Παραίτηση υπουργού, πλήγμα για Ραχόι

Παραίτηση υπουργού, πλήγμα για Ραχόι

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Μείον μία υπουργός, συν δύο νόμοι, μηδέν εις το πηλίκον. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι θυσίασε την Τετάρτη μία από τις στενότερες συνεργάτιδές του, την υπουργό Υγείας Αννα Μάτο, λόγω της εμπλοκής της σε υπόθεση διαφθοράς, ενώ χθες η κυβέρνησή του ψήφισε δύο νόμους για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

«Σήμερα είναι πιο δύσκολο να διαφθαρεί κανείς στην Ισπανία από ό,τι πριν αναλάβουμε την κυβέρνηση», δήλωσε ο Ραχόι. «Υπάρχουν κάποιοι διεφθαρμένοι στην Ισπανία που ευτυχώς αποκαλύφθηκαν, οι υπόλοιποι είναι υγιείς. Ας μη γενικεύουμε». Η Αννα Μάτο υπέβαλε την παραίτησή της μετά το πόρισμα του δικαστή Πάβλο Ρουθ, στο οποίο αναφέρεται ως ωφελημένη από το δίκτυο Γκούρτελ. Ο Ρουθ ερευνά τη δωροδοκία στελεχών του Λαϊκού Κόμματος σε έξι περιφέρειες, το διάστημα 1999-2009, με αντάλλαγμα αναθέσεις δημοσίων έργων. Η οικογένεια της Μάτο λάμβανε δώρα αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ, όσο ο πρώην σύζυγός της, Χεσούς Σεπούλβεδα, ήταν δήμαρχος σε προάστιο της Μαδρίτης. Η Μάτο υποχρεώθηκε σε παραίτηση παρότι δεν περιλαμβάνεται, όπως ο πρώην σύζυγός της, στους 43 υπόπτους αλλά μόνο στους «ωφελημένους».

Ο Ραχόι είχε ζητήσει τη συμφωνία του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος στους νόμους περί κομματικής χρηματοδότησης, αλλά ο επικεφαλής των σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ, αρνήθηκε κάθε συνεργασία. «Σε αντίθεση με εσάς, εγώ δεν δουλεύω σε γραφεία που ανακαινίστηκαν με μαύρο χρήμα», είπε ο Σάντσεθ. «Δεν έχετε ούτε την ικανότητα ούτε τη νομιμοποίηση να ανανεώσετε τους θεσμούς». Υπό την πίεση του νέου κόμματος Podemos, ο Σάντσεθ έχει απομακρυνθεί θεαματικά από τη γραμμή συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων, καταγγέλλοντας τη διακομματική συμφωνία για το άρθρο 135 του συντάγματος, που προβλέπει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Ο νόμος περί χρηματοδότησης των κομμάτων απαγορεύει τις δωρεές εταιρειών στα κόμματα και απαγορεύει στις τράπεζες να προχωρούν σε χαριστικές ρυθμίσεις κομματικών δανείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή