Υβρεις και μπουκάλια κατά του μητροπολίτη Σύρου και Τήνου

Υβρεις και μπουκάλια κατά του μητροπολίτη Σύρου και Τήνου

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Τήνο γύρω από το θέμα της διαχείρισης του Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, με την εμβληματική για την Ορθοδοξία εκκλησία και την εικόνα της Παναγίας. Την περασμένη Κυριακή υπήρξαν οξύτατες αντιδράσεις και ύβρεις κατά του μητροπολίτη Σύρου και Τήνου Δωρόθεου. Στο προαύλιο της εκκλησίας κάτοικοι εξύβρισαν τον μητροπολίτη (ορισμένοι τον αποδοκίμασαν ως «ανάξιο» για τα καθήκοντά του) ενώ κάποιοι εκτόξευσαν μπουκάλια νερού εναντίον του. Οι αντιδράσεις οφείλονται στο ότι μερίδα της δημοτικής αρχής και κάτοικοι θεωρούν ότι με τις τελευταίες νομοθετικές αλλαγές (μέσω τροπολογιών στον νόμο 4301/2014) το ίδρυμα θα χάσει την αυτοτέλειά του και θα περάσει στη δικαιοδοσία της Εκκλησίας. Κάτι που αρνείται το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και η τοπική μητρόπολη.

Τo Πανελλήνιο Ιερό Ιδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου (ΠΙΙΕΤ) συστάθηκε το 1825, με τη διαθήκη των κτητόρων του. Πρόκειται για έναν ιδιότυπο Οργανισμό, η δημιουργία και η ύπαρξη του οποίου στηρίζονται στο θαυματουργό εικόνισμα της Ευαγγελιστρίας, το οποίο βρέθηκε στην Τήνο το 1823. Τα έσοδα του ΠΙΙΕΤ (περί τα 3,5 εκατ. ευρώ πέρυσι) από τις προσφορές των προσκυνητών χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς σκοπούς. Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, το 10% των ακαθαρίστων εσόδων του αποδίδεται στον Δήμο Τήνου, το 3% στο Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού κ.ά.

Οι αντιδράσεις προκαλούνται διότι μερίδα της δημοτικής αρχής και της κοινωνίας θεωρεί ότι χάνει τη διαχείριση των εσόδων του ιδρύματος. Για να πείσει περί του αντιθέτου, ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος σε μία ερμηνευτική εγκύκλιο και σε μία επιστολή προς τη Διοικούσα Επιτροπή του ΠΙΙΕΤ τονίζει ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος διαμαρτυρίας καθώς δεν μεταβάλλεται το νομικό καθεστώς του ΠΙΙΕΤ. Αντίθετα, η πολιτεία παραχώρησε στη Διοικούσα Επιτροπή μεγαλύτερο περιθώριο αυτοδιοίκησης». Επίσης, κυβερνητικά στελέχη εστίαζαν στις πιθανές φορολογικές ελαφρύνσεις που αποκτά το ίδρυμα με τον νόμο 4301/2014. Η δυνατότητα να περιέλθει στη δικαιοδοσία της Εκκλησίας έχει αποκλειστεί και από την εισηγητική έκθεση της τροπολογίας στον νόμο 4301/14 καθώς και από την Ιερά Σύνοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή