Ούτε αποταμιεύουν, ούτε ρισκάρουν…

Ούτε αποταμιεύουν, ούτε ρισκάρουν…

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Γάλλοι ανησυχούν για την περίοδο συνταξιοδότησής τους και την κάλυψη των τότε αναγκών τους ολοένα και περισσότερο, όπως καθίσταται εμφανές στην τελευταία διεθνή έρευνα, που διεξήγαγε η BlackRock. Το 62% των Γάλλων, επί συνόλου 27.500 ανθρώπων παγκοσμίως που πήραν μέρος στη έρευνα, είναι προβληματισμένοι για το οικονομικό τους μέλλον έναντι του 49% εν γένει στην Ευρώπη. Αν και τα 2/3 των Γάλλων συμμετεχόντων πιστεύουν πως, αφ’ ης στιγμής συνταξιοδοτηθούν τα εισοδήματά τους δεν θα τους αρκούν για να ζουν αξιοπρεπώς, ωστόσο, δεν επιλέγουν πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις ούτε σχεδιάζουν οργανωμένα την μετά τη σύνταξη ζωή τους. Επιπλέον, και σήμερα μόνον το 44% από αυτούς μπορεί να θέσει κατά μέρος χρήματα λόγω υψηλού κόστους ζωής.

Ειδικότερα, οι Γάλλοι αποταμιεύουν περισσότερο (19%) από τους άλλους Ευρωπαίους (14%), εάν η αποταμίευση μετρηθεί ως αναλογία επί του μισθού.

Πάντως, οι τρεις βασικές οικονομικές προτεραιότητές τους είναι η χρηματοδότηση μιας άνετης ζωής μετά τη σύνταξη (35%), το να αφήσουν κληρονομιά στα παιδιά τους (31%) και η χρηματοδότηση της εκπαίδευσής τους (25%). Παρά ταύτα, όπως φαίνεται στην έρευνα της BlackRock, οι Γάλλοι θέτουν ως προτεραιότητα τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες εις βάρος των μακροπρόθεσμων οικονομικών στόχων. Το 42% αποταμιεύει για τις δύσκολες μέρες και το 27% για διακοπές. Επιπλέον, οι Γάλλοι είναι εκείνοι, που αποφεύγουν περισσότερο από κάθε άλλον στον κόσμο το ρίσκο. Το 65% των Γάλλων δεν παίρνει κανένα ρίσκο, το 22% δεν αισθάνεται άνετα με τις επενδύσεις στο χρηματιστήριο, το 23% είναι πρόθυμο να αναλάβει ρίσκο για υψηλότερες αποδόσεις και μόνον το 12% έχει τοποθετήσει χρήματα σε επενδυτικά προϊόντα.

Σχετικά με τη συνταξιοδότησή τους, φαίνεται πως υπάρχει απόκλιση μεταξύ προσδοκιών και πραγματικότητας. Λόγου χάριν, επιδιώκουν ετήσιο εισόδημα 31.000 ευρώ και πιστεύουν πως πρέπει να θέσουν κατά μέρος 188.000 ευρώ, αλλά στην ουσία απαιτούνται συνολικές αποταμιεύσεις 771.000 ευρώ. Εντούτοις, το μέσο συνταξιοδοτικό εισόδημα για τα νοικοκυριά στη Γαλλία δεν ξεπερνά τα 14.600 ευρώ. Τέλος, ως επί το πλείστον οι Γάλλοι ενδιαφέρονται στη συνταξιοδότησή τους να ταξιδεύουν (49%), να αναθερμάνουν τις διαπροσωπικές (39%) και οικογενειακές τους σχέσεις (37%) και να αθλούνται (33%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή