Ο Πούτιν ακυρώνει τον South Stream

Ο Πούτιν ακυρώνει τον South Stream

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ακύρωση του σχεδίου για την κατασκευή του αγωγού South Stream, ο οποίος επρόκειτο να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Νότια Ευρώπη μέσω Μαύρης Θάλασσας και Βουλγαρίας, ανακοίνωσε χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Αγκυρα. Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε πρόθυμος να συνεργασθεί με την Τουρκία για την εξεύρεση εναλλακτικής λύσης, πιθανολογώντας μάλιστα την κατασκευή ενεργειακού κόμβου στην τουρκική πλευρά των συνόρων με την Ελλάδα.

Κοινή συνέντευξη

Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξής του με τον Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο προεδρικό μέγαρο της Αγκυρας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέρριψε τις ευθύνες για το ναυάγιο του φιλόδοξου σχεδίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην κυβέρνηση της Βουλγαρίας.

«Αν η Ευρώπη δεν επιθυμεί την υλοποίηση του σχεδίου, αυτό δεν θα υλοποιηθεί», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος. Αναφορικά με τη Βουλγαρία, δήλωσε ότι «αν έχει στερηθεί τη δυνατότητα να συμπεριφέρεται ως κυρίαρχο κράτος, ας ζητήσει αποζημίωση για τα διαφυγόντα κέρδη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Αναζητώντας τρόπους να καλύψει το κενό που δημιουργεί η ματαίωση του South Stream, ο κ. Πούτιν ανακοίνωσε ότι θα μεγεθύνει τον υπάρχοντα αγωγό Blue Stream, ο οποίος συνδέει τη Ρωσία με την Τουρκία. Επιπλέον, ανήγγειλε ότι η Μόσχα «είναι έτοιμη να κατασκευάσει ένα άλλο σύστημα αγωγών και, αν αυτό κριθεί σκόπιμο, έναν πρόσθετο κόμβο για τους πελάτες μας στη Νότια Ευρώπη, ο οποίος θα βρίσκεται σε τουρκικό έδαφος, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα».

«Στρατηγικός εταίρος»

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Τουρκία αποτελεί «στρατηγικό ενεργειακό εταίρο» της χώρας του και προανήγγειλε μείωση της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Τουρκία κατά 6% – κάτι που ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε ως «μόνο το πρώτο βήμα». Επιπλέον, δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα παραδώσει έγκαιρα το πρώτο ατομικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών.

Αναπόφευκτα, κατά τη συνάντηση Ερντογάν – Πούτιν ήρθαν στην επιφάνεια οι σοβαρές διαφορές των δύο χωρών αναφορικά με τις κρίσεις σε Ουκρανία και Συρία. Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τη θέση του ότι «δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί λύση (στο συριακό πρόβλημα) με τον Ασαντ» γιατί «αν φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο, είναι εξαιτίας του Ασαντ». Προσπαθώντας να αποδραματοποιήσει τις αντιθέσεις των δύο κυβερνήσεων, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές συμφωνούν πως η κατάσταση στη Συρία «δεν είναι ομαλή» και ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί «να επικρατήσει το χάος».

Η Wall Street Journal

Στο μεταξύ, η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal αναφέρει ότι επίκειται συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ – Τουρκίας για την αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους». Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, η συμφωνία θα προβλέπει μια στενή «ασφαλή ζώνη», κατά μήκος μέρους των τουρκοσυριακών συνόρων. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Ερνεστ, διέψευσε το δημοσίευμα, δηλώνοντας ότι η ιδέα περί ασφαλούς ζώνης «δεν βρίσκεται για την ώρα στο τραπέζι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή