Εντονες διεργασίες στους κόλπους των ανεξάρτητων

Εντονες διεργασίες στους κόλπους των ανεξάρτητων

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζυμώσεις  ανεξάρτητων βουλευτών και παρασκήνιο με στόχο να βρεθεί μια κοινή φόρμουλα αποτροπής των εκλογών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμη και καταστροφική για τη χώρα. Τούτο άλλωστε προδίδουν και οι δημόσιες δηλώσεις αρκετών εκπροσώπων μας οι οποίοι διευκρινίζουν από χθες ότι θα πουν «παρών» απόψε, αλλά ταυτόχρονα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβάλουν την άποψή τους στις επόμενες ψηφοφορίες και κυρίως στην τρίτη της 29ης Δεκεμβρίου.

Αντιπροτάσεις

Στις σχετικές συζητήσεις ακούγονται προτάσεις που μοιάζουν με αυτήν που είχαν προσφάτως καταθέσει οκτώ βουλευτές (Σπ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός, Χρ. Αηδόνης, Βασ.Οικονόμου, Θ. Ψύρρας, Ν. Τσούκαλης, Ν. Φούντα, Π. Τατσόπουλος), ζητώντας να εκλεγεί συναινετικά ο Πρόεδρος και να μετατεθούν για μερικούς μήνες οι εκλογές προκειμένου να μη χαθεί η ευκαιρία της συνταγματικής αναθεώρησης. Κατά πληροφορίες, κάποιοι βουλευτές έχουν αντιπροτείνει τη λύση μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού και κάποιοι άλλοι το σενάριο μιας συνολικότερης συμφωνίας της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ για το επόμενο εξάμηνο (κλείσιμο Μνημονίου με τρόικα, κοινή γραμμή στη διαπραγμάτευση του χρέους, συμφωνία συνταγματικής αναθεώρησης και αλλαγή εκλογικού νόμου).

Οι περισσότεροι, ωστόσο, από τους μετέχοντες στις συζητήσεις είναι σαφώς πιο ρεαλιστές. Αναγνωρίζοντας πόσο δύσκολη είναι σήμερα οποιαδήποτε συνεννόηση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, επιμένουν σε μια παρεμφερή πρόταση με αυτήν των οκτώ, που σημειωτέον επανέφερε χθες και ο κ. Στ. Θεοδωράκης ζητώντας από τους κ. Σαμαρά και Τσίπρα να μη βουλιάξουν τη χώρα και να συμφωνήσουν έστω στην ολιγόμηνη αναβολή των εκλογών.

Με απλά λόγια, οι εν λόγω βουλευτές υποστηρίζουν πως αν ο Αντ. Σαμαράς δεσμευόταν π.χ. ότι οι κάλπες θα στηθούν τον Σεπτέμβριο, αξιώνοντας από τον κ. Τσίπρα να συμφωνήσει τουλάχιστον στη συνταγματική αναθεώρηση, θα απελευθέρωνε ουκ ολίγους βουλευτές να ξανασκεφτούν την αρνητική ψήφο τους και να μην αισθάνονται εκβιαζόμενοι από τη Ν.Δ. και εκτεθειμένοι στους ψηφοφόρους τους. Πολύ περισσότερο, όπως λένε, όταν με μια τέτοια κίνηση ο κ. Σαμαράς θα αποδείκνυε εμπράκτως πως η κυβέρνηση μπορεί και θέλει να διαχειριστεί την καυτή πατάτα που έχει μείνει στον… φούρνο των δανειστών και ότι δεν είναι κρυφή επιθυμία της να την πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επισημαίνεται ότι μια τέτοια λύση δεν θα στήριζαν πιθανώς μόνον οι οκτώ προαναφερθέντες (εκ των οποίων μόνον οι Σπ. Λυκούδης και Γρ. Ψαριανός έχουν πει ότι θα ψηφίσουν τον κ. Στ. Δήμα από σήμερα). Οποιαδήποτε συμφωνία Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ για την αναβολή των εκλογών εικάζεται ότι θα απελευθέρωνε βουλευτές όπως ο κ. Μ. Ανδρουλάκης, Π. Μουτσινάς, Γ. Κουράκος, Γ. Κασαπίδης, Κατερίνα Μάρκου (η τελευταία το προανήγγειλε χθες) και τουλάχιστον πέντε ακόμη της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ να ξανασκεφτούν τη στάση τους.

Είναι προφανές, τέλος, ότι μια τέτοια πρόταση, αν τελικώς κατατεθεί ως κείμενο με υπογραφές βουλευτών, θα προκύψει μεταξύ 2ης και 3ης ψηφοφορίας, ενώ μείζονα ρόλο θα παίξει το κλίμα που θα διαμορφωθεί μετά την αποψινή διαδικασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT