Δεύτερη έδρα στη Βουλή κέρδισε το UKIP

Δεύτερη έδρα στη Βουλή κέρδισε το UKIP

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τη δεύτερη έδρα του στη Βουλή των Κοινοτήτων κέρδισε χθες το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα UKIP της Βρετανίας, δημιουργώντας προοπτική διάρρηξης του δικομματισμού στις βουλευτικές εκλογές του 2015.

Στις χθεσινές επαναληπτικές εκλογές στην εκλογική περιφέρεια του Ρότσεστερ και Στρουντ στη ΝΑ Αγγλία, ο υποψήφιος του UKIP, Μαρκ Ρέκλες, επεκράτησε του Συντηρητικού του αντιπάλου με σημαντική διαφορά ψήφων, αφήνοντας το Εργατικό Κόμμα στην τρίτη θέση.

Το UKIP, που ζητεί την άμεση έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. και τη ριζική συρρίκνωση του αριθμού μεταναστών στη χώρα, πέτυχε τη σημαντική εκλογική νίκη παρά τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να εμφανίσει την αναμέτρηση ως καθοριστικής σημασίας και τις πέντε επισκέψεις του στην εκλογική αυτή περιφέρεια.

«Aνεξάρτητη Βρετανία»

Την ανησυχία ενέτειναν οι χθεσινές δηλώσεις του νικητή των εκλογών, Μαρκ Ρέκλες. «Αν πιστεύετε ότι ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από την Ευρώπη, αν πιστεύετε σε μια ανεξάρτητη Βρετανία, τότε ακολουθήστε μας και θα σας δώσουμε πίσω τη χώρα σας», είπε ο κ.Ρέκλες.

Την ικανοποίησή του υπογράμμισε χθες και ο πρόεδρος του UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ, λέγοντας ότι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών του 2015 δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη, υπονοώντας ότι το κόμμα του διατηρεί βάσιμες ελπίδες να πραγματοποιήσει την έκπληξη την ερχόμενη άνοιξη. Ο κ. Φάρατζ μίλησε στο δίκτυο BBC, την ώρα που απολάμβανε μια μπίρα σε παμπ του Ρότσεστερ, τονίζοντας με τον τρόπο αυτό -όπως το συνηθίζει- ότι είναι ένας καθημερινός Αγγλος και όχι προϊόν της διεφθαρμένης άρχουσας τάξης.

Ο Μαρκ Ρέκλες προέρχεται από τις τάξεις των Συντηρητικών, από τους οποίους αυτομόλησε, προκαλώντας τις επαναληπτικές εκλογές στην εκλογική του περιφέρεια.

Την ίδια στιγμή, η νίκη του UKIP στην αναμέτρηση της Πέμπτης διέψευσε τις ελπίδες των Εργατικών, οι οποίοι πίστευαν ότι η ήττα των Συντηρητικών θα εστίαζε την προσοχή στις αποτυχίες της κυβέρνησης Κάμερον. Αντ’ αυτού, η προσοχή των ΜΜΕ βρέθηκε τις τελευταίες δύο ημέρες στραμμένη στους Εργατικούς και στις ατυχείς δηλώσεις της σκιώδους υπουργού Δικαιοσύνης, Εμιλι Θόρνμπερι.

Η κ. Θόρνμπερι δημοσίευσε τη Δευτέρα στο Twitter φωτογραφία οικίας ψηφοφόρου του Ρότσεστερ, τυλιγμένης με ευμεγέθεις βρετανικές σημαίες, έξω από την οποία βρισκόταν σταθμευμένο λευκό φορτηγάκι, το όχημα-σύμβολο της εργατικής τάξης. Επικριτές της κ. Θόρνμπερι τόνισαν ότι η εικόνα αποτελεί από μόνη της ειρωνικό σχόλιο, προερχόμενο από μέλος της άρχουσας τάξης. Η Θόρνμπερι ανακοίνωσε χθες την παραίτησή της από την ηγετική ομάδα του Εντ Μίλιμπαντ.

Ιδιαίτερη ανησυχία στους Εργατικούς προκαλεί η δημοσκοπική άνοδος του UKIP στο παραδοσιακό προπύργιο των Εργατικών, τη Σκωτία, που μοιάζει να απομακρύνεται σταδιακά από το κόμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή