Πλήθος ενστόλων, κόσμου στην κηδεία του Λιου

Πλήθος ενστόλων, κόσμου στην κηδεία του Λιου

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί, αλλά και πολιτικοί και απλοί πολίτες, από ολόκληρη τη χώρα παρέστησαν προχθές στην κηδεία του δεύτερου αστυνομικού της Νέας Υόρκης, του Γουεντζιάν Λιου, ο οποίος τον περασμένο μήνα έπεσε νεκρός από τις σφαίρες ενός άνδρα που υποστήριξε ότι η πράξη του ήταν αντίποινα στους φόνους άοπλων Αφροαμερικανών από αστυνομικούς. Ο Γουεντζιάν Λιου, γιος Κινέζων μεταναστών στη Ν. Υόρκη, δολοφονήθηκε μαζί με τον συνάδελφό του Ραφαέλ Ράμος μέσα στο σταθμευμένο περιπολικό τους στις 20 Δεκεμβρίου από έναν 28χρονο Αφροαμερικανό, τον Ισμαήλ Μπρίνσλεϊ, ο οποίος στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Ο Λιου είναι ο πρώτος Κινεζοαμερικανός αστυνομικός του τμήματος της Ν. Υόρκης που έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος. Oσοι είχαν ζητήσει να πάρουν τον λόγο σχημάτιζαν ουρά έξω από τον χώρο τέλεσης της κηδείας στο Μπρούκλιν.

Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, όπως συνέβη στην κηδεία του Ράμος που τελέστηκε στις 27 Δεκεμβρίου, δεκάδες αστυνομικοί σε ένδειξη αποδοκιμασίας γύρισαν την πλάτη τους όταν σε γιγαντοοθόνη εμφανίστηκε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο να εκφωνεί επικήδειο λόγο. Πολλοί αστυνομικοί του τμήματος Νέας Υόρκης αντιδρούν στη συμπάθεια που έχει επιδείξει ο Ντε Μπλάζιο το τελευταίο διάστημα προς τους διαδηλωτές κατά της αστυνομικής βίας.

Η τέλεση της κηδείας του Λιου καθυστέρησε για να φθάσουν στη Νέα Υόρκη από την Κίνα οι συγγενείς του. Ενστολοι αστυνομικοί στέκονταν σιωπηλοί έξω από τον χώρο. Ο επίτροπος της αστυνομίας Μπιλ Μπράτον, ο οποίος προτού εισέλθει στον χώρο αντάλλαξε χειραψία με πολλούς από αυτούς, είχε απευθύνει έκκληση προς τους αστυνομικούς να μην κάνουν κάτι στη διάρκεια της κηδείας που θα στερούσε «την αξία, την τιμή και την προσοχή» που δικαίως ταίριαζαν στον δολοφονηθέντα.

Οι δολοφονίες του 32χρονου Λιου και του 40χρονου Ράμος προκάλεσαν κύμα υποστήριξης προς τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, μετά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε εθνικό επίπεδο τον περασμένο χρόνο κατά της υπερβολικής χρήσης αστυνομικής βίας εις βάρος Αφροαμερικανών και άλλων μειονοτήτων. «Στην κινεζική παράδοση ο γιος μεταφέρει το αίμα της οικογένειας. Τώρα η οικογένεια έσπασε», είπε ένας 32χρονος Κινέζος που συμμετείχε στην κηδεία, θυμίζοντας ότι ο Λιου ήταν μοναχοπαίδι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT