5 τρόποι για να μάθετε τα παιδιά σας να τρώνε σωστά

5 τρόποι για να μάθετε τα παιδιά σας να τρώνε σωστά

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα παιδιά δυστυχώς είναι επιλεκτικά στο φαγητό τους. Ενώ μπορούν να τρώνε όλη μέρα το αγαπημένο τους φαγητό ή σνακ, αρνούνται πεισματικά να δοκιμάσουν κάποιο άλλο. Όσο ισχυρή θέληση κι αν έχετε είναι δύσκολο να του μάθετε πώς να τρώει σωστά, όμως, ευτυχώς υπάρχουν κάποια κόλπα ώστε να μπορέσετε να το πείσετε να φάει θρεπτικά πιάτα!

1.Μην του μαγειρεύετε συνέχεια τα αγαπημένα τους φαγητά: Από το να μην φάει τίποτα, καλύτερα να φάει αυτό που του αρέσει. Το παιδί μαθαίνει ότι όταν αρνείται να φάει κάτι που δεν του αρέσει, το αποτέλεσμα είναι να βρίσκει αμέσως στο πιάτο του το αγαπημένο του φαγητό. Όταν αρνείται να φάει κάτι δώστε του μια υγιεινή εναλλακτική έστω κι αν είναι σε μικρότερη ποσότητα, όπως μια φρουτοσαλάτα ή ένα υγιεινό σνακ.

2. Σερβίρετε στα παιδιά ό,τι και σε εσάς: Εάν εσείς τρώτε σουβλάκια και σε εκείνο σερβίρεται πουρέ λαχανικών τότε γρήγορα θα διαμαρτυρηθεί με τον τρόπο του και θα αρνηθεί να το δοκιμάσει. Ας είστε εσείς το σωστό παράδειγμα για να μην έχει λόγους να διαμαρτύρεται.

3. Σερβίρετε πολλά διαφορετικά πιάτα: Τα παιδιά χρειάζονται 40 διαφορετικά θρεπτικά συστατικά καθημερινά κι αφού δεν μπορείτε να τις βρείτε όλες σε μια τροφή καλό είναι να σερβίρετε πιάτα με διαφορετικά τρόφιμα. Για παράδειγμα σερβίρετε σε μικρές μερίδες λαχανικά, πρωτεΐνες, γαλακτοκομικά και φυτικές ίνες σε ένα πιάτο. Ακόμα κι αν δεν τα φάει όλα θα έχει πάρει αρκετές βιταμίνες και πολύτιμα συστατικά.  

4.Μην τα καλοπιάνετε με γλυκά:  Κάποιοι γονείς προτιμούν να υποσχεθούν στα παιδιά τους ‘γλυκό μετά το φαγητό’ προκειμένου να φάνε, όμως με αυτό τον τρόπο βλέπουν τα γλυκά ως ανταμοιβή και τα λαχανικά ως ‘αγγαρεία’.  Προτιμήστε το παιχνίδι ή μια βόλτα ως ανταμοιβή και όχι το φαγητό.

5.Μην απορρίπτετε ένα φαγητό αμέσως: Εάν δεν του αρέσει ένα φαγητό μην το απορρίψετε αμέσως. Δοκιμάστε διαφορετικές συνταγές, σάλτσες και μπαχαρικά μέχρι να βρείτε ένα πιάτο με το οποίο το παιδί θα είναι ευχαριστημένο!

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT