Παρέμβαση Πάπα υπέρ μεταναστών

Παρέμβαση Πάπα υπέρ μεταναστών

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη ριζικών αλλαγών, ώστε η σημερινή «γηράσκουσα και καταβεβλημένη» Ευρωπαϊκή Eνωση να ξαναγίνει «σημείο αναφοράς για την ανθρωπότητα», υπογράμμισε ο Πάπας Φραγκίσκος από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Σε μια έντονα πολιτική ομιλία, ο Ποντίφικας στάθηκε ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό πρόβλημα, ζητώντας από τους Ευρωπαίους ηγέτες μια «ενιαία απάντηση» στην αγωνία των ανθρώπων που ξεκληρίζονται από τις χώρες τους.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Μεσόγειο να εξελιχθεί σε τεράστιο νεκροταφείο», δήλωσε ο Πάπας, επαναλαμβάνοντας την έκκληση που είχε απευθύνει για πρώτη φορά το 2013, όταν επισκέφθηκε την ιταλική νήσο Λαμπεντούζα, μετά το ναυάγιο που στοίχισε τη ζωή σε 360 μετανάστες. «Στις βάρκες που φτάνουν καθημερινά στις ευρωπαϊκές ακτές υπάρχουν άνδρες και γυναίκες που χρειάζονται φιλοξενία και βοήθεια», πρόσθεσε ο Αργεντινός Πάπας, καλώντας την Ε.Ε. να εφαρμόσει «νομοθεσίες που να επιτρέπουν ταυτόχρονα την προστασία των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών και την εξασφάλιση της φιλοξενίας των μεταναστών».

Στη διάρκεια της ομιλίας του, η οποία διεκόπη αρκετές φορές από παρατεταμένα χειροκροτήματα, ο Πάπας Φραγκίσκος περιέγραψε το πορτρέτο «μιας Ευρώπης η οποία δίνει την εντύπωση της γιαγιάς, μιας Ευρώπης που δεν είναι πλέον γόνιμη και δραστήρια». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, έθεσε το «θεμελιακό» ερώτημα «με ποιον τρόπο θα επαναφέρει (η Ε.Ε.) την ελπίδα για το μέλλον, ξεκινώντας από τη νέα γενιά».

Η απάντηση, κατά τον Ποντίφικα, μπορεί να αναζητηθεί σε μια τοιχογραφία του Ραφαήλ που βρίσκεται στο Βατικανό και απεικονίζει τη «Σχολή των Αθηνών», με τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη στο κέντρο της. «Ο Πλάτωνας δείχνει με το δάχτυλό του ψηλά, προς τον ουρανό, τον κόσμο των ιδεών. Ο Αριστοτέλης δείχνει προς τα έξω, προς τον παρατηρητή, προς τον κόσμο της πραγματικότητας. Αυτή η εικόνα είναι και η ιστορία της Ευρώπης, που συνδέει τον ουρανό και τη γη», υποστήριξε ο Πάπας, κάνοντας λόγο για την ανάγκη συνδυασμού του θείου, του υπερβατικού, με τη συγκεκριμένη ικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίζει καταστάσεις και προβλήματα.

Στη διάρκεια της τετράωρης επίσκεψής του στο Στρασβούργο, ο Πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και τον προκάτοχό του Χέρμαν βαν Ρομπέι, όπως και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Από το βήμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, κάλεσε σε επείγουσες πρωτοβουλίες για την «πολιτική επίλυση» της ουκρανικής κρίσης και καταδίκασε την επίκληση της θρησκείας από τρομοκρατικές οργανώσεις, στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, χωρίς να αποφύγει κάποιες αιχμές για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών αναφορικά με τις αμβλώσεις και την ευθανασία.

Η επίσκεψη του Πάπα προκάλεσε διαμαρτυρίες ορισμένων ευρωβουλευτών, αλλά και μη κυβερνητικών οργανώσεων, που δεν έβλεπαν γιατί ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα έπρεπε να μιλήσει από το βήμα κατ’ εξοχήν κοσμικών, πολιτικών θεσμών της Ενωσης. Η ουκρανική φεμινιστική κίνηση Femen πραγματοποίησε εκδήλωση διαμαρτυρίας, στη διάρκεια της οποίας μία γυμνόστηθη ακτιβίστρια έστειλε το δικό της μήνυμα, μέσα από τον καθεδρικό ναό του Στρασβούργου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή