Νωρίτερα η αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ

Νωρίτερα η αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έστειλε χθες ένα ισχυρό μήνυμα για το ότι βαδίζει στην οδό αύξησης των επιτοκίων κάποια στιγμή το 2015. Η αύξηση αυτή θα είναι και η πρώτη μετά το 2006.

Στη χθεσινή της ανακοίνωση τόνισε ότι θα φανεί υπομονετική όσον αφορά τη χρονική στιγμή, κατά την οποία θα λάβει τη σχετική απόφαση και ότι αυτή θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά δεδομένα. «Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής θα διατηρήσει την τρέχουσα πολιτική τουλάχιστον για τις επόμενες δύο συνεδριάσεις της» διευκρίνισε στη συνέντευξή της η επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γιέλεν, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα μέλη της θεωρούν κατάλληλο το 2015 για μία αύξηση. Οπως παρατηρεί το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα φαίνεται πως εμπιστεύεται την αμερικανική οικονομία, ενώ κάνει μία τροποποίηση στα όσα είχε δηλώσει ότι θα διατηρήσει σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα τα επιτόκια. Η δε εκτίμηση της Fed για την αγορά εργασίας αναθεωρήθηκε προς το καλύτερο. Πάντως, η Τζάνετ Γιέλεν διευκρίνισε ότι η διαφορετική διατύπωση δεν σημαίνει αλλαγή στάσης. Απλώς, η Fed υιοθέτησε μία διατύπωση, η οποία της δίνει περισσότερη ευελιξία και περιθώρια να απαντήσει στα οικονομικά στοιχεία. «Η αγορά εργασίας έχει δείξει περαιτέρω βελτίωση, ενώ υποχωρεί το φαινόμενο της ανεπαρκούς χρησιμοποίησης του εργατικού δυναμικού», τόνισε η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Μετά την ανακοίνωση της Fed χθες το βράδυ οι δείκτες στη Γουόλ Στριτ εμφάνισαν ισχυρή άνοδο. Αξίζει να αναφερθεί πως, αν και η ταχύτερη από την αναμενόμενη μείωση της ανεργίας ωθεί την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια, δεν θα παύσει να παρακολουθεί τον πληθωρισμό, καθώς και τις εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου και την πορεία της ευρωπαϊκής και της ιαπωνικής οικονομίας. «Η κάμψη στις τιμές πετρελαίου ενδεχομένως να κρατήσει τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα, αλλά σταδιακά με την εξασθένηση μεταβατικών παραγόντων, αυτός θα επανέλθει στον στόχο του 2%» τόνισε η πρόεδρος της Fed. Αναφερόμενη δε στην ευρύτερη οικονομία, η Τζάνετ Γιέλεν τόνισε ότι το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε 2,5% τα προηγούμενα τέσσερα τρίμηνα έως τον Σεπτέμβριο του 2014. «Παράλληλα υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομία των ΗΠΑ εξακολουθεί να αναπτύσσεται με αυτόν τον ρυθμό», υπογράμμισε εν κατακλείδι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή