ώρα νωρίτερα θα παρουσιαστεί από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, για φέτος το οικονομικό επιτελείο προβλέπει πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει στο 1,8% του ΑΕΠ, όταν ο στόχος του προγράμματος είναι να διαμορφωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, η τρόικα δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει πίσω στις εκτιμήσεις της. Στελέχη με γνώση των συζητήσεων αναφέρουν ότι η τρόικα ζητεί να γίνουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής που θα διασφαλίζουν την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015. Και οι κινήσεις αυτές δεν είναι άλλες από τη λήψη νέων μέτρων. Η κυβέρνηση το αρνείται και όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη, στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί κάποιοι τρόποι για να ξεπεραστεί η αδιαλλαξία των δύο πλευρών.

Σε αυτούς περιλαμβάνεται μία συμφωνία ότι θα αφήσουν τους μήνες να περάσουν και να αποδειχτεί ποια από τις δύο πλευρές έχει δίκιο. Και αν αποδειχτεί ότι οι προβλέψεις της τρόικας είναι οι σωστές, τότε μπορεί:

1. Να αναθεωρηθούν οι προβλέψεις του προϋπολογισμού μέσω του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Εκτιμάται ότι η κατάθεσή του θα μπορούσε να γίνει Φεβρουάριο – Μάρτιο του 2015, οπότε η οποιαδήποτε πιθανή αστοχία θα μπορούσε να καλυφθεί τότε.

2. Να κατατεθεί ένας συμπληρωματικός προϋπολογισμός που θα διορθώνει τις όποιες αποκλίσεις προκύψουν.

Επιπλέον, στην τρόικα πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να γίνουν αλλαγές -εάν συμφωνήσουν οι δύο πλευρές- και κατά τη διαδικασία συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή. Αυτό το σενάριο, όμως, συγκεντρώνει τις μικρότερες πιθανότητες, δεδομένων των στενών χρονικών περιθωρίων μέσα στα οποία εκτυλίσσεται η διαπραγμάτευση.

Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο έχει εντοπίσει μια σειρά παρεμβάσεων που οδηγούν σε εξοικονομήσεις, οι οποίες κατά τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς μπορούν να φθάσουν στα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ. Σε αυτές περιλαμβάνεται:

• Η άμεση υλοποίηση σχεδίων αναδιάρθρωσης αρκετών ΔΕΚΟ. Είναι προγραμματισμένο να γίνουν, αλλά θα υλοποιηθούν νωρίτερα.

• Η συγκράτηση των δαπανών των δήμων και των περιφερειών (γενικότερα των ΟΤΑ).

• Η βελτίωση του αποτελέσματος από την αναθεώρηση του Λογιστικού Συστήματος και από την ένταξη ορισμένων ΔΕΚΟ στη γενική κυβέρνηση.

Πάντως, η τρόικα δεν δείχνει προς το παρόν να υιοθετεί την άποψη ότι με τις παρεμβάσεις αυτές μπορεί να μειωθεί αισθητά η πρόβλεψή της για δημοσιονομικό κενό 3,6 δισ. ευρώ το 2015. Και όπως αναφέρουν στελέχη της, σε καμία περίπτωση δεν παρουσιάστηκε στην τρόικα κάποιο πακέτο μέτρων που οδήγησε στη μείωση του κατά την ίδια δημοσιονομικού κενού στα επίπεδα του 1,5-2 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT