Πλήγμα από φθηνό πετρέλαιο και κυρώσεις

Πλήγμα από φθηνό πετρέλαιο και κυρώσεις

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανταγωνίζονται σε απαισιοδοξία οι δυσοίωνες εκτιμήσεις Ρώσων αξιωματούχων για τον αντίκτυπο που θα επιφέρει στη ρωσική οικονομία η πτώση των τιμών του πετρελαίου σε συνδυασμό με τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία. Σε 130 έως 140 δισ. δολάρια ετησίως, ποσό αντίστοιχο του 7% του ρωσικού ΑΕΠ, τον υπολογίζει ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αντον Σιλουάνοφ, ενώ ο προκάτοχός του, Αλεξέι Κούντριν, εκτιμά πως θα χρειαστούν 10 χρόνια για να ανακάμψει η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στη Ρωσία.

«Χάνουμε περίπου 40 δισ. δολάρια ετησίως εξαιτίας των γεωπολιτικών κρίσεων και περίπου 90 με 100 δισ. δολάρια από την πτώση των τιμών του πετρελαίου», τόνισε χθες ο κ. Σιλουάνοφ, και προσέθεσε πως

«κύριος παράγοντας που επηρεάζει τον προϋπολογισμό, την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι η τιμή του πετρελαίου και η μείωση των εσόδων από τις πωλήσεις των ενεργειακών πόρων». Οι υπολογισμοί του Ρώσου υπουργού συνάδουν με εκείνες των οικονομικών αναλυτών πως για κάθε δολάριο υποχώρησης της τιμής του «μαύρου χρυσού» πλήττονται κατά περίπου τρία δισ. δολάρια τα έσοδα από τις εξαγωγές. Οι πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιπροσωπεύουν περίπου τα 2/3 των ρωσικών εξαγωγών.

Δεν είναι, πάντως, εξίσου δυσοίωνες για τη ρωσική οικονομία οι εκτιμήσεις πολλών οικονομολόγων, όπως της Ναταλία Ορλόβα, της Alfa Bank, η οποία επισημαίνει ότι ο κ. Σιλουάνοφ δεν έχει συνεκτιμήσει τις παρενέργειες από την πτώση του ρουβλίου που οφείλεται, μερικώς τουλάχιστον, στην πτώση της τιμής του πετρελαίου. Η υποχώρηση του ρωσικού νομίσματος, υπογραμμίζει, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών και μείωση των εισαγωγών και να αναπληρώσει ώς ένα βαθμό τη ζημία. Σύμφωνα με την κ. Ορλόβα, η πτώση κατά 25% που έχει σημειώσει το νόμισμα της Ρωσίας έναντι του δολαρίου θα περιορίσει τον αντίκτυπο περίπου στα 40 δισ. δολάρια. Σε ό,τι αφορά, όμως, το κόστος των οικονομικών κυρώσεων, η εκτίμηση του κ. Σιλουάνοφ για 40 δισ. δολάρια ίσως αποδειχθεί αισιόδοξη, καθώς βασίζεται μόνο στις άμεσες επιπτώσεις επί των ρωσικών επιχειρήσεων που δεν μπορούν να δανειστούν και όχι συνολικά στον αντίκτυπο επί των ξένων επενδυτών. Είναι ενδεικτικό ότι η Τράπεζα της Ρωσίας εκτιμά πως οι καθαρές εκροές κεφαλαίων θα φθάσουν φέτος στα 128 δισ. δολάρια.

Κρίσιμη σύνοδος ΟΠΕΚ

Ενώπιον δυσεπίλυτων διλημμάτων θα βρεθεί ο ΟΠΕΚ στη συνάντησή του την Πέμπτη στη Βιέννη, όπου θα κληθεί να αποφασίσει αν θα μειώσει την παραγωγή για να αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου ή θα επιλέξει να διασφαλίσει το μερίδιο αγοράς του που απειλείται από την ιλιγγιώδη αύξηση της παραγωγής των ΗΠΑ. Αντιμέτωπες με σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα και τις προβλέψεις αναλυτών για περαιτέρω υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι εάν διατηρηθεί η παραγωγή στα υφιστάμενα επίπεδα, οι οικονομικά ασθενέστερες χώρες-μέλη του, όπως η Βενεζουέλα, πιέζουν για μείωση της παραγωγής. Την ίδια στιγμή, όμως, η ισχυρότερη χώρα-μέλος του διεθνούς καρτέλ πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία, φαίνεται να αρκείται στις υφιστάμενες τιμές, με το αργό ΗΠΑ να κυμαίνεται χθες στα 76,37 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 79,86 δολάρια το βαρέλι. Αναλυτές όπως ο Ντάνιελ Μπατ της Lupus Alpha Commodity Invest Fund εκτιμούν πως, αν δεν μειώσει την παραγωγή, ο ΟΠΕΚ θα χάσει την αξιοπιστία του και την επιρροή του στην αγορά. Αλλοι, όπως ο Νταγκ Κινγκ της RCMA Capital, προεξοφλούν πτώση του Brent στα 70 δολάρια ακόμη και με μείωση της παραγωγής κατά 1.000.000 βαρέλια την ημέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή