Προεκτάσεις παίρνει ο φόνος του Σέρβου

Προεκτάσεις παίρνει ο φόνος του Σέρβου

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χτύπημα της βίας με την εν ψυχρώ δολοφονία του Σέρβου οπαδού του Ερυθρού Αστέρα Μάρκο Ιβκοβιτς από οπαδό της Γκαλατάσαραϊ, στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου «Αμπντί Ιπεκτσί» την Παρασκευή, αμαυρώνει το φετινό πρωτάθλημα της Ευρωλίγκας και ταυτόχρονα δίνει προεκτάσεις ακραίου εθνικού και θρησκευτικού φανατισμού στην περιοχή των Βαλκανίων.

Ο 25χρονος οπαδός τραυματίστηκε θανάσιμα στην καρδιά από μαχαίρι, αλλά ο δράστης παρέμενε, μέχρι χθες, ασύλληπτος από την τουρκική αστυνομία, που διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό του. Ο Σέρβος πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη, Ζόραν Μάρκοβιτς, επέρριψε ευθύνες στην αστυνομία για ελλιπή μέτρα και απέρριψε δικό του αίτημα να χαρακτηριστεί ως «υψηλού κινδύνου» ο συγκεκριμένος αγώνας, ενώ κατά τη διάρκεια του ματς, κάποιοι οπαδοί της Γκαλατάσαραϊ φώναξαν συνθήματα για το Κόσοβο και κρατούσαν αλβανικές σημαίες. Σε τηλεφωνική επικοινωνία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, ο Αλεξάντερ Βούτσιτς απαίτησε από τον Αχμέτ Νταβούτογλου τη σύλληψη και την τιμωρία του δράστη, ενώ χαρακτήρισε ανεπιθύμητο στη Σερβία τον προπονητή της τουρκικής ομάδας, Εργίν Αταμάν, ο οποίος αποκάλεσε «τρομοκράτες» τους τριακόσιους φιλάθλους του Ερυθρού Αστέρα που είχαν ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη.

Μπορεί η διοίκηση της Ευρωλίγκας να παρουσίασε χθες το σήμα-λογότυπο του επόμενου φάιναλ φορ της Μαδρίτης, αλλά δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση για το τραγικό συμβάν της δολοφονίας, ενώ αναμένεται η ετυμηγορία του δικαστή της διοργάνωσης. Δύο ημέρες μετά τον θάνατο του Ιβκοβιτς, οι οπαδοί της Γκαλατάσαραϊ προκάλεσαν ακόμα περισσότερο με την ανάρτηση πανό στον αγώνα με την Μπεσίκτας και την ερώτηση «Ποιος θα είναι ο επόμενος;», απειλώντας οπαδούς του Ολυμπιακού, της Παρτιζάν και της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Στην Ελλάδα, ο απόηχος της δολοφονίας προκάλεσε διαμάχη Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ, επειδή οι «ερυθρόλευκοι» –λόγω της αδελφοποίησης των οπαδών τους με τον Ερ. Αστέρα– ζήτησαν να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στο προχθεσινό παιχνίδι, αλλά οι φιλοξενούμενοι αρνήθηκαν, επειδή ειδοποιήθηκαν πέντε λεπτά πριν από το τζάμπολ και δεν υπήρχε πρόταση της λίγκας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT