Το νέο πρόσωπο της Βυζίτσας

Το νέο πρόσωπο της Βυζίτσας

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά πανέμορφα χωριά – ισάριθμες αφορμές για να εξερευνήσουμε το γοητευτικό βουνό της Μαγνησίας, απολαμβάνοντας διαδρομές στη φύση, ζεστή φιλοξενία και καλό φαγητό.

Οταν φτάσαμε στη Βυζίτσα, δεν ξέραμε τι ακριβώς να περιμένουμε. Είναι από τα πρώτα ελληνικά χωριά που απέκτησαν υποδομές και τουρισμό ήδη από τη δεκαετία του ’80· με αναμφισβήτητο φυσικό κάλλος αλλά και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, με πολυφωτογραφημένα παραδοσιακά αρχοντικά -σπίτια και ξενώνες-, απ’ όπου είχε παρελάσει στο πρόσφατο παρελθόν όλη η κοσμική Ελλάδα. Και είναι από τους προορισμούς εκείνους που στη δική μας τουλάχιστον σκέψη είχε καθιερωθεί ως μάλλον… τσιμπημένος, όταν τα χρόνια προ κρίσης ήταν δύσκολο να πετύχεις καλή τιμή σε ξενοδοχείο, ακόμη και αν έφτανες στο χωριό μια τυχαία Τετάρτη βράδυ του Νοέμβρη. Αυτά ίσχυαν τότε.

Η σημερινή Βυζίτσα μάς φάνηκε εντελώς διαφορετική. Αφενός κάπως «μικρότερη», καθώς ουκ ολίγες, για τα δεδομένα ενός μικρού χωριού, επιχειρήσεις -ξενώνες, ταβέρνες και καφέ- έχουν κλείσει, αλλά και αρκετά «προσγειωμένη», αφού όσοι έχουν παραμείνει χαμήλωσαν σημαντικά τις τιμές τους (όπως και αλλού στη χώρα, ασφαλώς). Επίσης, πολύ «ανήσυχη» και «δημιουργική». Με χαρά είδαμε στη μεγάλη βόλτα που ξανακάναμε στον όμορφο διατηρητέο οικισμό μια χούφτα γυναίκες, από τους περίπου 180 μόνιμους κατοίκους του, να έχουν ενώσει τις δυνάμεις και τις γνώσεις τους (πάνω σε παραδοσιακές συνταγές που κόντευαν να χαθούν, για παράδειγμα) και να έχουν ιδρύσει έναν πολύ επιτυχημένο, κατά τα φαινόμενα, Γυναικείο Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό, ονόματι Εσπερίδες. Ενα εγχείρημα που ξαναέφερε το χαμόγελο στα πρόσωπά τους, μέσα σε μόλις τρία χρόνια λειτουργίας, καθώς στράφηκαν ξανά στα προϊόντα της πλούσιας πηλιορείτικης γης και αποφάσισαν να τα αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Συνεργάζονται με ντόπιους αγρότες και παραγωγούς και παρασκευάζουν από γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και λικέρ με φρέσκα φρούτα και καρπούς μέχρι σπιτικά ζυμαρικά, κουλουράκια, παξιμαδάκια και πίτες. Και το κάνουν τόσο καλά, που γρήγορα έγιναν γνωστές εκτός των ορίων της περιοχής, οργανώνουν catering, συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να παρουσιάσουν τα πεπραγμένα τους. Η Βυζίτσα σαν να ξανανιώνει μαζί τους, σαn να κάνει rebranding. Κι αν αυτό έχει συνέχεια, μάλλον σύντομα θα ξαναπάρει τα πάνω της και στους υπόλοιπους τομείς με νέα ποιοτικά εγχειρήματα. Και ακόμη περισσότερα χαμόγελα.

Μετάβαση

Η Βυζίτσα απέχει 2 χλμ. από τις Μηλιές και 29 χλμ. από την πόλη του Βόλου.

Διαμονή

Αρχοντικό Καραγιαννοπούλου (Τ/24230-86.717, www.karagiannopoulou.com). Ηταν από τα πρώτα εκείνα αρχοντικά που ανακαινίστηκαν μέσω ενός προγράμματος του ΕΟΤ τη δεκαετία του ’80. Εκτοτε λειτουργεί ως φιλόξενο ξενοδοχείο, με τη δραστήρια κυρία Μάχη «κολόνα» του πανέμορφου παραδοσιακού κτιρίου αλλά και του… τουρισμού της Βυζίτσας. 50 – 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Santikos Mansion (Τ/24230-86.765, www.santikoshotels.com/el/mansion-pelion-hotel/). Πολυτελής διαμονή στα επτά δωμάτια και στη μία μεζονέτα, όλα διαφορετικά μεταξύ τους, με παραδοσιακή διακόσμηση και έντονα χρώματα. Διαθέτει επίσης δύο σαλόνια και οντά με θέα. Από 85 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Στώικος (Τ/24230-86.406, www.hotelstoikos.gr). Παραδοσιακό ξενοδοχείο με 16 καθαρά, φωτεινά και ευρύχωρα δωμάτια, με ξύλινες οροφές και δάπεδα. 50 – 60 ευρώ με πρωινό.

Ραστώνη (Τ/24230-86.286, 6977-827.694, www.rastoni-pelion.gr). Ξενώνας και καφέ-μπαρ με πολύ περιποιημένους και καλόγουστους εσωτερικούς χώρους, ζεστά δωμάτια με ρουστίκ πινελιές και πανοραμική θέα. Προσφορά έως 20/12: 80 ευρώ το διήμερο ανά δωμάτιο ή 140 ευρώ για 2 δωμάτια.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Φαγητό / Καφές

Δύο οι επιλογές που έχουν μείνει στη Βυζίτσα για φαγητό από τις συνολικά εφτά ταβέρνες που είχαν φτάσει παλαιότερα να λειτουργούν στο χωριό. Ο Γιωργάρας (Τ/24230-86.359) και Tο Μπαλκονάκι (Τ/24230-86.321) βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους πάνω στη γραφική πλατεία, έχουν ωραία θέα έως πέρα στη θάλασσα -όταν ο καιρός επιτρέπει τραπεζάκια έξω- και σερβίρουν νόστιμη παραδοσιακή κουζίνα της ορεινής Ελλάδας -γίγαντες, φασολάδα, στάμνα, αγριογούρουνο, κατσικάκι λεμονάτο, ζυγούρι στη λαδόκολλα, πίτες. Ο Γιωργάρας έχει επίσης απλά ενοικιαζόμενα δωμάτια στην είσοδο του χωριού (www.georgarasvizitsa.gr). Για ποτό, καφέ και γλυκό, τις ημέρες που βρεθήκαμε εμείς στο χωριό, ήταν ανοιχτό το χαριτωμένο καφέ-μπαρ Ερωδιός.

Αγορές

Στο Μελένιο (Τ/6975-933.423), κοντά στην πλατεία, θα βρείτε την κυρία Σοφία και τον κύριο Θεόδωρο, ο οποίος είναι μελισσοκόμος, και άρα θα προμηθευτείτε από εδώ οπωσδήποτε μέλι. Οι Εσπερίδες (Τ/24230-86.838), όπως προείπαμε, είναι ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Βυζίτσας, απ’ όπου θα προμηθευτείτε γλυκό του κουταλιού κάστανο, φιρίκι και κυδώνι, τα δημοφιλέστερα της εποχής, αλλά και μαρμελάδες, σοκολατάκια και λοιπά καλούδια.

Βόλτες στο χωριό

Η Βυζίτσα παραμένει όμορφη και ελκυστική όλες τις εποχές του χρόνου. Περπατήστε όσο περισσότερο μπορείτε. Σταθείτε μπροστά στα αναπαλαιωμένα αρχοντικά και προσέξτε τις λεπτομέρειες, ανεβείτε το κεντρικό καλντερίμι μέχρι τη μεγάλη πλατεία με τα πλατάνια και τη σκεπαστή κρήνη ή συνεχίστε από το στενό καλντερίμι που ξεκινάει από την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής και διασχίζει τη γραφική γειτονιά Αργυραίικα. Ανάλογα με τον καιρό και τις αντοχές, από τη Βυζίτσα μπορείτε να πεζοπορήσετε προς τις Μηλιές, αλλά και να φτάσετε μέχρι τη θάλασσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή