Αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων από την Κίνα

Αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων από την Κίνα

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά μια σειρά στοιχείων που κατατείνουν σε περαιτέρω επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, η Κίνα κατέφυγε χθες στην πρώτη, μετά δύο χρόνια, μείωση επιτοκίων του γουάν σε μια προσπάθεια να περιφρουρήσει την οικονομία της που πλήττεται από την αποθέρμανση της αγοράς στέγης, την αισθητή κάμψη της εξωτερικής ζήτησης και τη μείωση των εγχώριων επενδύσεων. Κι ενώ πολλοί οικονομικοί αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσον θα επηρεάσει την πραγματική οικονομία η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, άλλοι εκτιμούν πως θα χρειαστούν πολλαπλές μειώσεις μέσα στο επόμενο έτος για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αρχής γενομένης από σήμερα, το επιτόκιο χορηγήσεων των κινεζικών τραπεζών θα είναι μειωμένο κατά 40 μονάδες βάσης στο 5,6%, ενώ το επιτόκιο καταθέσεων ενός έτους μειώνεται μόλις κατά 25 μονάδες βάσης. Οι τράπεζες θα έχουν, άλλωστε, τη δυνατότητα να προσελκύουν καταθέσεις προσφέροντας στους αποταμιευτές επιτόκιο 1,2 φορές το βασικό επιτόκιο καταθέσεων, περισσότερο δηλαδή από τη 1,1 φορά που ίσχυε ώς τώρα. Εχουν προηγηθεί τα τελευταία στοιχεία που φέρουν την οικονομία της Κίνας να οδεύει προς τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων 24 ετών και συγκεκριμένα στο 7,4% που ωχριά μπροστά στους διψήφιους αριθμούς των δύο περασμένων δεκαετιών. Παράλληλα εμφανίζουν τη βιομηχανική παραγωγή σε στασιμότητα, ενώ αποθερμαίνεται η αγορά ακινήτων, που εδώ και χρόνια αποτελεί βασικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να μειώνεται αισθητά η ζήτηση σε όλους τους εξηρτημένους από αυτήν κλάδους από τις επιπλώσεις μέχρι τις βιομηχανίες τσιμέντου και χάλυβα.

Η κινεζική ηγεσία έχει, βέβαια, τονίσει επανειλημμένως πως είναι διατεθειμένη να δεχθεί κάπως χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στον βαθμό που παραμένει σχετικά καλή η κατάσταση στην κινεζική αγορά εργασίας. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, άλλωστε, ο Κινέζος πρόεδρος Ξι Ζινπίνγκ, διαβεβαίωσε ηγετικά στελέχη του διεθνούς επιχειρηματικού κόσμου πως τα προβλήματα της κινεζικής οικονομίας δεν είναι «τόσο τρομακτικά».

Πολλοί οικονομικοί αναλυτές αιφνιδιάστηκαν, όμως, από τη χθεσινή κίνηση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας καθώς προεξοφλούσαν πως οι αρχές θα προτιμούσαν άλλου είδους μέτρα όπως την αύξηση των δημοσίων δαπανών δεδομένου ότι επιχειρούν να αναμορφώσουν τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο. Προσφάτως, άλλωστε, η Τράπεζα της Κίνας διοχέτευσε ρευστότητα στην κινεζική οικονομία υπό τη μορφή βραχυπρόθεσμων δανείων σε μια προσπάθεια να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα το κόστος του δανεισμού και να ενθαρρύνει τον δανεισμό. Τα τελευταία στοιχεία φέρουν τον τραπεζικό δανεισμό να έχει υποχωρήσει τον Οκτώβριο και να επιβραδύνεται η προσφορά χρήματος. Ενετάθη, έτσι, η ανησυχία για το ενδεχόμενο ραγδαίας επιβράδυνσης της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο και μαζί με αυτή και οι εκκλήσεις προς την κινεζική ηγεσία να προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα τόνωσης της οικονομίας ώστε να εξισορροπήσει τις επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων και της αλλαγής μοντέλου ανάπτυξης.

Ο Αλεξάντρ Μπαραντέζ, αναλυτής της IG στο Παρίσι, επισημαίνει πως η κίνηση της Τράπεζας της Κίνας έπεται των απογοητευτικών στοιχείων για την κινεζική μεταποίηση που την εμφανίζουν να πλησιάζει τη συρρίκνωση. Ο ίδιος τονίζει, πάντως, πως η Τράπεζα της Κίνας δεν ακολουθεί τον δρόμο που επέλεξαν η Fed, η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ιαπωνίας. Υπενθυμίζεται πως στις 31 Οκτωβρίου η τελευταία προχώρησε σε νέα ένεση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία προκειμένου να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη αλλά και να επιτύχει μια επιτάχυνση του πληθωρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή