Πλεόνασμα 3,7 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 9μηνο

Πλεόνασμα 3,7 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 9μηνο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική διεύρυνση του πλεονάσματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών καταγράφηκε στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2014 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2013, αντανακλώντας τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το πλεόνασμα ανήλθε στα 3,7 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) φέτος από 2,4 δισ. ευρώ πέρυσι, παρουσιάζοντας αύξηση 56,3%. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν τα μέγιστα οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών και κυρίως οι εισπράξεις από τον τουρισμό, που αυξήθηκαν μέσα σ’ ένα χρόνο κατά 1,2 δισ. ευρώ. Εντυπωσιακή είναι και η αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων που έφθασε στο 210,2% και οι οποίες ανήλθαν στο 1,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, το συνολικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε πλεόνασμα 3,2 δισ. ευρώ, έναντι 1,4 δισ. ευρώ το 2013. Κατά τη διάρκεια του εννεάμηνου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2014, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών σημείωσαν άνοδο 8,5% (έναντι 2,8% την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους). Ειδικότερα, οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,2%, ενώ οι εισπράξεις από υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 11,6%. Η θετική αυτή πορεία των εξαγωγών αποτελεί και μια πρώτη ένδειξη των αποτελεσμάτων των μεταρρυθμίσεων σύμφωνα με οικονομολόγους, αν και είναι ξεκάθαρο ότι το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου προήλθε από τον τουρισμό.

Γενικότερα, από τα στοιχεία της ΤτΕ προκύπτει ότι στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2014 έναντι της αντίστοιχης περυσινή περιόδου:

1. Το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε κατά 5,4% και έφθασε στα 13,5 δισ. ευρώ. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,2%, με εκείνες των λοιπών αγαθών να αυξάνονται κατά 4,4% στα 10,8 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές ανήλθαν στα 31,1 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 4,7%. Πάντως, παραμένει χαμηλότερη η αξία των εισαγωγών σε σχέση με το ίδιο εννεάμηνο του 2012 που είχε κλείσει στα 31,7 δισ. ευρώ.

2. Το πλεόνασμα των υπηρεσιών διευρύνθηκε κατά 17,3% και έφθασε στα 16,8 δισ. ευρώ. Τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ ή 11,1%. Οι εισπράξεις από τη ναυτιλία διαμορφώθηκαν στα 9,8 δισ. ευρώ από 9 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 8,3%.

3. Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων περιορίστηκε στα 2,2 δισ. ευρώ από 2,6 δισ. ευρώ (κατά 16,1%) και στην εξέλιξη αυτή καθοριστικό ρόλο είχε η μείωση των δαπανών για τόκους στα 4,5 δισ. ευρώ από 4,9 δισ. ευρώ. Μείωση που προέκυψε από τις αναδιαρθρώσεις του ελληνικού χρέους (PSI και επαναγορές ομολόγων).

4. Το πλεόνασμα των μεταβιβάσεων συρρικνώθηκε κατά 23,4% στα 2,7 δισ. ευρώ εξαιτίας της μείωσης των εισροών από την Ε.Ε. κατά 20,7%.

Πέραν αυτών αξίζει να σημειωθεί και η σημαντική βελτίωση των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2014 οι επενδύσεις έφθασαν στο 1,1 δισ. ευρώ από 375 εκατ. ευρώ πέρυσι στο ίδιο διάστημα, καταγράφοντας αύξηση 210,2%. Εξέλιξη η οποία αντανακλά την εμπιστοσύνη που έχει αρχίσει να επιστρέφει στους επενδυτές για την ελληνική οικονομία, αν και το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτή η εικόνα θα διατηρηθεί και τους τελευταίους μήνες του έτους που η αβεβαιότητα έχει επιστρέψει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT