Κατ’ αρχήν συμφωνία για τον προϋπολογισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες

Κατ’ αρχήν συμφωνία για τον προϋπολογισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό του δημοσιονομικού έτους 2015 κατέληξαν χθες οι διαπραγματευτές των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο να επαναληφθεί από την Παρασκευή το κλείσιμο των ομοσπονδιακών υπηρεσιών όπως είχε γίνει στις αρχές του 2013. Ο νέος προϋπολογισμός, ύψους 1,1 τρισ. δολαρίων, περιλαμβάνει τη χαλάρωση διαφόρων κανονισμών, από την προστασία του περιβάλλοντος μέχρι τις συναλλαγές με παράγωγα, και αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων την Πέμπτη.

Με την προθεσμία να λήγει εντός ολίγων ωρών, οι Ρεπουμπλικανοί κατάφεραν να πετύχουν μια σειρά από τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό. Οι δαπάνες παραμένουν ίδιες σε γενικές γραμμές ενώ αυξάνονται τα κονδύλια για την καταπολέμηση του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS) και του ιού Εμπολα στη δυτική Αφρική. Ο νέος προϋπολογισμός περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση όλων των ομοσπονδιακών υπηρεσιών έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2015 πλην του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας. Πρόκειται για ελιγμό που επιτρέπει την ψήφιση του προϋπολογισμού, αλλά δίνει στους Ρεπουμπλικανούς την ευκαιρία να αποτρέψουν την εφαρμογή του νόμου Ομπάμα για τη χορήγηση άδειας παραμονής σε εκατομμύρια μετανάστες που έχουν εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ. Το 2015 οι Ρεπουμπλικανοί θα ελέγχουν τόσο τη Βουλή όσο και τη Γερουσία, και σκοπεύουν να ψηφίσουν νόμους που να απαγορεύουν τη χρήση ομοσπονδιακών πόρων για τη χρηματοδότηση του νόμου Ομπάμα για τους μετανάστες.

Η σύναψη συμφωνίας μεταξύ των δύο κομμάτων καθυστέρησε εξαιτίας της προσπάθειας των Ρεπουμπλικανών να μπλοκάρουν νέους περιορισμούς στη διαπραγμάτευση παραγώγων. Η συμβιβαστική λύση που επιτεύχθηκε προβλέπει ότι αγρότες και άλλοι παραγωγοί εμπορευμάτων δεν θα πρέπει να διαθέτουν μεγαλύτερες εγγυήσεις ώστε να παίζουν με παράγωγα.

Επίσης εξαιρέθηκε από τον προϋπολογισμό η εξαετής επέκταση λειτουργίας του ομοσπονδιακού ταμείου εγγυήσεων κατά της τρομοκρατίας, που δημιουργήθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Η χρηματοδότηση του εν λόγω ταμείου θα συζητηθεί ξεχωριστά από τον προϋπολογισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT