«Δώρα» και «αγκάθια» στο Ποτάμι

«Δώρα» και «αγκάθια» στο Ποτάμι

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ετοιμοι από καιρό» δηλώνουν για τις εκλογές στο Ποτάμι κι είναι πράγματι εντυπωσιακό ότι το νεοσύστατο κόμμα του κ. Στ. Θεοδωράκη είναι το πρώτο που διοχέτευσε στη δημοσιότητα τους 200 πρώτους υποψηφίους βουλευτές του. Ακόμη μεγαλύτερη σημασία, όμως, φέρεται να προσδίδει ο κ. Στ. Θεοδωράκης στις συμπράξεις του κόμματος, με σημαντικότερη τη συμφωνία που επετεύχθη με τη «Δράση», στελέχη της οποίας θα κατέβουν με το Ποτάμι.

Η εξέλιξη αυτή χαρακτηριζόταν προχθές το βράδυ θείο δώρο ακόμη και από στενούς συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη. Και τούτο διότι στη Σεβαστουπόλεως τον τελευταίο καιρό ήταν διάχυτη η αγωνία ότι το κόμμα τους γέρνει επ’ αριστερά λόγω των πολλών μετεγγραφών από το κόμμα του κ. Φ. Κουβέλη (Σπ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός, Νίκη Φούντα, Κατ. Μάρκου), εξέλιξη που «νομιμοποίησε» τους επικριτές του κ. Θεοδωράκη (με πρώτο τον κ. Ευ. Βενιζέλο) να αποκαλέσουν απαξιωτικά το Ποτάμι «ΔΗΜΑΡ Νο2».

Ενθουσιασμένοι δήλωναν στη Σεβαστουπόλεως και από την ίδρυση του κόμματος του κ. Γ. Παπανδρέου, καθώς εκτιμούσαν ότι όχι μόνον δεν θα τους βλάψει εκλογικά αλλά θα τους ενισχύσει. Το επιχείρημα που επικαλούνταν είναι ότι «το νέο αυτό ΠΑΣΟΚ θα κλέψει ψήφους αποκλειστικά από τον κ. Ευ. Βενιζέλο, εδραιώνοντας έτσι την πεποίθηση ότι στον κεντρώο χώρο το Ποτάμι είναι ο απόλυτος κυρίαρχος παίκτης με συνέπεια να ενισχύει το ρεύμα υπέρ του από όσους αισθάνονται πολιτικά εκκρεμείς μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ».

Ολα τούτα βέβαια μένει να επιβεβαιωθούν γιατί οι έχοντες πολιτική πείρα από εθνικές εκλογές (και δεν είναι πολλοί στη Σεβαστουπόλεως) αντιλαμβάνονται ότι η πόλωση που επιδιώκουν η Συγγρού και η Κουμουνδούρου έχει ως πρώτο θύμα όσους κινούνται στον ενδιάμεσο χώρο. Και πολύ περισσότερο αν οι επόμενες δημοσκοπήσεις δείξουν ότι η μέχρι πρότινος επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει εξελιχθεί σε ντέρμπι με τη Ν.Δ.

Η τακτική της πόλωσης είναι άλλωστε που καθόρισε και τη στρατηγική του κ. Θεοδωράκη. Η οποία είναι να πείσει ότι η ψήφος στο κόμμα του όχι μόνον δεν είναι χαμένη, αλλά κατεξοχήν διασφαλίζει την ομαλή συνέχεια της χώρας εντός της Ε.Ε. Δεν ήταν καθόλου τυχαίο το σλόγκαν που προέταξε κ. Θεοδωράκης την Τρίτη «εμείς το ευρώ δεν το διαπραγματευόμαστε». Οι σύμβουλοί του του έχουν επισημάνει ότι δημοσκοπικά οι παρατηρούμενες μετακινήσεις των ψηφοφόρων μεταξύ Ποταμιού και ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφώς λιγότερες από τις αντίστοιχες Ποταμιού και Ν.Δ. Και γι’ αυτό του εισηγήθηκαν σε όλες πλέον τις παρεμβάσεις του να υπερτονίζει ότι η αδιαπραγμάτευτη κόκκινη γραμμή του για να συμπράξει με τον κ. Τσίπρα είναι η αποφυγή μονομερών ενεργειών στην Ε.Ε. εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς για να μην έχει διαρροές απ’ όσους ψηφοφόρους εμπιστεύθηκαν το Ποτάμι στις ευρωεκλογές, αλλά τώρα σκέφτονται να επιστρέψουν από φόβο στη Ν.Δ. Και αυτήν ακριβώς τη στρατηγική -δηλαδή να πείσει τους πολίτες ότι όποιος ψηφίσει το Ποτάμι επενδύει στο ισχυρότερο ανάχωμα έναντι των απρόβλεπτων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ- θα την προβάλει μέχρι τέλους ο κ. Θεοδωράκης με δεκάδες συνεντεύξεις που ήδη προγραμματίζει σε επαρχιακά κυρίως ΜΜΕ.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις ενδοκομματικές ισορροπίες της Σεβαστουπόλεως αξίζει να επισημανθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχει οριστικοποιηθεί πού θα κατέβει ο κ. Σπ. Λυκούδης. Συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι είναι λάθος να μπει επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ακριβώς για μη δοθεί η εντύπωση μιας παλαιοκομματικής συναλλαγής. Τα ίδια στελέχη υπογραμμίζουν επιπλέον ότι και οι κ. Π. Τατσόπουλος και Γρ. Ψαριανός θα μπορούσαν να διευκολύνουν τον κ. Στ. Θεοδωράκη, προτείνοντάς του να μην κατέβουν στη Β΄ Αθήνας (για να εκλεγούν εκεί νέα πρόσωπα που δεν έχουν τη δική τους αναγνωρισιμότητα) και να αποδεχθούν τη δική τους έκθεση σε μικρότερες περιφέρειες στις οποίες είναι βέβαιο βάσει του εκλογικού νόμου ότι θα εκλέξει έδρες το Ποτάμι.

Ολα τούτα μένει να αποσαφηνισθούν εντός της εβδομάδας. Στα αξιοσημείωτα τέλος που διέρρευσαν τις τελευταίες ώρες είναι ότι με το Ποτάμι θα κατέβουν στην Α΄ Αθηνών η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Αννυ Ποδηματά και ο γνωστός επιχειρηματίας Στρατής Μούγερ, στην Α΄ Θεσσαλονίκης ο αντιδήμαρχος κ. Σπ. Πέγκας και στο υπόλοιπο Αττικής ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Δημ. Τσιόδρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT