Η ώρα των αποφάσεων για ένταξη στο ΕΤΕΑ

Η ώρα των αποφάσεων για ένταξη στο ΕΤΕΑ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2015 κάνει ποδαρικό και με μια σειρά παραμετρικών αλλαγών, που αφορούν τόσο στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, όσο και σε διοικητικές – διαρθρωτικές αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία των Ταμείων.

Μέχρι τον Φεβρουάριο θα πρέπει να αποφασίσουν οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων στο ΤΕΑΠΑΣΑ, αστυνομικοί και πυροσβέστες, καθώς και οι λιμενικοί του ΤΕΑΠΙΕΝ, εάν τα επικουρικά τους θα ενταχθούν στο ενιαίο υπερεπικουρικό ή θα μετατραπούν σε επαγγελματικά. Αντίστοιχη απόφαση θα πρέπει να λάβουν, έως το τέλος Ιουνίου, άλλοι 9 κλάδοι, για τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, Αρτοποιών, Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων, Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων, Συμβολαιογράφων, Δικηγόρων, Ιδιοκτητών Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου, Τεχνικών Τύπου και Ναυτικών.

Διορία μέχρι το τέλος Μαρτίου έχουν οι οφειλέτες προς τα ασφαλιστικά ταμεία για να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση χρεών με έως και 100 δόσεις, καθώς μετά η διάταξη καταργείται.

Στο πλαίσιο της διοικητικής αναδιάρθρωσης, προβλέπεται επίσης η ολοκλήρωση του ασφαλιστικού βιογραφικού μέχρι το τέλος του 2015, ώστε να καταγραφεί όλη η ασφαλιστική ιστορία 5,3 εκατομμυρίων εργαζομένων, ενώ προωθείται και η δημιουργία του ενιαίου κέντρου απονομής σύνταξης.

Από τον Μάρτιο θα αλλάξει και ο τρόπος καταβολής των εισφορών στον ΟΑΕΕ καθώς θα γίνεται κάθε μήνα και όχι κάθε δίμηνο.

Στο πλαίσιο της σταδιακής αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα έτη, σε κάθε ασφαλιστική μεταρρύθμιση, μέσα στο 2015 και σε εφαρμογή των παλαιών νόμων, αυξάνονται και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων. Αναλυτικότερα, προβλέπεται:

• Αύξηση του ορίου ηλικίας στο ΙΚΑ για ασφαλισμένους με 10.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων 7.500 στα βαρέα και ανθυγιεινά. Οσοι ασφαλισμένοι θεμελιώσουν δικαίωμα τη νέα χρονιά δικαιούνται πλήρη σύνταξη στα 62 και μειωμένη στα 60.

• Αύξηση του ορίου ηλικίας των γυναικών με 10.000 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ. Από σήμερα και έως το τέλος του έτους απαιτούνται 12.000 ημέρες ασφάλισης και το 61ο έτος για μειωμένη σύνταξη.

• Αύξηση του χρόνου ασφάλισης για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας των ενστόλων. Οσοι εντός του νέου έτους θεμελιώσουν δικαίωμα συμπληρώνοντας 24,6 πραγματικά έτη ασφάλισης, δικαιούνται πλήρη σύνταξη είτε συμπληρώνοντας το 60ό έτος, είτε με 40 έτη ανεξαρτήτως ηλικίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή