Από τοποθετήσεις σε τίτλους του εξωτερικού οι υψηλότερες αποδόσεις των εγχώριων αμοιβαίων

Από τοποθετήσεις σε τίτλους του εξωτερικού οι υψηλότερες αποδόσεις των εγχώριων αμοιβαίων

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διψήφιες αποδόσεις πέτυχαν αρκετά ελληνικά αμοιβαία κεφάλαια στη διάρκεια του 2014. Μάλιστα, οι αποδόσεις των ελληνικών εταιρειών συναγωνίζονται αντίστοιχες από διάφορους κλάδους σε παγκόσμιο επίπεδο όπως είναι στα παράγωγα τροφίμων, πετρελαίου, νομισμάτων, αλλά και σε μετοχικούς τίτλους. Οπως αποτυπώνεται και στον πίνακα που δημοσιεύει σήμερα η «Κ», σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών, οι υψηλότερες αποδόσεις των εγχώριων αμοιβαίων κεφαλαίων προήλθαν από τοποθετήσεις σε τίτλους του εξωτερικού, κυρίως στον κλάδο της διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας ξεπερνώντας το 30% σε ετήσια βάση.

Εξίσου ικανοποιητικές αποδόσεις πρόσφεραν αμοιβαία κεφάλαια με διεθνείς τοποθετήσεις σε εταιρείες από τις γεωγραφικές περιοχές Κίνας, Αφρικής αλλά και σε μετοχικά α/κ με βάση το δολάριο. Αντίθετα, υποαπέδωσαν τα αμοιβαία κεφάλαια που ήταν συνδεδεμένα με την πορεία των ελληνικών μετοχών. Η καθίζηση της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς συμπαρέσυρε, όπως ήταν αναμενόμενο, και τις αποδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων που τοποθετούνται κυρίως στις μετοχές της υψηλής (Large Cap) και της μεσαίας (Small Cap) κεφαλαιοποίησης.

Μέχρι και τις 22 Δεκεμβρίου 2014, το συνολικό ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων είχε διαμορφωθεί στα 6,125 δισ. ευρώ με όλες τις επιμέρους κατηγορίες να εμφανίζουν ανοδικές τάσεις, σύμφωνα με τη Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ.

Ειδικότερα, το ενεργητικό των fund of funds ενισχύθηκε κατά 0,56% και έφθασε τα 720,9 εκατ., τα μετοχικά fund of funds ανήλθαν στα 300,6 εκατ., τα μεικτά fund of funds διαμορφώθηκαν στα 359 εκατ. και τα ομολογιακά fund of funds εμφάνισαν ενεργητικό ύψους 61,3 εκατ. Στην κατηγορία των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων την περασμένη Δευτέρα σημειώθηκε αύξηση του ενεργητικού 0,20% και έκλεισε στο 1,251 δισ. Τα μετοχικά Ελλάδας διαμορφώθηκαν στα 883,2 εκατ. ευρώ, τα μετοχικά ανεπτυγμένων αγορών είχαν ενεργητικό 199,5 εκατ. ευρώ, τα μετοχικά αναπτυσσόμενων αγορών έφθασαν τα 43,1 εκατ., τα μετοχικά Αμερικής διαμορφώθηκαν στα 27,6 εκατ. και τα μετοχικά Ευρωζώνης διαμορφώθηκαν στα 29,6 εκατ.

Το συνολικό ενεργητικό των ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων κινήθηκε ανοδικά στις αρχές της εβδομάδας και έφθασε το 1,321 δισ., με τα ομολογιακά Ελλάδας να ανέρχονται στα 530,3 εκατ., τα ομολογιακά κρατικά-ανεπτυγμένων αγορών στα 346,3 εκατ., τα ομολογιακά διεθνή στα 269 εκατ. και τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια μη κρατικά-επενδυτικής διαβάθμισης στα 169,1 εκατ.

Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2015 η Ενωση Θεσμικών Επενδυτών θα δημοσιοποιήσει την ετήσια ανασκόπηση όλων των αμοιβαίων κεφαλαίων για τη χρονιά που ολοκληρώνεται. Σε αντίθεση με το 2014, το 2013 οι πρωταγωνιστές ήταν τα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού λόγω της πολύ καλής απόδοσης της χρηματιστηριακής αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT