Ο Βενιζέλος ζητεί επίσπευση

Ο Βενιζέλος ζητεί επίσπευση

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσπευσης της προεδρικής εκλογής, σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα, άφησε χθες ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, από τη Βασιλεία της Ελβετίας όπου βρέθηκε χθες, υπογράμμισε ότι οι εταίροι μας «έχουν επιφυλάξεις να μας αφήσουν χωρίς Μνημόνιο και σκληρή επιτήρηση» για λόγους πολιτικούς. Οι επιφυλάξεις αυτές, εκτίμησε, οδηγούν την τρόικα να ζητεί τις «αναγκαίες εγγυήσεις» οι οποίες, όπως είπε, «θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού».

Η αποστροφή του κ. Βενιζέλου δημιούργησε ερωτήματα στην Αθήνα, καθώς αρχικώς έγινε αντιληπτή ως υπαινιγμός προσφυγής στις κάλπες. Ταχέως, από τη Χαρ. Τρικούπη προχώρησαν σε διευκρινίσεις. Και τόνισαν ότι, εκ των πραγμάτων, το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα συμπλέκεται με εκείνο της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκλογές, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παραχωρήσει τη συναίνεσή του. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η δήλωση του κ. Βενιζέλου έχει τρεις αποδέκτες: πρώτον, την τρόικα, προκειμένου να γίνουν αντιληπτά από τους πιστωτές τα δημοκρατικά και κοινοβουλευτικά όρια της κυβέρνησης. Δεύτερον, τους Ελληνες πολίτες, οι οποίοι καλούνται να κατανοήσουν το ουσιαστικό μέγεθος του κρίσιμου διακυβεύματος. Και, τρίτον, την αντιπολίτευση και ιδίως τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αντιληφθεί τις ευθύνες που έχει.

Αιχμές κατά ΣΥΡΙΖΑ

Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος άφησε σαφείς αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι η αντιπολίτευση «προτείνει πράγματα τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό όχι την Ευρώπη, αλλά την Ελλάδα, και να οδηγήσουν σε απώλεια των επιτευγμάτων μέσα σε λίγες μέρες». Ο κ. Βενιζέλος προχώρησε στη σχετική δήλωση δίχως να έχει προηγουμένως συνεννοηθεί με τον κ. Αντ. Σαμαρά. Ωστόσο, απέφυγε να θέσει ευθέως την πιθανότητα επίσπευσης των διαδικασιών ανάδειξης νέου Προέδρου, ακριβώς για να δώσει στον πρωθυπουργό τη δυνατότητα και το θεσμικό προνόμιο να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις.

Ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να δώσει ένα στίγμα των γενικότερων κυβερνητικών προθέσεων σήμερα μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά, κατά την ομιλία που θα απευθύνει το μεσημέρι στη Συντονιστική Γραμματεία της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής για το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης. Από τη Χαρ. Τρικούπη αφήνουν κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό, ακόμη και αυτό των πρόωρων εκλογών, υπό προϋποθέσεις. «Δεν βλέπω λόγο πρόωρων εκλογών αυτή τη στιγμή, μέσα σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Εάν αύριο πάνε όλα καλά και κλείσει και αυτό, τότε να το συζητήσουμε», δήλωσε ενδεικτικά (9,84) ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας και επισήμανε ότι προς το παρόν η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο. Ο κ. Πρωτόπαπας περιέγραψε ως δεδομένη την τεχνική παράταση του Μνημονίου για ένα μήνα, ενώ επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί εξάμηνη παράταση του προγράμματος, καθώς κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε πολιτική συμφωνία με τους δανειστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή