«Ψυχορραγούσαμε για 12 ώρες, τρέμαμε από το κρύο»

«Ψυχορραγούσαμε για 12 ώρες, τρέμαμε από το κρύο»

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίεργα παιχνίδια έπαιξε η τύχη σ’ ένα ζευγάρι επιβατών του «Norman Atlantic». Ο κ. Γιάννης Καλογεράκης είναι σχεδόν τριάντα χρόνια οδηγός νταλίκας. Πάντα ταξίδευε μόνος. Φέτος, αυτά τα Χριστούγεννα, ήταν η πρώτη φορά που πήρε την επί 27 χρόνια γυναίκα του μαζί ώστε να κάνουν γιορτές παρέα. Χθες βράδυ, ο ένας βρισκόταν ασφαλής στον Πειραιά, έχοντας φτάσει προχθές τη νύχτα με το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ η σύζυγός του αναμενόταν να «πιάσει στεριά» στο Μπάρι. Σήμερα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα επιστρέψει στην πατρίδα. «Τουλάχιστον ξέρω ότι είναι καλά. Δεν έχω μιλήσει με την ίδια, αλλά με άλλους. Τουλάχιστον η περιπέτεια τελειώνει» λέει στην «Κ» ξέπνοα.

Ομως μέσα στην τρομερή τους ατυχία, βρέθηκαν διπλά τυχεροί. Καταρχήν, καθώς ταξίδευε με τη σύζυγό του, ο κ. Καλογεράκης δεν κοιμήθηκε στο φορτηγό του, όπως δυστυχώς έκαναν πολλοί άλλοι οδηγοί, που σήμερα αγνοούνται. Επιπλέον, από καθαρή σύμπτωση, βρέθηκαν στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή, ώστε να εγκαταλείψουν από τους πρώτους το φλεγόμενο πλοίο.

«Κοιμόμασταν στην καμπίνα όταν έγινε ό,τι έγινε» θυμάται ο ίδιος. Ηταν 5 τα ξημερώματα. Οπως λέει, δεν ήχησε συναγερμός ούτε ακούστηκε κάποια άλλη προειδοποίηση από τα μεγάφωνα. Ξύπνησαν από τη μυρωδιά του καπνού. Οταν άνοιξαν την πόρτα αντιλήφθηκαν τι είχε συμβεί. «Επικρατούσε πανικός, ό,τι και να πω είναι λίγο». Εντελώς τυχαία, προσπαθώντας να βγει στο κατάστρωμα το ζευγάρι εγκλωβίστηκε σ’ ένα σημείο που είχε άμεση πρόσβαση σε μια σωστική λέμβο. Ηταν η πρώτη που κατέβηκε στο νερό. «Ετυχε να μην μπορώ να ανέβω στο τέρμα κατάστρωμα και να μείνω σ’ εκείνο το σημείο. Μπήκαμε και οι δύο στη βάρκα και φύγαμε μαζί με περίπου 55 άλλους επιβάτες». Η αγωνία για τους ίδιους κράτησε μόλις μισή ώρα.

Ωστόσο το ζευγάρι χωρίστηκε όταν χρειάστηκε να ανέβει σε ένα από τα παραπλέοντα καράβια. «Επρεπε να ανεβούμε τριάντα μέτρα με ανεμόσκαλα, η γυναίκα μου δεν τα κατάφερε και έμεινε στη βάρκα». Περισυνελέγη αργότερα από άλλο σκάφος. Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Καλογεράκη, μέσα στην πρώτη αυτή σωστική λέμβο είχαν επιβιβαστεί και περίπου επτά άτομα προσωπικό του «Norman Atlantic», όλοι Ιταλοί. «Κοίταξαν το τομάρι τους» είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ιστορία επαναλαμβάνουν και άλλοι διασωθέντες του τραγικού δυστυχήματος. «Ψυχορραγούσαμε για δώδεκα ολόκληρες ώρες, τρέμαμε από το κρύο, δεν μας δώσανε ούτε μια κουβέρτα, ούτε ένα τσάι, ούτε ένα νερό. Ευτυχώς που ήταν λίγοι Ελληνες στο πλήρωμα του πλοίου, μας έδωσαν σωσίβια και μας βοήθησαν να ανέβουμε στο κατάστρωμα». Αυτά είπε η κ. Πολύμνια Δημητρουλάκη, φθάνοντας στο λιμάνι της Πάτρας, για τα όσα έζησε στο πλοίο «Norman Atlantic» μαζί με τον σύζυγό της, ο οποίος μέχρι αργά χθες το βράδυ αγνοούνταν. «Κάντε κάτι, πείτε μου πού είναι ο άνδρας μου», έλεγε στους δημοσιογράφους, κρατώντας σφικτά στην αγκαλιά της το σκυλάκι της.

Μητέρα και κόρη

Σε μία άλλη μεριά της αίθουσας υποδοχής εκτυλίσσονταν συγκινητικές σκηνές ανάμεσα σε μία μητέρα και την κόρη της, που είχαν χωρίσει στο κατάστρωμα του πλοίου. Η Πατρινή γιατρός Βάσω Κατσαρού, που έφθασε με το πλοίο, μόλις είδε την κόρη της Αγγελική, η οποία είχε φθάσει νωρίτερα με C-130 στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας ύψωσε τα χέρια της, αγκάλιασε το παιδί της και αμέσως δάκρυα πλημμύρισαν τα πρόσωπα και των δύο γυναικών. Μάλιστα η Αγγελική δεν είχε προλάβει να ντυθεί εγκαταλείποντας την καμπίνα της τα ξημερώματα της Κυριακής. Οι Ιταλοί διασώστες της είχαν δώσει να φορέσει μία στρατιωτική στολή με τα διακριτικά της Ιταλίας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT