Podemos, με πιο ήπιο οικονομικό πρόγραμμα

Podemos, με πιο ήπιο οικονομικό πρόγραμμα

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Λιγότερο αιχμηρό αλλά πιο λεπτομερές από το πρόγραμμα με το οποίο κατήλθε στις ευρωεκλογές είναι το οικονομικό μανιφέστο του Podemos, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες. Το έγγραφο, με συγγραφείς τους καθηγητές Βισένς Ναβάρο και Χουάν Τόρες Λόπες, τιτλοφορείται «Οικονομικό σχέδιο για τον λαό, μια πρόταση συζήτησης για την επίλυση των προβλημάτων της ισπανικής οικονομίας».

Το 68σέλιδο κείμενο ξεκινά με ένα απόφθεγμα της θρυλικής μαύρης ακτιβίστριας Ρόζα Παρκς («όσο πιο υπάκουοι ήμασταν, τόσο χειρότερα μας φέρονταν») και προχωρεί στην επισήμανση ότι η ισπανική οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και χρειάζεται άμεσα μέτρα ανακούφισης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μέτρα τόνωσης της ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τη βοήθεια ελέγχου επί του τραπεζικού συστήματος, αύξηση της ζήτησης μέσω αύξησης του κατώτατου μισθού, ισχυρότερα συνδικαλιστικά δικαιώματα και κατάργηση των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας. Η κύρια πρόταση για την αγορά εργασίας, το 35ωρο, παραμένει, ενώ το αίτημα για σύνταξη στα 60 αντικαθίσταται με σύνταξη στα 65.

Σχετικά με το ευρώ, αναφέρει ότι είναι «κακοσχεδιασμένο». «Οι Ισπανοί πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι αδύνατο να εφαρμοστούν πολιτικές που ικανοποιούν το εθνικό συμφέρον και τη συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού στο πλαίσιο του ευρώ έτσι όπως έχει σχεδιαστεί», αναφέρει, ζητώντας μεταρρυθμίσεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ώστε η ΕΚΤ να θέσει ως επίσημο στόχο της την πλήρη απασχόληση.

Για δημόσιο χρέος

Ως προς το ιδιωτικό χρέος, γίνεται λόγος για την ανάγκη «αναδιάρθρωσης και ελάφρυνσης του ιδιωτικού χρέους, ιδίως στεγαστικών δανείων», ενώ για το δημόσιο χρέος ζητείται μια «όσο το δυνατό πιο συντεταγμένη αναδιάρθρωση του ευρωπαϊκού και ισπανικού χρέους. Το ερώτημα δεν είναι αν αυτό είναι επιθυμητό ή αν αυτό θα γίνει, αλλά με ποιες προϋποθέσεις θα γίνει».

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος σε μια κατάμεστη αίθουσα, την Πέμπτη, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας είπε ότι τα αιτήματα του Podemos παραπέμπουν στα αιτήματα σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της δεκαετίας του ’80.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT