Ο καλλιτέχνης σταρ – αρχιτέκτονας Φρανκ Γκέρι

Ο καλλιτέχνης σταρ – αρχιτέκτονας Φρανκ Γκέρι

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ήδη «προορισμός» το φουτουριστικό Μουσείο Louis Vuitton στο Δάσος της Βουλώνης. Και η μονογραφική έκθεση-αφιέρωμα στο εκτενές έργο του Φρανκ Γκέρι, που μπορεί να λειτουργήσει και ως εισαγωγή πριν από την επίσκεψη στο νέο του έργο, μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να εμβαθύνουμε στον τρόπο που σκέφτεται και δημιουργεί αυτός ο σπουδαίος Καναδοαμερικανός, εβραϊκής καταγωγής, αρχιτέκτονας.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε έξι θεματικές ενότητες, που διατρέχουν όλες τις φάσεις της επαγγελματικής του διαδρομής, από το ξεκίνημα της καριέρας του μέχρι την εκτόξευσή του στο πάνθεον των starchitects με το εμβληματικό Mουσείο Guggenheim, στο Μπιλμπάο και από το εύκαμπτο κτίριο «Fred and Ginger», στην Πράγα, που παραπέμπει σ’ ένα ζευγάρι που χορεύει και το απαστράπτον Μέγαρο Μουσικής Walt Disney, στο Λος Αντζελες, μέχρι το πολύχρωμο Μουσείο Βιοποικιλότητας στον Παναμά και το πυρετωδώς ετοιμαζόμενο δορυφορικό παράρτημα του Μουσείου Guggenheim, στο νησί Saadiyat του Αμπου Ντάμπι.

Αντιπροσωπευτικά έργα

Παρατίθενται πρωτότυπα σχέδια, τρισδιάστατες μακέτες, βίντεο και φωτογραφίες 60 συνολικά πρότζεκτ, υλοποιημένων ή μη, ξετυλίγοντας το νήμα από την εποχή που ο αρχιτέκτονας, ενώ ήταν σε στενή σχέση με την καλλιτεχνική σκηνή της Καλιφόρνιας, όπου ανδρώθηκε επαγγελματικά, στα τέλη της δεκαετίας του ’70, απογύμνωσε το σπίτι-μπανγκαλόου του, αφήνοντάς το μόνο με τον σκελετό του, προκειμένου να το ανασυνθέσει με υλικά από κατεδαφίσεις οικοδομών, όπως: λαμαρίνες, ξύλα νοβοπάν, γυαλιά και συρμάτινα πλέγματα, έως ότου διαμορφώσει το προσωπικό του λεξιλόγιο και τη δική του ξεχωριστή γραμματική, που μετατρέπουν τα κτίριά του σε υπερτοπικά landmarks με διεθνή απήχηση.

Κτίρια μιας μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής, που υπερβαίνει τα όριά της, χειραφετημένης από συμβάσεις, ρευστής και δεκτικής σε κάθε είδους πρόκληση, κτίρια που άλλαξαν τον τρόπο πρόσληψης και επεξέτειναν, σε μεγάλο βαθμό, την έννοια της αρχιτεκτονικής και, σε αρκετές περιπτώσεις, δημιούργησαν ένα ισχυρό ρεύμα επαναπροσδιορισμού του κοινωνικού ρόλου των μουσείων, ως καταλύτες για την αισθητική, λειτουργική και αναπτυξιακή αναβάθμιση των πόλεων.

Στη μέση περίπου της περιήγησης στην έκθεση αξίζει τον κόπο να αφιερωθεί αρκετός χρόνος στο ανεπιτήδευτου ύφους ντοκιμαντέρ «Sketches of Frank Gehry», του Σίντνεϊ Πόλακ, που σκιαγραφεί με γλαφυρότητα το πορτρέτο μιας από τις επιδραστικότερες μορφές της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και καθηλώνει την πλειονότητα των επισκεπτών για την αμεσότητα και το χιούμορ, που εκπέμπουν αφενός η πληθωρική προσωπικότητα του αρχιτέκτονα και των υπολοίπων συνεντευξιαζόμενων και αφετέρου η αριστοτεχνική ματιά του σκηνοθέτη.

Η έκθεση στο Centre Pompidou διαρκεί έως τις 26 Ιανουαρίου 2015 και συνοδεύεται από πλούσια εικονογραφημένο κατάλογο 256 σελίδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT