Μετρούν τις θερμίδες παντού

Μετρούν τις θερμίδες παντού

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ανακοίνωσε χθες ότι θα θεσπίσει σαρωτικούς κανόνες, που θα επιβάλλουν στις αλυσίδες εστιατορίων, στους κινηματογράφους και στις πιτσαρίες να περιλαμβάνουν τις θερμίδες των πιάτων τα οποία προσφέρουν στους καταλόγους τους. Οι υγειονομικές αρχές πιστεύουν ότι οι νέοι αυτοί κανόνες θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της επιδημίας παχυσαρκίας, παρουσιάζοντας στους Αμερικανούς πόσες θερμίδες περιέχονται στα αγαπημένα τους φαγητά.

Οι ρυθμίσεις θα έχουν ευρύτατες συνέπειες για τη δημόσια υγεία. Το ένα τρίτο των θερμίδων που καταναλώνουν οι Αμερικανοί εντοπίζεται εκτός σπιτιού και πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι οι όλο και διογκούμενες μερίδες και τα ανθυγιεινά συστατικά είναι οι κεντρικοί υπεύθυνοι για την παχυσαρκία στις ΗΠΑ.

«Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες πολιτικές στον τομέα της διατροφής και της δημόσιας υγείας, που θεσπίζονται σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε η Μάργκο Γουτάν, διευθύντρια της στρατηγικής στον τομέα της διατροφής του Κέντρου Επιστημών και Δημοσίου Συμφέροντος. «Αυτήν τη στιγμή απλώς μαντεύεις πόσες θερμίδες λαμβάνεις. Οι νέοι κανόνες θα αλλάξουν την άγνοια», πρόσθεσε.

Οι ρυθμίσεις είναι πολύ πιο εκτεταμένες απ’ ό,τι θεωρούσαν οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των καταναλωτών, αφού καλύπτουν από αυτόματα μηχανήματα πώλησης τροφίμων μέχρι πάρκα ψυχαγωγίας, καθώς και έτοιμα φαγητά σε σούπερ μάρκετ. Επιπλέον θα ισχύσουν για αλυσίδες ταχυφαγείων με 20 και πλέον υποκαταστήματα, συμπεριλαμβανομένων των KFC και Subway αλλά και κανονικών εστιατορίων όπως τα Applebee’s και The Cheesecake Factory. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο των νέων κανόνων, που εξέπληξε τους πάντες, ήταν ότι περιελήφθησαν και τα αλκοολούχα ποτά, τα οποία είχαν εξαιρεθεί από την αρχική πρόταση. «Είναι πολύ σκληρότερο από το αρχικό σχέδιο», εξήγησε η Μάριον Νεστλέ, καθηγήτρια του τμήματος Διατροφής και Δημόσιας Υγείας στο New York University. «Εχω αιφνιδιαστεί. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα εντάξουν και το οινόπνευμα στις ρυθμίσεις», πρόσθεσε.

Το σχέδιο θα αρχίσει να εφαρμόζεται σ’ ένα χρόνο και αναμένεται να αμφισβητηθεί νομικά και πολιτικά από ποικίλες πλευρές της βιομηχανίας τροφίμων. Η αναγραφή των θερμίδων στους καταλόγους των εστιατορίων έγινε νόμος το 2010. Οι τελικοί κανόνες όμως καθυστέρησαν για τρία και πλέον χρόνια εν μέρει εξαιτίας των σφοδρών αντιδράσεων από τις πιτσαρίες και τις μεγάλες κινηματογραφικές αίθουσες. Η ανακοίνωση των κανόνων λίγες εβδομάδες μετά τις ενδιάμεσες εκλογές δημιούργησε υπόνοιες ότι η σκληρότητα και η χρονική συγκυρία της δημοσιοποίησης του σχεδίου έχει πολιτική ερμηνεία. Το 2011 η κυβέρνηση υποχώρησε καθώς ήταν μία χρονιά πριν από τις προεδρικές εκλογές και ο Ομπάμα δεν ήθελε να παράσχει πολεμοφόδια στους Ρεπουμπλικανούς να τον κατηγορήσουν ότι επιβάλλει περιττές και δαπανηρές ρυθμίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή