Αποδόσεις

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Ανοδικά κινήθηκε χθες το πετρέλαιο μετά την ομιλία του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, που άφησε εκ νέου ανοικτό το ενδεχόμενο να διευρύνει η τράπεζα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Η προοπτική τόνωσης της ρευστότητας βελτίωσε το κλίμα στην αγορά που είχε επιδεινωθεί εξαιτίας των προβλημάτων των οικονομιών Κίνας και Ιαπωνίας. Ετσι το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν το απόγευμα στα 76,62 δολ. το βαρέλι και το Brent στα 80,29 δολάρια το βαρέλι. Η αγορά έχει τώρα το βλέμμα στραμμένο στην επικείμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ, με τους αναλυτές να διερωτώνται αν θα επιχειρήσει να δώσει ώθηση στην τιμή του μαύρου χρυσού μειώνοντας την παραγωγή του ή θα επιλέξει να διασφαλίσει τα μερίδια αγοράς των χωρών-μελών διατηρώντας την παραγωγή εν μέσω πλεονάσματος προσφοράς κυρίως εξαιτίας της μεγάλης παραγωγής στις ΗΠΑ.

Οι επενδυτές επέστρεψαν στον χρυσό

O χρυσός επανήλθε την Παρασκευή στο προσκήνιο των διεθνών αγορών, με την τιμή του να ξεπερνά τα 1.196,05 δολάρια η ουγγιά από τα 1.186,24 δολάρια τη Δευτέρα στο Λονδίνο, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν καταφύγιο λόγω φόβων για εξασθένηση της κινεζικής οικονομίας μετά τη μείωση του κόστους δανεισμού. Η κεντρική τράπεζα της χώρας προχώρησε σε μείωση των βασικών επιτοκίων καταθέσεων και δανείων για πρώτη φορά μετά τον Ιούλιο του 2012, αποτελώντας μία ακόμη ένδειξη για ανάγκη στήριξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Υπάρχει πρόσφορο έδαφος για άνοδο της τιμής του χρυσού μετά την πτώση που έχει υποστεί τελευταία. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι τοποθετήσεις σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία χρυσού υποχώρησαν μέσα στην εβδομάδα στο χαμηλό πενταετίας. Ωστόσο, οι αγορές χρυσού δεν παύουν να στέλνουν μεικτά μηνύματα και να μην υπάρχει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση στην τιμή του πολύτιμου μετάλλου. Ενώ τον περασμένο μήνα η Ρωσία αύξησε τα αποθέματα χρυσού, η Ουκρανία μείωσε τις τοποθετήσεις της κατά 35% στους 26,1 μετρικούς τόνους, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Υποτονική εικόνα παρουσίασε η συναλλακτική δραστηριότητα στην ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά τίτλων. Ο συνολικός τζίρος των συνεδριάσεων αυτή την εβδομάδα δεν ξεπέρασε τα 100 εκατ. Στη διάρκεια των συνεδριάσεων η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου παρέμεινε πάνω από το 8% λόγω του πολιτικού ρίσκου που συνεχίζει να επηρεάζει την τάση στις αγορές ομολόγων και μετοχών. Η τιμή της σειράς (strip) των 20 νέων ελληνικών ομολόγων διαμορφώθηκε στα 56,50 λεπτά/ευρώ. Η τιμή του 10ετούς ελληνικού ομολόγου που λήγει στις 24 Φεβρουαρίου του 2024 διαμορφώθηκε στα 69,50 λεπτά του ευρώ, με τη μέση απόδοση να κυμαίνεται στο 8,17%. Η διαφορά απόδοσης (spread) από τα γερμανικά ανήλθε στις 737 μ.β. Η τιμή του 10ετούς γερμανικού με ημερομηνία λήξης στις 15 Αυγούστου του 2024 έφτασε στα 101,86 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να κυμαίνεται στα 0,8%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT