Αμερικανικό δικαστήριο δικαίωσε ομολογιούχο της TIM Hellas

Αμερικανικό δικαστήριο δικαίωσε ομολογιούχο της TIM Hellas

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αποζημίωση με 565 εκατ. δολάρια (455 εκατ. ευρώ) σε πιστωτή της πρώην ελληνικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας TIM Hellas διέταξε το ανώτατο πολιτειακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για την SPQR Capital, ενός εκ των δανειστών της πρώην TIM Hellas, τα δάνεια της οποίας, μετά τη χρεοκοπία της εταιρείας το 2009, «κουρεύτηκαν» κατά 100%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC που υπογράφει ο δημοσιογράφος Λόρενς Ντελεβίν, η SPQR Capital, κάτοχος περίπου του 25% των ομολογιακών δανείων της TIM Hellas, προσέφυγε κατά των πρώην μετόχων της εταιρείας Hellas Telecommunications με έδρα το Λουξεμβούργο και κάτοχο του 100% των μετοχών της TIM Hellas. Σύμφωνα με το σκεπτικό της προσφυγής, οι αμερικανικές επενδυτικές εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων, TPG και Apax, «φόρτωσαν» το 2006 την Ηellas Telecommunications με δάνεια ύψους 3,0 δισ. ευρώ, τα οποία αξιοποιήθηκαν από τις δύο επενδυτικές εταιρείες (private equity funds), κατά περίπου 50% για την εξαγορά της TIM Hellas (leverage buyout), ενώ το υπόλοιπο 50% έλαβαν ως επιστροφή κεφαλαίου.

Οι κινήσεις αυτές TPG και Apax χαρακτηρίστηκαν από πολλούς μια από τις μεγαλύτερες καταχρήσεις στην ιστορία των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων. Το άρθρο, μάλιστα, στο CNBC φέρει τον τίτλο «Ελληνική τραγωδία: Οι τηλεπικοινωνίες στο επίκεντρο ενός αιματηρού πολέμου των επενδυτικών εταιρειών». Σημειώνεται ότι μέσα σε μια διετία (2009-2010) οι ομολογιούχοι της TIM Hellas, μετέπειτα Wind Hellas, ζημιώθηκαν με περισσότερο από 2,7 δισ. ευρώ από την αναδιάρθρωση του δανεισμού της εταιρείας σε δύο διαδοχικές φάσεις.

Παρά, όμως, την απόφαση του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, η επανάκτηση των κεφαλαίων από την SPQR θα είναι μια δύσκολη υπόθεση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η δικαστική απόφαση αφορά τους μετόχους της Ηellas Telecommunications και όχι απευθείας τις εταιρείες Apax και TPG. Η δυσκολία δε έγκειται στο γεγονός ότι η μητρική εταιρεία της TIM Hellas το 2007 άλλαξε χέρια και οι δύο επενδυτικές εταιρείες, Apax και ΤPG, τη μεταβίβασαν αντί 3,4 δισ. ευρώ (enterprise value) στη Weather Investments, συμφερόντων του Αιγύπτιου επιχειρηματία Ναγκίμπ Σαουίρις.

Νομικοί εκπρόσωποι της SPQR, ωστόσο, αναφέρονται ότι θα κινηθούν εναντίον όσων επωφελήθηκαν από τον υπέρογκο δανεισμό της Hellas Telecommunications και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους μετόχους των δύο επενδυτικών εταιρειών Apax και TPG. Μεταξύ αυτών είναι ο συνιδρυτής της TPG, Ντέιβιντ Μπόντερμαν, το συνταξιοδοτικό Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων της Καλιφόρνιας κ.ά.

Οι άνθρωποι των TPG και Apax αρνούνται τις κατηγορίες. Οι ίδιοι επικαλούνται άλλες αποφάσεις δικαστηρίων που απέρριψαν αγωγές των SPQR Capital και Wilmington Trust Company που στόχευαν απευθείας στις TPG και Apax. Επίσης οι ίδιοι αναφέρουν ότι οι ενάγοντες γνώριζαν τα ρίσκα που αναλάμβαναν όταν δάνειζαν την Hellas Telecommunications πίσω στο 2006. Ο βασικός όμως παράγοντας που δικαίωσε τους ενάγοντες (SPQR) είναι ότι τα συγκεκριμένα ομολογιακά δάνεια δόθηκαν με εχέγγυα που στην πραγματικότητα δεν υπήρχαν καθώς αφαιρέθηκαν με ευθύνη των δύο επενδυτικών εταιρειών Apax και TPG.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή