Σταδιακά η σίτιση, με ιατρική φροντίδα

Σταδιακά η σίτιση, με ιατρική φροντίδα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δύσκολη και μακρά διαδικασία της βαθμιαίας επανασίτισης του Νίκου Ρωμανού ύστερα από 30 ημέρες απεργίας πείνας προχωρούν οι γιατροί του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς». Από τη στιγμή που ο Νίκος Ρωμανός ανακοίνωσε την απόφασή του να σταματήσει την απεργία πείνας, οι γιατροί άρχισαν τη διαδικασία επανασίτισης, με το πρώτο γεύμα να είναι στις 2 μ.μ. φρυγανιά και χαμομήλι. Η διαδικασία θα διαρκέσει κάποιες ημέρες –ορισμένοι εκτιμούν ότι θα παραμείνει νοσηλευόμενος για 10 με 15 ημέρες– και θα γίνει με βάση κατευθυντήριες οδηγίες, που οφείλει να ακολουθήσει και ο ίδιος ο Ρωμανός, προκειμένου να μην υπάρξουν επιπλοκές. Επειτα από 30 ημέρες απεργίας, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, «το επόμενο χρονικό διάστημα κρίνεται αρκετά σοβαρό και κρίσιμο». Ο ίδιος ο Ρωμανός σε μήνυμά του χθες το απόγευμα κάνει λόγο για μια «σημαντική νίκη», ενώ χαρακτηρίζει μεγάλους νικητές, ηθικά, πολιτικά και πρακτικά, «τον κόσμο του αγώνα και τη μαχητική αναρχία».

Μετά τη λήξη της απεργίας πείνας του Ρωμανού, ο διοικητής, γιατροί και νοσηλευτές του «Γ. Γεννηματά», εμφανώς ανακουφισμένοι από την εξέλιξη, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου. Ο διοικητής Χρ. Τσάμης εξήρε τις προσπάθειες που κατέβαλε το προσωπικό του νοσοκομείου στην αντιμετώπιση αυτού του πρωτόγνωρου για τα ελληνικά δεδομένα περιστατικού, κάνοντας λόγο για «πραγματική αυτοθυσία και αυταπάρνηση». «Ανεβήκαμε αυτό το διάστημα ένα Γολγοθά. Και ο Νίκος Ρωμανός και οι γιατροί», επισήμανε η συντονίστρια της Γ΄ Παθολογικής Κλινικής, Ματίνα Παγώνη, η οποία τόνισε ότι τηρήθηκε στο ακέραιο η ιατρική δεοντολογία.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας του Ρωμανού, οι γιατροί αντέδρασαν σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες μεγάλων επιστημονικών οργανώσεων (κυρίως Βρετανίας και Ελβετίας) και ανέτρεχαν συχνά σε βιβλιογραφικές αναφορές για παρόμοια περιστατικά. Ο συντονιστής του Καρδιολογικού Τμήματος, Βλάσιος Πυργάκης, διευκρίνισε ότι «δεν υπήρξε παρέμβαση στο έργο μας και δεν ετέθη ζήτημα πίεσης για να παραβούμε τον όρκο». «Εύχομαι να μην υπάρξουν στο μέλλον τέτοιες καταστάσεις. Τέτοια περιστατικά καλό είναι να αποφεύγονται και να επιλύονται όσο το δυνατόν ταχύτερα», τόνισε ο διευθ. ιατρικής υπηρεσίας του «Γ. Γεννηματάς», Δημοσθένης Τσούτσος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή