Δύο χειροβομβίδες «μποναμάς» για το Ντολμάμπαχτσε

Δύο χειροβομβίδες «μποναμάς» για το Ντολμάμπαχτσε

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράνομη επαναστατική οργάνωση της άκρας Αριστεράς ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση που εκδηλώθηκε ανήμερα την Πρωτοχρονιά στο ιστορικό ανάκτορο Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη.

Οπως ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του το Επαναστατικό Μέτωπο / Κόμμα Λαϊκής Απελευθέρωσης (DHKP-C), ο δράστης της επίθεσης, Φιράτ Οτσελίκ, «είναι ένας από τους μαχητές του». Δικαιολογώντας την ενέργειά του, το DHKP-C εξηγεί ότι αποτελούσε απάντηση στην κυβέρνηση για τη δολοφονία του εφήβου Μπερκίν Ελβάν, ο οποίος εξέπνευσε τον Μάρτιο του 2014 έχοντας τραυματισθεί βαρύτατα στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουνίου του 2013. «Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) είναι φονιάς, ο τότε πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν διέταξε τη σφαγή», αναφέρεται σχετικά.

Ο Φιράτ Οτσελί πέταξε το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς δύο χειροβομβίδες εναντίον ισάριθμων αστυνομικών που εκτελούσαν περιπολία στο ανάκτορο Ντολμάμπαχτσε, ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης, στην ευρωπαϊκή όχθη του Βοσπόρου. Οι χειροβομβίδες δεν εξερράγησαν και ο δράστης συνελήφθη, ενώ η ανάκρισή του συνεχιζόταν και χθες.

Το ανάκτορο Ντολμάμπαχτσε φιλοξένησε τους τελευταίους σουλτάνους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ σε αυτό απεβίωσε και ο ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους, Κεμάλ Ατατούρκ, το 1938. Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος του ανακτόρου λειτουργεί ως μουσείο, αλλά μία πτέρυγά του έχει αυτονομηθεί και στεγάζει το γραφείο του εκάστοτε πρωθυπουργού, στην Κωνσταντινούπολη. Πάντως, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος διαδέχθηκε τον Ερντογάν στον πρωθυπουργικό θώκο τον περασμένο Αύγουστο, δεν βρισκόταν στο ανάκτορο την ώρα της επίθεσης και δεν πιστεύεται ότι αποτελούσε τον στόχο της. Το DHKP-C έχει πραγματοποιήσει αρκετές ένοπλες επιθέσεις εναντίον κρατικών κτιρίων τα τελευταία χρόνια.

Στο μεταξύ, άρχισε χθες στην Αγκυρα η δίκη 13 πρώην αστυνομικών οι οποίοι κατηγορούνται ότι είχαν τοποθετήσει «κοριούς» για να παρακολουθούν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του Ταγίπ Ερντογάν επί πρωθυπουργίας του. Μόνο οκτώ εκ των κατηγορουμένων εμφανίστηκαν στο δικαστήριο, ενώ οι άλλοι πέντε είναι φυγόδικοι και δικάζονται ερήμην. Μεταξύ των κατηγορουμένων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης μέχρι και 36 ετών, περιλαμβάνεται και ο Ζέκι Μπουλούτ, ο οποίος χρημάτισε επικεφαλής των σωματοφυλάκων του Ταγίπ Ερντογάν. Η δίκη των 13 αστυνομικών συνδέεται με το μεγάλο σκάνδαλο των δωροδοκιών, το οποίο έπληξε τον Δεκέμβριο του 2013 την κυβέρνηση Ερντογάν. Τον Φεβρουάριο του 2014, διέρρευσαν ηχητικά ντοκουμέντα, προϊόντα υποκλοπής, τα οποία εμφάνιζαν τον Ερντογάν και τον γιο του Μπιλάλ να συνομιλούν για πιθανή μετακίνηση ποσού 30 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Ερντογάν κατήγγειλε το σχετικό ντοκουμέντο ως πλαστό, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για προϊόν μοντάζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT