Νεκρός Παλαιστίνιος υπουργός

Νεκρός Παλαιστίνιος υπουργός

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνονται απότομα οι ήδη επικίνδυνες εντάσεις στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης και της Αν. Ιερουσαλήμ ύστερα από τον θάνατο Παλαιστινίου υπουργού στη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης ομοεθνών του, η οποία κατεστάλη από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.

Ο ηλικίας 55 ετών Ζίαντ Αμπού Εϊν, υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της Παλαιστινιακής Αρχής, έλαβε μέρος σε εκδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον των ισραηλινών εποικισμών στο χωριό της Δυτικής Οχθης Τουρμουσάγια, κοντά στη Ραμάλα. Στη συμβολική κινητοποίηση έλαβαν μέρος περίπου 300 Παλαιστίνιοι, οι οποίοι επιχείρησαν να φυτέψουν δέντρα κοντά σε ισραηλινό εποικισμό. Περίπου 30 Ισραηλινοί στρατιώτες και αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων εμπόδισαν τους ακτιβιστές, κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Ενας εκ των αστυνομικών συνεπλάκη με τον Αμπού Εϊν, ο οποίος λίγο αργότερα έπεσε λιπόθυμος στο έδαφος κρατώντας το στήθος του. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος εξέπνευσε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο της Ραμάλα.

Το περιστατικό προκάλεσε κύμα οργής στον παλαιστινιακό κόσμο. Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς έκανε λόγο για «πράξη βαρβαρότητας, η οποία δεν μπορεί να συναντήσει τη σιωπή ή την αποδοχή», κήρυξε τρεις μέρες εθνικού πένθους και δήλωσε ότι θα λάβει «τα αναγκαία μέτρα» μετά την εξακρίβωση των αιτιών θανάτου του Αμπού Εϊν. «Το Ισραήλ θα πληρώσει για τη δολοφονία του Αμπού Εϊν», δήλωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριάντ αλ Μάλκι.

Μέλος του Επαναστατικού Συμβουλίου της Φατάχ, της παράταξης του Μαχμούντ Αμπάς, ο θανών είχε πίσω του πλούσια αγωνιστική ιστορία, έχοντας εκτίσει συνολικά 14 χρόνια σε φυλακές των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Το 1981 έγινε ο πρώτος Παλαιστίνιος που εκδόθηκε από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ, καθώς είχε καταδικαστεί από ισραηλινό δικαστήριο για βομβιστική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο Ισραηλινών πολιτών. Απελευθερώθηκε το 1985, στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων, αλλά φυλακίστηκε εκ νέου από το Ισραήλ το 2002, στη διάρκεια της δεύτερης παλαιστινιακής Ιντιφάντα. Ασθμαίνων, λίγο πριν πεθάνει, δήλωσε στη δημόσια παλαιστινιακή τηλεόραση: «Αυτή είναι η τρομοκρατία της δύναμης κατοχής, αυτός είναι ένας στρατός τρομοκρατών. Ηρθαμε για να φυτέψουμε δέντρα στην παλαιστινιακή γη κι αυτοί μας επιτέθηκαν από την πρώτη στιγμή, χωρίς κανείς να έχει εκτοξεύσει ούτε μία πέτρα».

Μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος του Αμπού Εϊν, όλα τα καταστήματα έκλεισαν στη Ραμάλα σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ο σύμβουλος ασφαλείας του Παλαιστινίου προέδρου, Τζιμπρίλ Ρατζούμπ, δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα διακόψει οποιαδήποτε συνεργασία με το Ισραήλ για ζητήματα ασφαλείας, κάτι που είχε ζητήσει λίγο νωρίτερα και η ισλαμική οργάνωση Χαμάς. Από την πλευρά του, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή Ρόμπερτ Σέρι κάλεσε το Ισραήλ να προχωρήσει σε «γρήγορη, πλήρη και διαφανή διερεύνηση» των περιστατικών που οδήγησαν στον θάνατο του Αμπού Εϊν.

Η ισραηλινή κυβέρνηση επιφυλάχθηκε να απαντήσει στις αιτιάσεις, περιμένοντας το πόρισμα της νεκροψίας, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρευρεθούν και γιατροί από το Ισραήλ και την Ιορδανία. Το απόγευμα, ένας δωδεκάχρονος Παλαιστίνιος τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι από σφαίρα Ισραηλινού στρατιώτη στη διάρκεια ταραχών, σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου της Ραμάλα. Οι ισραηλινές αρχές δεν είχαν, μέχρι χθες το βράδυ, σαφή εικόνα για το καταγγελθέν επεισόδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή