Διαμάχη για τον ορισμό των συνόρων Ευρώπης – Αφρικής

Διαμάχη για τον ορισμό των συνόρων Ευρώπης – Αφρικής

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια προσφυγή μη κυβερνητικών οργανώσεων, που προσπαθεί να προσδιορίσει πού ακριβώς βρίσκονται τα σύνορα Ευρώπης και Αφρικής απειλεί να αλλάξει τα δεδομένα στον ισπανικό θύλακο της Μελίγια.

Η προσφυγή υποστηρίζει κάτι που δεν απορρίπτουν κατηγορηματικά ούτε οι ισπανικές αρχές, ότι ακόμη και ο εξωτερικός από τους τρεις φράκτες που περικλείουν τη Μελίγια βρίσκεται σε ισπανικό έδαφος, άρα ακόμη και φθάνοντας στον εξωτερικό φράκτη, οι μετανάστες δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση ασύλου ή να τύχουν κανονικών διαδικασιών απέλασης.

Η ισπανική κυβέρνηση απαντά υποστηρίζοντας ότι ακόμη και αν περάσει κάποιος και τους τρεις φράκτες δεν αρκεί για να ζητήσει άσυλο. Αυτό που χρειάζεται είναι να περάσουν το «λειτουργικό σύνορο», δηλαδή την τελευταία γραμμή αστυνομικών ελέγχων. Αυτά τα επιχειρήματα έχουν επικριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ τον Ιούνιο, ανεξάρτητη ομάδα Ισπανών νομικών χαρακτήρισε την ιδέα ότι τα σύνορα είναι «λειτουργικά» και όχι σταθερά ως «νομικά απαράδεκτη».

Πολλοί από τους μετανάστες που κατορθώνουν να περάσουν και τους τρεις φράκτες δεν καταλαβαίνουν γιατί τους στέλνουν πάλι στο Μαρόκο, ενώ νόμιζαν ότι είχαν φθάσει στην Ισπανία. Σε συνεντεύξεις, δείχνουν σημάδια και σπασμένα κόκαλα από την αστυνομική βία.

Πρόσφατα η ισπανική κυβέρνηση ήρθε σε δύσκολη θέση όταν δημοσιεύθηκαν εικόνες από τη βιαιότητα Ισπανών και Μαροκινών αστυνομικών. Σε ένα από τα βίντεο, Ισπανοί αστυνομικοί δέρνουν με κλομπ Αφρικανό μετανάστη που έχει περάσει τον τρίτο φράκτη προς τη Μελίγια, μέχρι που χάνει τις αισθήσεις του και τον μεταφέρουν από την πύλη στη μαροκινή πλευρά των συνόρων.

Τον Σεπτέμβριο παραπέμφθηκε σε δίκη ο επικεφαλής της στρατιωτικής αστυνομίας της Μελίγια, συνταγματάρχης Αμπρόζιο Μαρτίν Βιγιασενιόρ, μετά τις κατηγορίες τριών μη κυβερνητικών οργανώσεων για παράνομες απελάσεις μεταναστών και για το γεγονός ότι επιτρέπεται στη μαροκινή αστυνομία να συλλαμβάνει μετανάστες σε ισπανικό έδαφος. Ο συνταγματάρχης δηλώνει αθώος.

«Η Ισπανία μιλάει για την άριστη συνεργασία της με το Μαρόκο», είπε ο Χοσέ Παλαθόν, ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Προδεΐν. «Αλλά αυτή η συνεργασία σημαίνει πληρώνουμε το Μαρόκο για να κάνει τη βρώμικη δουλειά, όπως πλήρωνε η Ευρώπη τον Καντάφι για να μπλοκάρει στη Λιβύη όσους ήθελαν να φθάσουν στην Ευρώπη». Μέχρι στιγμής κανένα από τα μέτρα, ούτε καν η απειλή της βίας, δεν φαίνεται να είναι αρκετά αποτρεπτικό.

Ο 16χρονος Αμπουμπακάρ Γουαντά από τον Νίγηρα είπε ότι τον έστειλαν βιαίως πίσω στο Μαρόκο αφότου κατάφερε να περάσει και τους τρεις φράκτες και νόμιζε ότι έφθασε στην Ισπανία. Τώρα θα ξαναπροσπαθήσει. «Δεν πρόκειται να γυρίσω τώρα στον Νίγηρα, χωρίς δουλειά, χωρίς τίποτα να κάνω, τώρα που κάθε μέρα ξυπνάω και βλέπω την Ευρώπη», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT