Αποτροπιασμός της διεθνούς κοινότητας για την επίθεση στο Παρίσι

Αποτροπιασμός της διεθνούς κοινότητας για την επίθεση στο Παρίσι

6' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βάρβαρη ενέργεια κατά της ελευθερίας του Τύπου», χαρακτηρίζει την πολύνεκρη επίθεση στα γραφεία του περιοδικού «Charlie Hebdo» στη Γαλλία, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (European Federation of Journalists – EFJ), με ανακοίνωση που εξέδωσε από τις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) καταδικάζει τη βάρβαρη ενέργεια βίας κατά των δημοσιογράφων και κατά της ελευθερίας των ΜΜΕ και καλεί τις γαλλικές Αρχές να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να τιμωρηθούν οι εγκληματίες.

«Βάζοντας στο στόχαστρο τους δημοσιογράφους του συγκεκριμένου περιοδικού, οι δράστες του μακελειού στόχευσαν στην ελευθερία του Τύπου. Σήμερα, η ελευθερία και η ανεξαρτησία του Τύπου στην Ευρώπη απειλείται περισσότερο από ποτέ», τονίζει στην ανακοίνωση ο πρόεδρος της EFJ Μπλίτσερ Μπγιέρεγκαρντ.

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση της EFJ υπενθυμίζει ότι το 2014 έχασαν τη ζωή τους 118 δημοσιογράφοι εκτελώντας το λειτούργημά τους, ενώ στην Ευρώπη 9 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν, οι περισσότεροι εξ αυτών στην Ουκρανία.

Η EFJ καλεί τις κυβερνήσεις την ΕΕ και τους διακυβερνητικούς οργανισμούς (το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) να εντείνουν τις προσπάθειές τους, προκειμένου να διασφαλίσουν την προστασία των δημοσιογράφων στην Ευρώπη.

Η EFJ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες και στους συγγενείς των θυμάτων.

Αντ. Σαμαράς: Συμμετέχουμε στο πένθος του φίλου γαλλικού λαού

Τον αποτροπιασμό του για την πολύνεκρη επίθεση στο Παρίσι και την αλληλεγγύη των Ελλήνων στα θύματα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με δήλωσή του.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός αναφέρει: «Εκ μέρους των Ελλήνων, εκφράζω τη βαθιά μας θλίψη και τον αποτροπιασμό μας για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι.

Οι Έλληνες είμαστε αλληλέγγυοι στις οικογένειες των αθώων θυμάτων και συμμετέχουμε στο πένθος του φίλου Γαλλικού λαού».

Ευ. Βενιζέλος: Η Ελλάδα παραμένει στο πλευρό της Γαλλίας

Σε καταδίκη της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης στα γραφεία του γαλλικού περιοδικού «Charlie Hebdo» στο Παρίσι, προέβη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σε δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος, εξέφρασε την οργή της ελληνικής πλευράς και καταδίκασε απερίφραστα την προκλητική και βάρβαρη πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του γαλλικού περιοδικού «Charlie Hebdo» στο Παρίσι.

Παράλληλα, εξέφρασε θερμά συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων της επίθεσης, στον γαλλικό λαό και τις γαλλικές Αρχές.

Καταλήγοντας, διαβεβαίωσε τη γαλλική κυβέρνηση, ότι η Ελλάδα παραμένει στο πλευρό της, ως σταθερός σύμμαχος όσων αγωνίζονται υπέρ της ελευθερίας και κατά της τρομοκρατίας.

Ομπαμα: Οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό της Γαλλίας

«Θα σταθούμε στο πλευρό της Γαλλίας σε αυτήν την πολύ πολύ δύσκολη συγκυρία» δήλωσε ο Ομπάμα στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο έχοντας μαζί του τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι. Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για «άνανδρη και σατανική» επίθεση, συμπληρώνοντας πως «το γεγονός ότι επρόκειτο για μία επίθεση εναντίον δημοσιογράφων, μια επίθεση εναντίον της ελευθερίας του Τύπου, υπογραμμίζει επίσης το βαθμό που οι τρομοκράτες αυτοί φοβούνται την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου».

Μπαν-Κι Μουν: Να μην πέσουμε στην παγίδα του διχασμού

«Αυτή η φρικιαστική επίθεση είχε στόχο να διχάσει. Δεν πρέπει να πέσουμε σ' αυτήν την παγίδα», επεσήμανε ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν-Κι Μουν, δηλώνοντας σοκαρισμένος  από την επίθεση την οποία χαρακτήρισε «ένα φοβερό, αδικαιολόγητο έγκλημα που διαπράχθηκε εν ψυχρώ».

«Αυτή τη στιγμή πρέπει να δείξουμε την αλληλεγγύη μας. Σε όλον τον κόσμο, πρέπει να στηρίξουμε με σθένος την ελευθερία της έκφρασης και να αντισταθούμε στις δυνάμεις του διχασμού και του μίσους», κατέληξε.

Βαθιά συγκλονισμένος ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ καταδίκασε την βαρβαρότητα της επίθεσης εναντίον των γραφείων του γαλλικού περιοδικού, χαρακτηρίζοντάς την ως «απαράδεκτη πράξη».

«Είμαι βαθιά συγκλονισμένος από τη βίαιη και απάνθρωπη επίθεση στα γραφεία της Charlie Hebdo. Είναι μια απαράδεκτη ενέργεια, μια βαρβαρότητα που μας σοκάρει όλους, ως ανθρώπους και Ευρωπαίους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε μέσω Twitter την θλίψη του για το περιστατικό και εξέφρασε την συμπαράστασή του στους συγγενείς των θυμάτων,  ενώ ο επικεφαλής της Ε.Ε., Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία «βάναυση επίθεση» που στρέφεται κατά των θεμελιωδών αξιών και κατά της ελευθερίας της έκφρασης που είναι οι πυλώνες της δημοκρατίας.

Μέρκελ: «Επίθεση εναντίον της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου»

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ καταδίκασε σήμερα την επίθεση εναντίον των γραφείων του γαλλικού σατιρικού περιοδικού «Charlie Hebdo», από την οποία έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους 12 άνθρωποι, χαρακτηρίζοντάς την επίθεση εναντίον της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου.

«Αυτή η απεχθής ενέργεια δεν είναι μόνο μια επίθεση εναντίον των ζωών των Γάλλων πολιτών και της ασφάλειάς τους», ανέφερε η Μέρκελ στην ανακοίνωσή της. «Ήταν επίσης μια επίθεση εναντίον της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου, θεμέλια του ελεύθερου και δημοκρατικού μας πολιτισμού. Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο», υπογράμμισε η καγκελάριος.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε την επίθεση «ένα απίστευτα βίαιο έγκλημα».

Ισπανία: Θεμελιώδες δικαίωμα η ελευθερία του Τύπου

Και η Ισπανία καταδίκασε «τη χυδαία και δειλή τρομοκρατική ενέργεια» εναντίον του «Charlie Hebdo» και υπερασπίστηκε την ελευθερία του Τύπου ως «ένα θεμελιώδες δικαίωμα».

«Πληροφορηθήκαμε με τρόμο τα νέα για τη χυδαία και δειλή τρομοκρατική ενέργεια που διαπράχθηκε σήμερα εναντίον των γραφείων του γαλλικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι», αναφέρει η ισπανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

«Η κυβέρνηση, εξ ονόματος του ισπανικού λαού, εκφράζει την καταδίκη της με τον πιο έντονο τρόπο», προσθέτει.

Η Ισπανία «υπερασπίζεται σήμερα με τον πιο σαφή τρόπο από ποτέ την ελευθερία του Τύπου ως ένα θεμελιώδες και αμετάκλητο δικαίωμα», σημειώνει η ανακοίνωση.

Βαθιά σοκαρισμένος ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας

Βαθιά σοκαρισμένος από την είδηση της ένοπλης επίθεσης εναντίον των γραφείων της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

«Είμαι βαθιά σοκαρισμένος από την είδηση της επίθεσης στο Παρίσι. Στέλνουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και στον γαλλικό λαό», έγραψε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός στον λογαριασμό του στο Twitter.

Συγκλονισμένος ο Στίβεν Χάρπερ

Ο Καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ καταδίκασε την επίθεση εναντίον των γραφείων της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo κάνοντας λόγο για «μια βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια».

«Είμαι συγκλονισμένος από αυτή τη βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια που διαπράχθηκε στη Γαλλία», έγραψε ο Χάρπερ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Καναδός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η σκέψη και οι προσευχές των Καναδών βρίσκονται «με τα θύματα και τους συγγενείς τους».

Καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της η Ρωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν από την πλευρά του καταδίκασε την τρομοκρατία «σε όλες της τις μορφές», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Η Ρωσία «καταδικάζει έντονα την τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, διευκρινίζοντας ότι ο Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους Γάλλους.

Σαρλ Μισέλ: Σοκ, φρίκη και τρόμος

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ έκανε λόγο για «σοκ, φρίκη και τρόμο» μετά την επίθεση. «Όλες μας οι σκέψεις είναι με τα θύματα και τους συγγενείς τους», πρόσθεσε.

Ο Ιταλός ομόλογός του Ματέο Ρέντσι έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Τρόμος και φρίκη για τη σφαγή στο Παρίσι, πλήρης αλληλεγγύη με τον (Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά) Ολάντ αυτές τις φοβερές στιγμές, η βία θα χάνει πάντα απέναντι στην ελευθερία».

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ «καταδίκασε έντονα» την επίθεση, καλώντας όλο τον κόσμο «να ξεσηκωθεί υπέρ της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης».

Στην Τουρκία, ο υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού Ομέρ Τσελίκ δήλωσε στο CNN Türk ότι καταγγέλλει αυτή τη «δειλή επίθεση». «Πρόκειται για μια επίθεση εναντίον της ανθρωπότητας. Αυτή η επίθεση θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην πολιτική και τις κοινωνίες όλου του κόσμου», πρόσθεσε, ενώ επεσήμανε ότι απορρίπτει «κάθε σύγχυση μεταξύ του Ισλάμ και της επίθεσης αυτής».

«Δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε το Ισλάμ με μια τέτοια σφαγή. Η επίθεση αυτή είχε στόχο να ενισχύσει την αρνητική αντίληψη προς τους αλλοδαπούς και τους μουσουλμάνους στο τρέχον κλίμα που κυριαρχεί στην Ευρώπη, όπου η ισλαμοφοβία και ο ρατσισμός αυξάνονται», κατέληξε ο Τσελίκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή