Αρχίζει η σκληρή μάχη για τον «γαλάζιο» σταυρό

Αρχίζει η σκληρή μάχη για τον «γαλάζιο» σταυρό

4' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε αρκετά νέα πρόσωπα, στην πλειονότητά τους «αφοσιωμένα» στην πολιτική Σαμαρά, που κατά τους επιτελείς του κόμματος «υπηρετούν τους στόχους του συμβολισμού της αλλαγής σελίδας της χώρας», εισέρχεται η Ν.Δ. στην τελική ευθεία των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Η ολοκλήρωση των ψηφοδελτίων αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, το οποίο προφανώς χειρίζεται αποκλειστικά ο κ. Αντ. Σαμαράς.

Οι άνθρωποι του προέδρου

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι στις εκλόγιμες θέσεις του Επικρατείας, οι οποίες στην περίπτωση που η Ν.Δ. χάσει την πρωτιά από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι από τρεις έως τέσσερις, θα περιλαμβάνονται τα ονόματα των δύο πιο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, των κ. Δημ. Σταμάτη και Χρύσ. Λαζαρίδη. Τουλάχιστον αυτό προεξοφλείται από τους περισσότερους. Ο δεύτερος ήταν και το 2012 στο ίδιο ψηφοδέλτιο, ενώ ο υπ. Επικρατείας είχε αποσυρθεί οικειοθελώς, την τελευταία στιγμή, έχοντας, ωστόσο, την ισχυρή βεβαιότητα ότι θα ήταν εκ των αμετακίνητων στην κυβέρνηση Σαμαρά. Καθώς, πλέον, η πρωτιά δεν είναι δεδομένη, θεωρείται λίαν πιθανό ο κ. Σαμαράς να θελήσει να έχει τους δύο συνεργάτες του παρόντες στην επόμενη Κ.Ο. της Ν.Δ. Με ένταση ακούγεται και το όνομα του τρίτου εκ των συνεργατών του, κ. Στ. Παπασταύρου, ο οποίος σήκωσε μεγάλο βάρος των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Παράλληλα, στο μέτωπο της προσπάθειας ώστε να δοθεί επιπλέον κύρος στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αλλά και να σηματοδοτηθεί η διεύρυνση του κόμματος -μετά τις προσχωρήσεις των κεντροδεξιών Κ. Γιοβανόπουλου, Γ. Νταβρή- αναζητούνται στελέχη με κεντρώο προσανατολισμό, είτε από τον χώρο της δρώσας πολιτικής είτε από αυτόν των επιστημών.

Από το Επικρατείας του 2012, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου θα δώσει τη μάχη του σταυρού στη Λέσβο, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη στην Α΄ Αθηνών και ο κ. Γ. Μιχελάκης στη Β΄ Αθηνών.

Α΄ Αθηνών

Μάχη μέχρις εσχάτως θα δοθεί στην Α΄ Αθηνών, στην οποία, σε περίπτωση ήττας της Νέας Δημοκρατίας, ο αριθμός των σημερινών εδρών θα μειωθεί σημαντικά. Η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη θα παλέψει εκ νέου για την πρωτιά, αυτή τη φορά με αντίπαλο την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, όχι όμως και τον κ. Δημ. Αβραμόπουλο που παρακολουθεί τις εκλογές από τις Βρυξέλλες. Μετά και την αποχώρηση του κ. Πρ. Παυλόπουλου, για μία θέση στη Βουλή θα δώσουν τη μάχη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Βασ. Κικίλιας, η κ. Φωτεινή Πιπιλή και έπονται οι Νικ. Κακλαμάνης, Θαν. Πλεύρης.

Β΄ Αθηνών

Στην περιφέρεια των «υπουργών» η μάχη θα είναι εξαιρετικά σκληρή, αφού σε περίπτωση που η Ν.Δ. έρθει δεύτερη, ο αριθμός των εδρών θα περιοριστεί στις 8 – 9. Για την επανεκλογή τους θα δώσουν τον αγώνα οι κ. Κυρ. Μητσοτάκης και Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, αλλά και ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας, ο οποίος μετακινείται από την Κέρκυρα. Επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, οι υφυπουργοί Κατ. Παπακώστα και Γερ. Γιακουμάτος, οι πρώην υπουργοί Κ. Χατζηδάκης, Αδωνις Γεωργιάδης, Αργ. Ντινόπουλος, αλλά και δύο ακόμη προβεβλημένα στελέχη της Ν.Δ.: η μέχρι σήμερα εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου και ο πρώην ευρωβουλευτής και επικεφαλής του Στρατηγικού Σχεδιασμού Γ. Κουμουτσάκος. Από τις λίστες θα λείπουν οι κ. Ευάγγελος Αντώναρος και Γιάννης Παπαθανασίου, που είχε και στο παρελθόν αρνηθεί τη βουλευτική έδρα που «άδειασε» από την παραίτηση Σπηλιωτόπουλου, καθώς είχε ήδη αναλάβει πρόεδρος στα ΕΛΠΕ. Αμφότεροι, πάντως, δηλώνουν πολιτικά μάχιμοι, ενώ στον «πάγκο» θα καθίσει και ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος. Αλλωστε, άπαντες εκτιμούν ότι ο εκλογικός κύκλος θα είναι εξαιρετικά βραχύς.

Στην Αττική, ο κ. Μάκης Βορίδης μοιάζει το «βαρύ όνομα» στην Περιφέρεια και θα δώσει μάχη με τον «καραμανλικό» Γιώργο Βλάχο, την κ. Γεωργία Μαρτίνου και τον γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. Θαν. Μπούρα. Στο πρώην «Υπόλοιπο» κάνει την παρθενική του εμφάνιση στον εκλογικό στίβο και ο 30χρονος Γ. Κώτσηρας, εκ των στελεχών της νεότερης γενιάς.

Η μάχη των πρώην Γενικών

Πληθωρική θα είναι η παρουσία πρώην γ.γ. της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, στη μάχη του σταυρού θα λάβουν μέρος οι Δημ. Βαρτζόπουλος στη Β΄ Θεσσαλονίκης, ο Ανδρ. Κατσανιώτης (σ.σ. ήταν και υποψήφιος περιφερειάρχης και εμφανίζεται εκλογικά ισχυρός) και ο Αγγ. Τσιγκρής στην Αχαΐα, ο Στράτος Σιμόπουλος και Παν. Κοκκόρης στην Α΄ Θεσσαλονίκης, ο Γ. Παναγιωτόπουλος στην Αρκαδία, ο Κ. Παπαθανασίου στη Φωκίδα.

Υποψήφιοι και γόνοι πολιτικών οικογενειών

Σημαντικός θα είναι και ο αριθμός των γόνων, οι οποίοι θα δώσουν στις εκλογές τη μάχη με τη σημαία της Ν.Δ.

Ειδικότερα, στα ψηφοδέλτια θα περιλαμβάνονται τα ονόματα των Χρήστου Δήμα, βουλευτή Κορινθίας και Κ. Σκρέκα, υπουργού Ανάπτυξης και υιού του κ. Θ. Σκρέκα, ενώ στις Σέρρες, θα διεκδικήσει την εκλογή του ο κ. Κ. Καραμανλής, ο νεότερος, γιος του κ. Αχιλλέα Καραμανλή και ανιψιός του ιδρυτή της Ν.Δ. Κων. Καραμανλή. Στις νέες παρουσίες περιλαμβάνονται ακόμη, ο γιος του πρώην υπουργού κ. Σωτ. Κούβελα, Δημήτρης, ο οποίος θα δώσει τη μάχη στην Α΄ Θεσσαλονίκης, η κ. Εύη Τατούλη στην Αρκαδία, η προεκλογική εκστρατεία της οποίας εδράζεται εν πολλοίς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου της οποίας ηγείται ο πατέρας της, η κόρη του πρώην βουλευτή Κ. Καραμπίνα, Εύη, στην Αρτα, ο γιος του κ. Παν. Μελά στον Πειραιά, ενώ πληροφορίες μιλούν και για πιθανή υποψηφιότητα της κόρης του πρώην βουλευτή Δημ. Σταμάτη, Βασιλικής στην Αιτωλοακαρνανία.

Την… ιστορική οικογενειακή παράδοση θα τιμήσουν και σε αυτές τις εκλογές ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, ο κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, ο κ. Στ. Καλογιάννης στα Ιωάννινα, οι Σπ. Ταλιαδούρος και Π. Σιούφας στην Καρδίτσα και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου στην Εύβοια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT