Παρέλυσε το Βέλγιο από τη γενική απεργία

Παρέλυσε το Βέλγιο από τη γενική απεργία

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικοσιτετράωρη γενική απεργία κήρυξαν οι εργαζόμενοι στο Βέλγιο, η οποία έληξε αργά χθες τη νύχτα, αντιδρώντας στη δέσμη μέτρων λιτότητας, την οποία ανακοίνωσε η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση του Σαρλ Μισέλ. Η κινητοποίηση ουσιαστικά αποτελεί την κλιμάκωση μιας σειράς περιφερειακών απεργιών, οι οποίες έλαβαν χώρα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, περιορίζοντας σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα.

Χθες είχαν ακινητοποιηθεί αεροπλάνα, τρένα, μετρό και τραμ, με συνέπεια την ακύρωση εξακοσίων πτήσεων και τη διακοπή στη διεξαγωγή των δρομολογίων TGV και Εurostar. Επιπλέον, χθες το πρωί ένα συνδικάτο οδηγών φορτηγών είχε απειλήσει να αποκλείσει τους αυτοκινητοδρόμους του Βελγίου. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, τα οποία δέχονταν μόνο τα επείγοντα περιστατικά, σχολεία, παιδικοί σταθμοί και φυλακές.

Ο Γαλλόφωνος φιλελεύθερος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ προωθεί πρόγραμμα εξοικονόμησης πόρων της τάξεως των 11 δισ. ευρώ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη έως το 2030, καθώς και η διακοπή της αυτόματης τιμαριθμικής προσαρμογής των μισθών. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές στόχο έχουν την ελάττωση του δημοσίου χρέους της χώρας, το οποίο διαμορφώνεται άνω του προβλεπόμενου 60% του ΑΕΠ. Τον Νοέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει το Βέλγιο, τη Γαλλία και την Ιταλία ότι οι προϋπολογισμοί τους ενδέχεται να παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπό το πρίσμα αυτό τους έδωσε τρίμηνη παράταση για να λάβουν σχετικά μέτρα προσαρμογής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η βελγική οικονομία, η έκτη οικονομία της Ευρωζώνης, εμφανίζει παρατεταμένη αναιμική ανάπτυξη, η οποία προβλέπεται στο 0,9% εφέτος.

Οι αντιδράσεις στα μέτρα λιτότητας είναι έντονες στο Βέλγιο. Τον Νοέμβριο διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες η μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων 35 ετών με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 100.000 διαδηλωτών κατά των μέτρων λιτότητας. Στη διαδήλωση υπήρξαν πολλοί τραυματισμοί διαδηλωτών και αστυνομικών. Από πλευράς της η βελγική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν έχει περιθώρια ελιγμών. Οι αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις συμφωνήθηκαν από τους συμμετέχοντες στον κυβερνητικό σχηματισμό έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις πέντε μηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή