Aστάθμητος παράγοντας για τους επενδυτές οι πρόωρες εκλογές

Aστάθμητος παράγοντας για τους επενδυτές οι πρόωρες εκλογές

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κινούμενη άμμο θυμίζει η χρηματιστηριακή αγορά, με την καθήλωση του ημερήσιου τζίρου κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ και τους επενδυτές να έχουν αναστείλει τις τοποθετήσεις τους από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Βαρύ είναι το κλίμα και στις επιχειρήσεις. Οταν η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κλείνει στο 8,17% το απόγευμα της Πέμπτης, είναι κατανοητό τι συνεπάγεται αυτό για τα εταιρικά ομόλογα των εισηγμένων του Ftse 25, που συνεχίζουν να πληρώνουν ακριβά τον δανεισμό σε μια χρονική στιγμή που θα έπρεπε να προετοιμάζουν τα επενδυτικά σχέδια της νέας χρονιάς.

Η χρηματιστηριακή αγορά έδειξε σφυγμό στις συνεδριάσεις της Τρίτης και της Τετάρτης, όταν οι πληροφορίες της «Κ» μιλούσαν για συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ομως τα ξένα χαρτοφυλάκια, που αντιπροσωπεύουν και το 90% των ημερήσιων συναλλαγών στην Αθήνα, έδειξαν ότι αυτό που ενδιαφέρει είναι: α) πότε θα μπορέσει η Ελλάδα να επανέλθει στις αγορές μετά την τελευταία επιτυχημένη προσπάθεια του περασμένου Απριλίου και β) εάν θα καταφέρει η χώρα να καλύψει τις δημοσιονομικές της ανάγκες στη διάρκεια του 2015 χωρίς να κάνει χρήση των 11,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο αστάθμητος παράγοντας για τους επενδυτές παραμένει η διενέργεια πρόωρων εκλογών. Οσο καθυστερεί η χώρα να δει τις δημοσιονομικές της ανάγκες προτάσσοντας την πολιτική ισορροπία των κομμάτων τόσο το Χρηματιστήριο θα κλονίζεται. Είναι αξιοσημείωτο αυτό που δηλώνουν διαχειριστές ομολόγων στην «Κ»: «Η εγχώρια αγορά ομολόγων έχει παγώσει. Δεν υπάρχουν συναλλαγές. Ολοι οι επενδυτές βρίσκονται σε αναμονή.

Επιστρέψαμε στο κλίμα του β΄ εξαμήνου του 2013 με ημερήσιες συναλλαγές χαμηλότερες των 20 εκατ. ευρώ».

Κανονικά θα έπρεπε αυτή τη χρονική στιγμή να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα για να μπορέσει το Χρηματιστήριο να καλύψει τις απώλειες σε μια χαμένη χρονιά, όπως εξελίχθηκε το 2014, ειδικά μετά τον ανασχηματισμό του Ιουνίου. Ωστόσο η Ελλάδα δεν έχει ακόμη συμφωνήσει ούτε με την τρόικα ούτε για την πιστοληπτική γραμμή χρηματοδότησης, γεγονός που βαραίνει στην αγορά.

Οι επενδυτές, επίσης, βρίσκονταν εν αναμονή τόσο της αξιολόγησης της Fitch την Παρασκευή όσο και αυτής που ακολουθεί, της Moody’s στις 28 του μηνός. Σύμφωνα με τη Εuroxx Χρηματιστηριακή, η αγορά χάνει το ανοδικό της μομέντουμ μετά την άρνηση της συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα από το Μαξίμου. Και οι επιπτώσεις διαφαίνονται στις εισηγμένες. Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι έχουν αναβληθεί αρκετές αποφάσεις επιχειρήσεων να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου με μετρητά, αφού βλέποντας την εικόνα αφυδάτωσης του Χ.Α., μεταφέρουν τον σχεδιασμό τους για τη νέα χρονιά. Επίσης, πολλές επιχειρήσεις που θέλουν να αυξήσουν τα ποσά των πιστωτικών γραμμών από τις τράπεζες τώρα ματαιώνουν αυτές τις ενέργειες, αφού το ενδεχόμενο η χώρα να συρθεί μέχρι και τον Μαρτίου 2015 σε προεκλογικούς διαξιφισμούς των κομμάτων θα επιδράσει αρνητικά.

Οπως δηλώνουν στην «Κ» κορυφαία στελέχη εισηγμένων, «ίσως οι πολιτικοί και τα κόμματα δεν γνωρίζουν ότι ο μίνιμουμ χρόνος που απαιτείται για να βελτιωθεί η κατάσταση στην πραγματική οικονομία είναι 6 μήνες αφού όμως παγιωθεί μια εικόνα θετικών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ τουλάχιστον για 3 συνεχή τρίμηνα». Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι αρκετές από τις ξένες επενδύσεις που προαναγγέλθηκαν στις αρχές του 2014 δείχνουν αυτή τη χρονική στιγμή να έχουν βαλτώσει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή