Νέα κόντρα μεταξύ Κομισιόν και Ιταλίας

Νέα κόντρα μεταξύ Κομισιόν και Ιταλίας

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ευθεία αμφισβήτηση της μεθοδολογίας, που χρησιμοποιούν οι Βρυξέλλες για να αξιολογήσουν τις δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προέβη ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας, Πιέρ Κάρλο Παντόαν. Με την πρωτοβουλία του αυτή ανεβάζει τους τόνους εν όψει της ετυμηγορίας, την οποία θα δημοσιοποιήσει την προσεχή εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα αφορά τους προϋπολογισμούς των χωρών – μελών της Ευρωζώνης. Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο κ. Παντόαν επισημαίνει πως είναι πλέον ξεπερασμένο να χρησιμοποιείται ως κριτήριο η διαφορά, που παρουσιάζει η οικονομία μιας χώρας από τη μακροπρόθεσμη δυνατότητα ανάπτυξής της (output gap). Επιπλέον, όπως διευκρίνισε, με το κριτήριο αυτό υποβαθμίζεται το βάθος της ύφεσης, η οποία ακολουθεί μετά μία χρηματοπιστωτική κρίση.

Συγκεκριμένα, ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι «οι αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται βασισμένες σε αυτό το επισφαλές εργαλείο ανάλυσης είναι πολύ σημαντικές, εφόσον επηρεάζουν τις ζωές των Ευρωπαίων πολιτών, γι’ αυτό και δεν μπορούμε να τους εξαπατούμε». Η Ιταλία με το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε, ζήτησε να πείσει τις Βρυξέλλες να επιδείξουν όση ευελιξία ήταν δυνατόν ως προς τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα δινόταν η ευκαιρία στην κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι να περικόψει τους φόρους και να περιορίσει τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, ώστε να αντισταθμίσει το δυσμενές οικονομικό κλίμα. Σημειωτέον ότι επί τρία διαδοχικά έτη το ΑΕΠ της Ιταλίας σημειώνει πτώση.

Πάντως, το μέγεθος της διαφοράς μεταξύ της νυν ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας και της μακροπρόθεσμης δυνατότητας ανάπτυξής της έχει ζωτική σημασία, εφόσον χρησιμοποιείται για να υπολογιστούν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών της. Κατά την Κομισιόν, η διαφορά στην περίπτωση της Ιταλίας διαμορφώνεται στο 3,5% του ΑΕΠ, το οποίο για τον κ. Παντόαν είναι σημαντικά χαμηλότερο από την αντίστοιχη εκτίμηση του ΟΟΣΑ στο 5,1% φέτος. Εάν ίσχυε η τελευταία μέτρηση, τότε «θα είχαμε πλεόνασμα και δεν θα χρειάζονταν επιπλέον πόροι» τόνισε στους Financial Times. Τέλος, ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας εξέφρασε την προσδοκία η Κομισιόν να αντιληφθεί και να εκτιμήσει τη συνολική φιλοσοφία της ιταλικής οικονομικής πολιτικής, η οποία εδράζεται στην δημοσιονομική συγκράτηση με μέτρα ευνοϊκά για την ανάπτυξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή