Νέος γύρος διαδηλώσεων στην Αμερική

Νέος γύρος διαδηλώσεων στην Αμερική

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στους δρόμους αμερικανικών πόλεων τη νύχτα της Πέμπτης, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του σώματος των ενόρκων του Στάτεν Αϊλαντ να μην ασκηθεί δίωξη σε λευκό αστυνομικό για τη λαβή «chokehold» που οδήγησε στον θάνατο δι’ ασφυξίας άοπλο Αφροαμερικανό άνδρα. Πλήθος κόσμου κατέλαβε δρόμους σε Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Σικάγο, Πίτσμπουργκ και Ουάσιγκτον. Πολλοί αναπαρήγαγαν τα τελευταία λόγια του 43χρονου θύματος, Ερικ Γκάρνερ, «δεν μπορώ να ανασάνω», ως σύνθημα των διαμαρτυριών.

Διέκοπταν την κυκλοφορία

Για δεύτερη κατά σειρά νύχτα, πολυπληθείς ομάδες διαδηλωτών κινούνταν στους δρόμους του Μανχάταν μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής, διακόπτοντας την κυκλοφορία σε κομβικά σημεία, όπως γέφυρες και εισόδους σηράγγων. Περίπου 300 διαδηλωτές ξάπλωσαν στη μέση του δρόμου κοντά στην πλατεία Τάιμς της Νέας Υόρκης, για 11 λεπτά, αριθμός ίσος με τις φορές που ο Γκέρνερ είπε ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, όπως φαίνεται σε βίντεο της σύλληψης από αυτόπτη μάρτυρα του περιστατικού.

Συνελήφθησαν 24

Σε μία από τις ελάχιστες στιγμές τριβής μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, 24 πολίτες συνελήφθησαν στη γωνία της 42ης οδού και της 7ης λεωφόρου της Νέας Υόρκης για παρακώλυση συγκοινωνιών και ρίψη αντικειμένων εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας. Νωρίτερα, στο Μπρούκλιν, διαδηλωτές πραγματοποίησαν «die-in», τοποθέτησαν δηλαδή φέρετρα στη μέση του δρόμου, ξαπλώνοντας μέσα σε αυτά, για να τονίσουν τον κίνδυνο που διατρέχουν από την αστυνομία οι μαύροι άνδρες στις ΗΠΑ.

Κοινό σύνθημα σε όλες τις πόλεις ήταν το «Καμία ειρήνη με τη ρατσιστική αστυνομία!», Η αθώωση του αστυνομικού στην υπόθεση του Ερικ Γκάρνερ σημειώνεται μία εβδομάδα μετά την απόφαση του σώματος των ενόρκων να μην ασκηθεί δίωξη στον αστυνομικό της πόλης Φέργκιουσον, ο οποίος σκότωσε τον 18χρονο Μάικλ Μπράουν τον Αύγουστο.

Στο μεταξύ, η αστυνομία του Φοίνιξ της Αριζόνα ανακοίνωσε χθες ότι αστυνομικός σκότωσε τον 34χρονο Αφροαμερικανό Ρουμέιν Μπρίσμπον νομίζοντας ότι ήταν οπλισμένος. Στην πραγματικότητα, ο Μπρίσμπον δεν διέθετε όπλο, ενώ η δολοφονία του οδήγησε εκατοντάδες διαδηλωτές στους δρόμους της πόλης.

Στην Ουάσιγκτον, οι διαδηλωτές πορεύθηκαν το βράδυ της Πέμπτης σε όλες τις μεγάλες λεωφόρους γύρω από τον Λευκό Οίκο, την ώρα που ο πρόεδρος Ομπάμα και η οικογένειά του γιόρταζαν τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου της προεδρικής κατοικίας.

Περισσότεροι από χίλιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κεντρικό πάρκο της Βοστώνης, με τη διαμαρτυρία τους να συμπίπτει χρονικά με τη φωταγώγηση του εκεί χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT